Η Κροατία αναζητά ρωσικά εμβόλια(;)

Η Κροατία αναζητά ρωσικά εμβόλια(;)

Ο υπουργός Υγείας της Κροατίας Vili Beroš δήλωσε την Τετάρτη ότι κατά τη διάρκεια των συνομιλιών του με μια ρωσική αντιπροσωπεία ζήτησε να επιταχυνθεί η παράδοση τεκμηρίωσης σχετικά με το ρωσικό εμβόλιο COVID-19, ώστε ο ρυθμιστής HALMED της Κροατίας να αξιολογήσει την ασφάλεια και την αποτελεσματικότητά του.

«Η χθεσινή συνάντηση με τον Ρώσο πρέσβη δεν σημαίνει ότι εγκαταλείπουμε το δρόμο της κοινής προμήθειας μέσω της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, αλλά μάλλον ένα σημάδι ότι αναζητούμε συμπληρωματικές μεθόδους που θα είναι σύμφωνες με τους κανονισμούς της ΕΚ και της Κροατίας,» δήλωσε ο υπουργός σε συνέντευξη τύπου.

Είπε ότι ήταν δυνατόν να ληφθεί το εμβόλιο χωρίς την έγκριση του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων, τονίζοντας ότι η ανάλυση του HALMED θα διαρκέσει αρκετό χρόνο, ωστόσο μιλούσε για ημέρες και εβδομάδες και όχι για μήνες.

«Η χθεσινή συνάντηση πραγματοποιήθηκε μετά από πρόταση του Ρώσου πρεσβευτή. Ήταν ευχάριστη, εποικοδομητική και φιλική, και επικεντρώθηκε στις δυνατότητες λήψης του εμβολίου. Τονίστηκε ότι η λήψη του εμβολίου από τη Ρωσία ήταν πιθανή και ότι πρέπει να συμβαδίζει με τους Κανονισμούς της ΕΕ και της Κροατίας,» δήλωσε ο Beroš.

Σημείωσε ότι το Υπουργείο Εξωτερικών και Ευρωπαϊκών Υποθέσεων απέστειλε σημείωμα στη Ρωσική Πρεσβεία διευκρινίζοντας τα 11 έγγραφα που απαιτούσε το HALMED για να είναι σε θέση να αξιολογήσει την ασφάλεια του εμβολίου.

«Ευχαριστώ τους Ρώσους φίλους μας για τις προσπάθειές τους να μας βοηθήσουν στην καταπολέμηση της πανδημίας, διότι ο εμβολιασμός, μαζί με τους περιορισμούς, αποτελούν τα μεγαλύτερα όπλα μας για τον περιορισμό της εξάπλωσης της λοίμωξης,» είπε.

Σημείωσε ότι έχει ήδη ειπωθεί ότι το HALMED θα μπορούσε να αξιολογήσει την αποτελεσματικότητα του εμβολίου χωρίς την έγκριση του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων εάν ζητηθεί από τις κροατικές υγειονομικές αρχές, προκειμένου να εξασφαλιστούν οι επείγουσες εισαγωγές εμβολίων.

«Πιστεύω ότι είναι μια νόμιμη κυβερνητική προσπάθεια να διασφαλίσει στους πολίτες της όλα όσα μπορεί να προσφέρει η επιστήμη. Ωστόσο, το βασικό κριτήριο πρέπει να είναι η ασφάλεια, η αποτελεσματικότητα και η ποιότητα,» τόνισε.

Όσον αφορά το χρέος στους χονδρεμπόρους φαρμάκων που περιόρισαν την παράδοση φαρμάκων στα νοσοκομεία λόγω των χρεών αυτών, ο Beroš είπε ότι ήταν ένα πρόβλημα που παρέμενε εδώ και δεκαετίες και πρέπει να αντιμετωπιστεί μέσω μιας μεταρρύθμισης του συστήματος υγείας, καθώς και μέσω συνομιλιών με τους χονδρεμπόρους φαρμάκων. /ibna