Ελλάδα: Σεισμός 6 ρίχτερ χτύπησε την περιοχή της Λάρισας

Ελλάδα: Σεισμός 6 ρίχτερ χτύπησε την περιοχή της Λάρισας

Ισχυρός σεισμός 6 ρίχτερ σημειώθηκε στην κεντρική Ελλάδα το μεσημέρι της Τετάρτης. Η δόνηση έγινε ιδιαίτερα αισθητή στην Περιφέρεια Θεσσαλίας, καθώς επίσης στη Θεσσαλονίκη, την Αθήνα αλλά και σε γειτονικές χώρες

Σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, το επίκεντρο της σεισμικής δόνησης εντοπίζεται 16 χιλιόμετρα νότια-νοτιοδυτικά της Ελασσόνας. Το μέγεθος του σεισμού αρχικά δόθηκε στα 5,9 Ρίχτερ όμως σύντομα αναθεωρήθηκε προς τα πάνω.

Όπως τόνισε στο Αθηναϊκό και Μακεδονικό Πρακτορείο ο καθηγητής και πρόεδρος του ΟΑΣΠ Ευθύμιος Λέκκας το βάθος του επίκεντρου του σεισμού ήταν πολύ μικρό στα 7,8 χλμ για αυτό έγινε ιδιαίτερα αισθητός. Η διάρκεια του σεισμού ήταν ιδιαίτερα μεγάλη στα 12-15 δευτερόλεπτα.

Είχαν προηγηθεί νωρίτερα δυο σεισμοί έντασης 2,7 και 2,9 Ρίχτερ, ενώ μετά τον ισχυρό σεισμό έχουν καταγραφεί δεκάδες μετασεισμοί κοντά στα 5 Ρίχτερ.

«Το ρήγμα της περιοχής έχει δώσει σεισμούς στο παρελθόν. Ο πιο πρόσφατος είναι στον 18ο αιώνα. Ήταν το 1781, με μέγεθος 6,2 Ρίχτερ. Ο σεισμός που έγινε σήμερα είναι περίπου στο όριο των σεισμών που δίνει η περιοχή», ανέφερε ο καθηγητής σεισμολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ) Μανώλης Σκορδίλης.

Χιλιάδες κάτοικοι της περιοχής έχουν βγει στους δρόμους, ενώ σοβαρά προβλήματα είχαν τα δίκτυα επικοινωνίας λόγω της υπερφόρτωσης των δικτύων. Μέχρι στιγμής έχουν καταγραφεί πολλές πτώσεις παλιών σπιτιών, εκκλησιών καθώς και ο τοίχος ενός σχολείου, ενώ έχουν σημειωθεί και τρεις τραυματισμοί.

Στην περιοχή μεταβαίνει κυβερνητικό κλιμάκιο μετά από εντολή του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη. Στο κλιμάκιο συμμετέχουν ο Υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ στον Υπουργό Επικρατείας, Θεόδωρος Λιβάνιος,  ο ΓΓ Υποδομών, Γιώργος Καραγιάννης και ο Αρχηγό ΓΕΕΘΑ Κωνσταντίνος Φλώρος. Επίσης, μεταβαίνουν ο Εθνικός Διοικητής Πολιτικής Προστασίας, Θεοδόσιος Δημακογιάννης, καθώς και ο Υπαρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος, Αντιστράτηγος Ιάκωβος Κλεφτοσπύρος.

Επιπλέον, ελικόπτερο του Πυροσβεστικού Σώματος πραγματοποιεί εναέρια επιτήρηση της ευρύτερης περιοχής για εντοπισμό ενδεχόμενων ζημιών και άμεση παρέμβαση, ενώ ειδική ομάδα drones της ΕΜΑΚ προσεγγίζει την περιοχή για τη χαρτογράφηση τυχόν κατολισθήσεων και καταρρεύσεων κτιρίων./ibna