Συνεχίζεται η ανισότητα των φύλων

Συνεχίζεται η ανισότητα των φύλων

Το φως της δημοσιότητας είδε η έκθεση της Παγκόσμιας Τράπεζας Γυναίκες, Επιχειρήσεις και ο Νόμος, 2021 ( Women, Business and the Law 2021) όπου κατατάσσονται οι χώρες σύμφωνα με την ισότητα των φύλων, της ίσης αμοιβής και των συντάξεων σε άνδρες και γυναίκες αλλά και της έλλειψης οποιασδήποτε μέριμνας για άδεια λοχείας.

Οι άνευ προηγουμένου προκλήσεις της πανδημίας COVID-19 έχουν αποκαλύψει και εντείνει την παγκόσμια ανισότητα, αναφέρει η Mari Elka Pangestu, Διευθύνων Σύμβουλος, της Αναπτυξιακής Πολιτικής και Συνεργασίας της Παγκόσμιας Τράπεζας, στην εισαγωγική της τοποθέτηση.

Συνεχίζοντας τονίζει ότι για πολλές γυναίκες σε όλο τον κόσμο, αυτό δεν θα μπορούσε να σημαίνει μόνο οικονομική ανασφάλεια, αλλά και απειλές για την υγεία και την ασφάλειά τους. Σε καιρούς όπως αυτοί, ένα νομικό περιβάλλον που ενθαρρύνει την οικονομική ένταξη των γυναικών τις κάνει λιγότερο ευάλωτες σε μια κρίση.

Η φετινή μελέτη είναι η έβδομη στη σειρά που πραγματοποιείται και περιλαμβάνει 190 χώρες, με μόνο σε 10 από αυτές οι γυναίκες να απολαμβάνουν ίσα δικαιώματα. Οι 9 από τις 10 χώρες είναι ευρωπαϊκές, με την λίστα να συμπληρώνει ο Καναδάς.

Οι χώρες βαθμολογούνται στις κατηγορίες, κινητικότητα, εργασιακός χώρος, μισθός, γάμος, πατρότητα, επιχειρηματικότητα και σύνταξη, με άριστα το 100. 94 από τις 194 χώρες που βαθμολογήθηκαν συγκεντρώνουν άνω του 80.

Στις χώρες των Βαλκανίων, η βαθμολογία είναι Ελλάδα 97,5, Σλοβενία 96,9, Κροατία και Σερβία 93,8, Κοσσυφοπέδιο 91,6, Αλβανία και Κύπρος 91,3, Βουλγαρία και Ρουμανία 90,6, Μαυροβούνιο 88,1, Βόρεια Μακεδονία και Βοσνία Ερζεγοβίνη 85 και Τουρκία 82,5./ibna