Σερβία: Την ενταξιακή διαδικασία συζήτησαν Brnabić-Varhelyi σε τηλεδιάσκεψη

Σερβία: Την ενταξιακή διαδικασία συζήτησαν Brnabić-Varhelyi σε τηλεδιάσκεψη

Η πρωθυπουργός της Σερβίας, Ana Brnabić, είχε την Τρίτη τηλεδιάσκεψη με τον Επίτροπο Γειτονίας και Διεύρυνσης της ΕΕ, Oliver Varhelyi, σχετικά με την εφαρμογή της νέας μεθοδολογίας στη διαδικασία ένταξης της Σερβίας στην ΕΕ.

Όπως ανακοινώθηκε από το γραφείο της, η Πρωθυπουργός επεσήμανε ότι η Σερβία έχει σημειώσει σημαντική πρόοδο κατά την τελευταία περίοδο, ιδίως στον τομέα του κράτους δικαίου, των ελευθεριών των μέσων ενημέρωσης και της προστασίας των δημοσιογράφων και της οικονομικής σφαίρας, εκτιμώντας ότι η δυναμική των ενταξιακών διαπραγματεύσεων πρέπει να ευθυγραμμίζεται με τις μεταρρυθμιστικές της προσπάθειες.

Υπενθύμισε ότι η Σερβία αποδέχθηκε τη νέα μεθοδολογία, πιστεύοντας ότι θα επιτρέψει έναν πιο συγκεκριμένο και ευνοϊκό τρόπο διεξαγωγής διαπραγματεύσεων με τους ευρωπαίους αξιωματούχους, και τόνισε ότι η Σερβία αναμένει να λάβει σαφέστερες κατευθυντήριες γραμμές και λεπτομέρειες για την εφαρμογή.

Ο Επίτροπος Varhelyi χαιρέτισε τις μεταρρυθμίσεις στον τομέα του κράτους δικαίου, λέγοντας ότι παραμένουν στην κορυφή των προτεραιοτήτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης στη διαδικασία των προενταξιακών διαπραγματεύσεων με τη Σερβία, ανέφερε η ανακοίνωση του γραφείου της Brnabić.

Με ανάρτηση του στο Twitter ο Varhelyi έγραψε ότι υπήρξε καλή ανταλλαγή απόψεων με Πρωθυπουργό της Σερβία και την Υπουργό Ευρωπαϊκής Ολοκλήρωσης.

Η συζήτηση ήταν  σχετικά με τις συνεχιζόμενες μεταρρυθμίσεις, συμπεριλαμβανομένου του κράτους δικαίου, οι οποίες είναι καθοριστικής σημασίας για την πρόοδο της Σερβίας στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις. Έχουμε μοναδικό παράθυρο ευκαιριών. Επιβεβαίωσε επίσης ότι η ΕΕ συνεχίζει να υποστηρίζει τη Σερβία στον αγώνα κατά του COVID-19.

Στη συνάντηση συμμετείχε επίσης η Υπουργός Ευρωπαϊκής Ολοκλήρωσης, Jadranka Joksimović./ibna