Κοσσυφοπέδιο: Επίθεση Grenell στον Kurti για αντιαμερικανισμό

Κοσσυφοπέδιο: Επίθεση Grenell στον Kurti για αντιαμερικανισμό

Ο πρώην απεσταλμένος των ΗΠΑ για τον διάλογο Κοσσυφοπεδίου-Σερβίας, Richard Grenell, επέκρινε έντονα τον αρχηγό του Κινήματος Vetëvendosje, Albin Kurti. Σε ανάρτηση του στο Twitter, ο Grenell αναφέρθηκε στον Kurti ως άντρα που ήταν πάντα αντι-Αμερικανός. Η ανάρτηση έγινε λόγω της στάσης του Kurti να επανεξετάσει την απόφαση για ίδρυση πρεσβείας του Κοσσυφοπεδίου στην Ιερουσαλήμ.

«Ο νέος αντιαμερικανός αριστερός ηγέτης, Albin Kurti, ήταν ενάντια στις αμερικανικές πολιτικές των Bill Clinton, George Bush, Barack Obama και Donald Trump. Ήταν πάντα αντιαμερικανός». «Η ομάδα του Biden πρέπει να τον σταματήσει», πρόσθεσε ο Grenell μαζί με το όνομα του Σύμβουλου Εθνικής Ασφαλείας τους Προέδρου των ΗΠΑ Jake Sullivan.

Συνεχίζοντας λίγο αργότερα ο Grenell με νέα ανάρτηση του στο Twitter κατηγόρησε εκ νέου τον Kurti.

«Ο Albin Kurti έριξε δακρυγόνα στο κοινοβούλιο του Κοσσυφοπεδίου σε μια προσπάθεια να σταματήσει τον Πρόεδρο Obama που υποστήριζε την οριοθέτηση με το Μαυροβούνιο. Ο Joe Biden προέτρεψε επίσης τον Kurti να υποστηρίξει την οριοθέτηση – και κατέφυγε στην τρομοκρατία», έγραψε ο Grenell.

Ο Grenell είχε διοριστεί ειδικός απεσταλμένος του πρώην Προέδρου Trump για τον διάλογο Κοσσυφοπεδίου-Σερβίας. Μέσω της διαμεσολάβησης, το Κοσσυφοπέδιο και η Σερβία υπέγραψαν αρκετές δεσμεύσεις στη συμφωνία της 4ης Σεπτεμβρίου στον Λευκό Οίκο. Ένα από τα κύρια σημεία των δεσμεύσεων ήταν ότι το Κοσσυφοπέδιο θα λάμβανε αναγνώριση από το Ισραήλ, και θα έπρεπε να ανοίξει την πρεσβεία του στην Ιερουσαλήμ. Οι δύο χώρες σύναψαν διπλωματικές σχέσεις στις αρχές Φεβρουαρίου./ibna