Μαυροβούνιο: Ο Πρόεδρος Đukanović προειδοποιεί για δυσοίωνη επιδημιολογική κατάσταση

Μαυροβούνιο: Ο Πρόεδρος Đukanović προειδοποιεί για δυσοίωνη επιδημιολογική κατάσταση

Ο Πρόεδρος του Μαυροβουνίου Milo Đukanović αξιολόγησε ότι η δημόσια υγεία στη χώρα αντιμετωπίζει σοβαρό κίνδυνο εξαιτίας της εξάπλωσης του κορωνοϊού, κρίνοντας απαραίτητο να εισαχθούν και να εφαρμοστούν μέτρα εγκαίρως και να ελεγχθεί αποτελεσματικά η συμμόρφωσή τους, παράλληλα με την θέσπιση υποχρεωτικής παρουσίασης μοριακού ελέγχου PCR στα σύνορα κατά την είσοδο στη χώρα.

Σε δήλωση σχετικά με την τρέχουσα επιδημιολογική κατάσταση, ο Đukanović είπε ότι περισσότεροι από χίλιοι πολίτες του Μαυροβουνίου είχαν πεθάνει σε λίγο πάνω από 11 μήνες λόγω της λοίμωξης από κορωνοϊό.

«Αυτό που αποτελούσε θλιβερά μαντάτα τον Απρίλιο ή τον Μάιο του περασμένου έτους σε φιλικές χώρες σε όλο τον κόσμο με πολύ μεγαλύτερο πληθυσμό, και ως εκ τούτου εξέφρασα τα συλλυπητήριά μου και την αλληλεγγύη μου στους αρχηγούς κρατών εξ ονόματος των πολιτών του Μαυροβουνίου, είναι η τραγική μας πραγματικότητα σήμερα,» δήλωσε ο Đukanović.

Όπως είπε, οι τραγικοί αριθμοί που δείχνουν την καθημερινή αύξηση του αριθμού των ασθενών και των νεκρών δεν πρέπει να αφήνουν κανέναν αδιάφορο.

«Η υγεία των πολιτών μας βρίσκεται σε σοβαρό κίνδυνο. Γι’ αυτό απευθύνω έκκληση στα κρατικά ιδρύματα σε όλα τα επίπεδα, σε όλους τους κοινωνικούς φορείς και στους πολίτες να επιστρέψουν σε αυτές τις δραστηριότητες και την υπεύθυνη συμπεριφορά του πρώτου κύματος της επιδημίας, που μας επέτρεψαν έλεγχο επί της κατάστασης,» δήλωσε ο Đukanović.

Τόνισε ότι περισσότερο από ποτέ απαιτείται μια συστηματική προσέγγιση, ομαδική εργασία των αρμόδιων ιδρυμάτων, επαγγελματισμός, αποτελεσματικότητα και αλληλεγγύη στην εκτέλεση όλων των καθηκόντων.

Σε αυτό το πλαίσιο, δήλωσε, είναι απαραίτητο να επικαιροποιηθούν και να εφαρμοστούν σθεναρά μέτρα, να ελεγχθεί αποτελεσματικά η τήρησή τους, να κλείσουν τα σύνορα για είσοδο στο Μαυροβούνιο χωρίς μοριακό έλεγχο PCR, καθώς και να επιταχυνθεί η διαδικασία ανοσοποίησης προς όφελος πιο αποτελεσματικής και μακράς διάρκειας προστασίας της υγείας.

«Για να το πετύχουμε αυτό, καλούμαστε να ξεπεράσουμε τους διχασμούς μας, να ξεχάσουμε την αμοιβαία επίρριψη ευθυνών και όλες τις διαφορές και διαφωνίες πολιτικής και άλλης φύσης, να δείξουμε ότι ως κοινωνία μπορούμε να ανταποκριθούμε σε αυτή την πρόκληση και τις μέρες που βιώνουμε,» κατέληξε ο Đukanović.

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία, υπάρχουν 8.558 ενεργά κρούσματα λοίμωξης από κοροναϊό στο Μαυροβούνιο. /ibna