Β-Ε: Σύλλογοι Θυμάτων της Σρεμπρένιτσα ετοιμάζουν μήνυση προς τη Χρυσή Αυγή

Β-Ε: Σύλλογοι Θυμάτων της Σρεμπρένιτσα ετοιμάζουν μήνυση προς τη Χρυσή Αυγή

Οι επιζώντες της γενοκτονίας της Σρεμπρένιτσα σχεδιάζουν να μηνύσουν μέλη του πρώην ελληνικού ακροδεξιού κόμματος και πλέον καταδικασμένης εγκληματικής οργάνωσης «Χρυσή Αυγή», καθώς και όλους τους Έλληνες εθελοντές που, όπως ισχυρίζονται, συμμετείχαν σε εγκλήματα πολέμου που έλαβαν χώρα σε αυτήν την πόλη στην ανατολική Βοσνία-Ερζεγοβίνη το 1995.

Σύμφωνα με το RFE, κατά τη διάρκεια του πολέμου στη Β-Ε, μέλη της Χρυσής Αυγής ήταν μεταξύ των Ελλήνων εθελοντών που πολέμησαν μαζί με τον Στρατό της Δημοκρατίας Σέρπσκα και μερικοί φέρεται να ήταν παρόντες στη Σρεμπρένιτσα την περίοδο κατά την οποία σκοτώθηκε μεγάλος αριθμός Βοσνίων.

«Υπάρχουν πολλά στοιχεία ότι δρούσαν στη Σρεμπρένιτσα. Υπάρχουν φωτογραφίες που το αποδεικνύουν,» δήλωσε η Munira Subašić, επικεφαλής των Μητέρων της Σρεμπρένιτσα και των Θυλάκων Žepa.

Έχασε τον γιο και τον σύζυγό της στη γενοκτονία της Σρεμπρένιτσα. Είπε ότι οι Έλληνες εθελοντές που συμμετείχαν στη σφαγή μετά την πτώση της Σρεμπρένιτσα το 1995 δεν προσήλθαν ποτέ στη δικαιοσύνη.

Η επικεφαλής της ένωσης Γυναικών της Σρεμπρένιτσα Nura Begović, η οποία έχασε 16 μέλη της οικογένειάς της στη γενοκτονία, είπε ότι η Σρεμπρένιτσα είχε ακόμη και «Οδό Ελληνικής Φιλίας» σε κάποιο σημείο. Το 1996, ένα χρόνο μετά το τέλος του πολέμου, η τοπική συνέλευση στην πόλη που περιλάμβανε μόνο Σέρβους έδωσε στον δρόμο το όνομά του, αν και μετονομάστηκε αργότερα το 2000, εξήγησε. /ibna