Β-Ε: Κατέφθασαν τα εμβόλια AstraZeneca, δωρεά Vučić

Β-Ε: Κατέφθασαν τα εμβόλια AstraZeneca, δωρεά Vučić

Ο Πρόεδρος της Σερβίας Aleksandar Vučić προσγειώθηκε σήμερα το πρωί στο Διεθνές Αεροδρόμιο του Σεράγεβο για να παραδώσει 5.000 δόσεις του εμβολίου AstraZeneca που προορίζονται για τον εμβολιασμό ομάδων προτεραιότητας στην Ομοσπονδία της Β-Ε. Η Σερβία είχε προηγουμένως δωρίσει 5.000 δόσεις του εμβολίου στη Δημοκρατία Σέρπσκα (RS), τα οποία προστέθηκαν στους 3.500 γιατρούς από την RS που εμβολιάστηκαν στη Σερβία.

Στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη καθυστερεί αρκετά η προμήθεια εμβολίων και ο πραγματικός μαζικός εμβολιασμός δεν διαφαίνεται καν στον ορίζοντα. Τα πρώτα εμβόλια μέσω COVAX αναμένεται να φτάσουν στη χώρα σε εύθετο χρόνο, ωστόσο η διαδικασία έχει διακοπεί για διάφορους διοικητικούς λόγους. Η RS αγόρασε 20.000 εμβόλια από την Κίνα και παρήγγειλε επιπλέον ποσότητες. Ωστόσο, η Β-Ε μπόρεσε να αγοράσει το ρωσικό εμβόλιο Sputnik V μόνη της αλλά, σύμφωνα με τον Πρέσβη της Β-Ε στη Μόσχα Željko Samardžija, κανείς από το Υπουργείο Εξωτερικών δεν αντέδρασε στις πληροφορίες του. Η Bisera Turković είναι επικεφαλής του Υπουργείου, η οποία ωστόσο αντιτάχθηκε στη δωρεά εμβολίων από τη Σερβία!

Η θέση της είναι ότι τα εμβόλια που παρέδωσε ο Vučić στο αεροδρόμιο παρήχθησαν στην Ινδία με την άδεια της AstraZeneca και δεν είναι εγγεγραμμένα στην ΕΕ. Επιπλέον, ισχυρίζεται ότι δεν διαθέτουν άδεια χρήσης στη Β-Ε και τα αρμόδια ιδρύματα πρέπει πρώτα να τα εγκρίνουν και μετά να ξεκινήσουν τον εμβολιασμό.

Κατά τη διάρκεια της τελετής παράδοσης εμβολίων στο αεροδρόμιο, το Σερβικό μέλος και Πρόεδρος της Προεδρίας της Β-Ε Milorad Dodik χαρακτήρισε τη δήλωση της υπουργού Turković ως «ηλίθια και περιττή».

«Όταν η Προεδρία της Β-Ε, η οποία είναι η μόνη αρμόδια για την εξωτερική πολιτική, μιλά εδώ με τον Πρόεδρο της Σερβίας, μια υπουργός εμφανίζεται και δίνει μια ηλίθια δήλωση, η οποία δεν είναι κάτι πρωτοφανές. Είναι πλέον γνωστή για τον τρόπο αντιδρά στο ζήτημα των σχέσεων της Β-Ε,» δήλωσε ο Dodik.

Ο Šefik Džaferović, Βοσνιακό μέλος της Προεδρίας της Β-Ε και συνάδελφος της υπουργού Turković, είχε μια εντελώς διαφορετική θέση σχετικά με τη δωρεά.

«Η σημερινή συνάντηση και η άφιξη του Vučić δεν αποτελεί απλώς παράδοση μιας δωρεάς, είναι κάτι περισσότερο από αυτό για μένα, και εξήγησα τους λόγους. Πρέπει επιτέλους να ξεκινήσουμε με την ομαλοποίηση των συνολικών σχέσεων. Οι άνθρωποι εγκαταλείπουν τη Β-Ε και τη Σερβία για καλύτερα ρυθμιζόμενα συστήματα στη Δύση. Είναι καιρός να ξεκινήσουμε τον διάλογό μας στη βάση αυτών των αρχών. Αρκετά με τις εντάσεις, τις άκαρπες συζητήσεις. Η Β-Ε είναι ένα πλήρες κράτος και θα το οικοδομήσουμε προς το συμφέρον όλων των ανθρώπων της, των εθνών και των πολιτών της. Η Β-Ε αποτελείται από δύο οντότητες και την Περιφέρεια Brčko που είναι πολυεθνείς, και έτσι θα την οικοδομήσουμε,» δήλωσε ο Džaferović.

Στην τελετή, ο Πρόεδρος της Σερβίας Aleksandar Vučić είπε ότι θα ήταν ευτυχισμένος αν 5 ή 20 ζωές σώζονταν με τα 10.000 εμβόλια AstraZeneca που η Σερβία δώρισε στη Β-Ε. Εξήγησε ότι τα εμβόλια που δωρίζει σήμερα η Σερβία προορίζονται για την Ομοσπονδία της Β-Ε και ότι η Σερβία είναι έτοιμη να παράσχει οποιοδήποτε από τα τέσσερα είδη εμβολίων που διαθέτει.

Ο Vučić ευχήθηκε υγεία στο λαό της Β-Ε και εξέφρασε την πεποίθησή του ότι οι γιατροί που εμβολιάζονται θα αισθάνονται πιο απελευθερωμένοι και η ζωή τους θα είναι πιο ασφαλής.

«Στη συνάντηση που μόλις διεξήγαγα με τα μέλη της Προεδρίας της Β-Ε, τους ζήτησα να σκεφτούν την ιδέα να πραγματοποιήσουμε μια μεγάλη Σύνοδο Κορυφής Συνεργασίας και Εμπιστοσύνης μεταξύ Σερβίας και Β-Ε στο Βελιγράδι σε όλα τα επίπεδα διακυβέρνησης και οικονομίας,» είπε ο Vučić.

Προσέθεσε ότι ο στόχος αυτής της συνόδου κορυφής θα πρέπει να είναι μια συμφωνία για το μεγαλύτερο άνοιγμα των συνόρων στο μέλλον, προκειμένου να αυξηθεί το εμπόριο και το βιοτικό επίπεδο των πολιτών.

«Μπορούμε να αυξήσουμε το εμπόριο από 1,9 δισεκατομμύρια ευρώ το 2019 σε τρία δισεκατομμύρια ευρώ αν εργαστούμε έξυπνα,» ισχυρίστηκε ο Vučić.

Τόνισε ότι η πρακτική εξαπόλυσης εσωτερικών πυρών παρουσία ξένων αξιωματούχων που επιτάσσεται από πολιτικούς και των δύο χωρών πρέπει να εξαλειφθεί, «διότι χρειαζόμαστε ο ένας τον άλλον περισσότερο.»

«Ακόμα και σήμερα, όταν όλοι περιμέναμε βοήθεια από ανθρώπους που είναι πολύ πιο ισχυροί από τη Σερβία και τη Β-Ε, βασιζόμαστε ο ένας στον άλλο γιατί εμείς στη Σερβία δεν μπορούμε να είμαστε ευτυχείς εάν οι άνθρωποι στο Σεράγεβο, τη Μπάνια Λούκα, την Τούζλα ή τη Bijeljina δεν είναι ευχαριστημένοι,» είπε.

Αν και είχε ανακοινωθεί ότι και τα τρία μέλη της Προεδρίας της Β-Ε θα παρευρεθούν στην τελετή δωρεάς, το Κροατικό μέλος Željko Komšić δεν εμφανίστηκε στο αεροδρόμιο. /ibna