Κοσσυφοπέδιο: Συνεχίζει την επίσκεψη του ο Lajcak, συναντήθηκε με Kurti και Osmani

Κοσσυφοπέδιο: Συνεχίζει την επίσκεψη του ο Lajcak, συναντήθηκε με Kurti και Osmani

Συνεχίζει για δεύτερη μέρα την επίσκεψη του στην Πρίστινα ο Ειδικός Εκπρόσωπος της ΕΕ για τον διάλογο Βελιγραδίου-Πρίστινα. Ο Miroslav Lajcak που έφτασε τη Δευτέρα, ξεκίνησε τις συναντήσεις του με τον Αμερικανό Πρέσβη και τον Διοικητή της KFOR.

Τις συναντήσεις του γνωστοποίησε ο Lajcak μέσω ανάρτησης στον λογαριασμό του στο Twitter.

«Φτάνοντας στο Κοσσυφοπέδιο σήμερα, συνάντησα τον Αμερικανό Πρέσβη και τον Διοικητή της KFOR του ΝΑΤΟ και συζητήσαμε για τις τρέχουσες εξελίξεις. Καλή ευκαιρία να επιβεβαιώσουμε την ισχυρή διατλαντική μας ενότητα» έγραψε ο Lajcak.

Στο Twitter γνωστοποίησε τη συνάντηση του με τον Lajcak ο Αμερικανός Πρέσβης Phillip S. Kosnett.

Στη σημερινή συνάντηση με τον Ειδικό Εκπρόσωπο της ΕΕ επιβεβαιώθηκε εκ νέου η υποστήριξη των ΗΠΑ σε μια συνεργατική διαδικασία διαλόγου υπό την ηγεσία της ΕΕ. Ο στόχος μας: μια ολοκληρωμένη διευθέτηση και βαθύτερη ευρωατλαντική ολοκλήρωση που ωφελεί όλους τους πολίτες του Κοσσυφοπεδίου και της Σερβίας».

Στη συνέχεια ο Lajcak συναντήθηκε με τον ηγέτη του Κινήματος Vetëvendosje Albin Kurti, του οποίου το κόμμα κέρδισε τις πρόωρες εκλογές στις 14 Φεβρουαρίου.

Μετά τη συνάντηση, ο Kurti, ο οποίος είναι υποψήφιος Πρωθυπουργός, είπε στον Τ7 ότι ο Lajcak τον ενημέρωσε γενικά για τη διαδικασία διαλόγου. «Του εξήγησα για άλλη μια φορά ότι έχουμε κερδίσει τις εκλογές και το πρόγραμμά μας θα επικεντρωθεί στη δικαιοσύνη και την απασχόληση καθώς τώρα βρισκόμαστε εν μέσω της πανδημίας του COVID-19. Δεν είμαστε εναντίον του διαλόγου, αλλά θέλουμε καλά προετοιμασμένες και με αρχές συνομιλίες», δήλωσε ο Kurti.

«Δεν μπορεί [ο διάλογος]  να είναι η πρώτη ή η δεύτερη προτεραιότητά μας, επειδή έχουμε τη δικαιοσύνη και την απασχόληση. Δεν αναιρώ τη σημασία του διαλόγου της ΕΕ για το Κοσσυφοπέδιο και τη Σερβία, καθώς και για την περιοχή, αλλά το πιο σημαντικό είναι ότι αυτός ο διάλογος πρέπει να είναι καλά προετοιμασμένος. Ο διάλογος πρέπει να είναι ειλικρινής και να μην είναι υπό πίεση χρόνου, αλλά παραμένουμε δεσμευμένοι σε έναν ουσιαστικό διάλογο», δήλωσε ο Kurti.

Ο Ειδικός Εκπρόσωπος της ΕΕ σε ανάρτηση του στο Twitter σημείωσε ότι είχε μια καλή και εποικοδομητική συνάντηση με τον Kurti. Συζητήσαμε επίσης σε βάθος τον Διάλογο με σκοπό τα επόμενα βήματα.

Ο Miroslav Lajcak που έφτασε τη Δευτέρα το απόγευμα στην Πρίστινα, την Τρίτη το πρωί συναντήθηκε με την εκτελούσα χρέη Προέδρου του Κοσσυφοπεδίου, Vjosa Osmani.

Σε ανάρτηση του στο Twitter ο Lajcak έγραψε ότι «ξεκίνησε η 2η ημέρα στο Κοσσυφοπέδιο με μια πολύ χρήσιμη συνομιλία με την Αναπληρωτή Πρόεδρο Vjosa Osmani. Μιλήσαμε για τις πρόσφατες εκλογές και τις τρέχουσες εξελίξεις. Συζητήσαμε επίσης τα επόμενα βήματα στο Διάλογο.

Μετά τη συνάντηση, ο Lajcak και η Osmani θα πραγματοποιήσουν κοινή συνέντευξη τύπου./ibna