Σλοβενία: Συνάντηση των Υπουργών Εξωτερικών της Ομάδας C5

Σλοβενία: Συνάντηση των Υπουργών Εξωτερικών της Ομάδας C5

Τη Δευτέρα, ο Υπουργός Εξωτερικών της Σλοβενίας, Anže Logar, φιλοξένησε τους Υπουργούς Εξωτερικών της Κεντρικής Ομάδας 5 (C5), δηλαδή τον Υπουργό Ευρωπαϊκών και Διεθνών Υποθέσεων της Δημοκρατίας της Αυστρίας Alexander Schalenberg, τον Υπουργό Εξωτερικών της Τσεχικής Δημοκρατίας Tomas Petriček, τον Υπουργό Εξωτερικών και Εμπορίου της Ουγγαρίας Peter Szijjart και τον Υπουργό Εξωτερικών και Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Σλοβακικής Δημοκρατίας Ivan Korčok.

Στη συνάντηση, ο Logar παρουσίασε τις προτεραιότητες της σλοβενικής Προεδρίας του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η οποία θα πραγματοποιηθεί το δεύτερο εξάμηνο του τρέχοντος έτους. Τόνισε τη σημασία της ενίσχυσης της ανθεκτικότητας της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε κρίσεις όπως οι πανδημίες και η ενίσχυση της ασφάλειας, συμπεριλαμβανομένης της άμυνας κατά των επιθέσεων στον κυβερνοχώρο. Μια σημαντική προτεραιότητα θα είναι η οικονομική και κοινωνική ανανέωση της Ευρωπαϊκής Ένωσης μέσω πράσινου και ψηφιακού μετασχηματισμού. Ανέφερε επίσης ότι η Ένωση πρέπει να είναι ένας αξιόπιστος εταίρος στις χώρες της γειτονιάς της και τόνισε τη σημασία της ενίσχυσης των διατλαντικών σχέσεων.

Οι υπουργοί αντάλλαξαν πληροφορίες σχετικά με τα περιοριστικά μέτρα για την καταπολέμηση της πανδημίας. Παρά τους περιορισμούς στα μη απαραίτητα ταξίδια, η ελεύθερη κυκλοφορία αγαθών και υπηρεσιών πρέπει να συνεχίσει να διασφαλίζεται στην ενιαία αγορά. Η προτεραιότητα τις επόμενες εβδομάδες και μήνες είναι η επιτάχυνση της παραγωγής και διανομής εμβολίων, καθώς και ο εμβολιασμός. Οι υπουργοί συζήτησαν επίσης το μέλλον των διατλαντικών σχέσεων υπό τη νέα κυβέρνηση των ΗΠΑ και τις σχέσεις με την Κίνα. Συμφώνησαν ότι η συνεργασία μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των Ηνωμένων Πολιτειών είναι απαραίτητη για τη διασφάλιση της ισχύος μιας διεθνούς τάξης που βασίζεται σε κανόνες, η οποία είναι ιδιαίτερα σημαντική για τις μικρές χώρες.

Όσον αφορά τις σχέσεις μεταξύ Ένωσης και Κίνας, οι υπουργοί συμμερίζονται την άποψη ότι τα μέλη πρέπει να αγωνίζονται για καλή συνεργασία, παρά τις όποιες διαφορές μεταξύ τους, τις οποίες και οι δύο πλευρές πρέπει να διαχειριστούν εποικοδομητικά.

Όσον αφορά τις μελλοντικές σχέσεις μεταξύ Ένωσης και Ηνωμένου Βασιλείου, οι υπουργοί της Ομάδας C5 πιστεύουν ότι η επόμενη πρόκληση στις σχέσεις μεταξύ των δύο πλευρών είναι η εφαρμογή της συμφωνίας για το εμπόριο και τη συνεργασία. Είναι προς το συμφέρον της Ευρωπαϊκής Ένωσης να εφαρμόσει αυτήν τη συμφωνία με όσο το δυνατόν λιγότερα προβλήματα.

Οι Υπουργοί συζήτησαν επίσης την οικονομική συνεργασία μεταξύ των χωρών και της περιοχής στο σύνολό της./ibna