Ρουμανία: Αυξάνει τη δύναμη του το αντιπολιτευόμενο PSD, δημοσκοπικά

Ρουμανία: Αυξάνει τη δύναμη του το αντιπολιτευόμενο PSD, δημοσκοπικά

Δημοσκόπηση CURS, που πραγματοποιήθηκε πριν λίγες ημέρες, έδειξε ότι το PNL διατηρεί το ποσοστό που απέσπασε στις βουλευτικές εκλογές του Δεκεμβρίου, ενώ το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης PSD φαίνεται να έχει ενισχυθεί κατά 5 ποσοστιαίες μονάδες, όπως αναφέρει ο τηλεοπτικός σταθμός Antena3.

Η δημοσκόπηση του CURS διενεργήθηκε σε εθνική κλίμακα, την περίοδο 22-26 Φεβρουαρίου 2021, σε δείγμα 1.100 ατόμων άνω των 18 ετών, με περιθώριο σφάλματος  +/-3% και επίπεδο εμπιστοσύνης  95%.

Στην ερώτηση “Αν την επόμενη Κυριακή διεξάγονταν βουλευτικές εκλογές, ποιο κόμμα θα ψηφίζατε; Από όσους απάντησαν, μόνον το 67% εκείνων που σκοπεύουν να ψηφίσουν, εξέφρασαν την άποψή τους. Το εκλογικό τοπίο με βάση τις απαντήσεις τους διαμορφώθηκε ως εξής:

Το PSD λαμβάνει 34%, το PNL 25%, το USR-PLUS 16%, το AUR 9%, UDMR 4%, το PPU-SL 3%, το PMP 3%, τοPRO România 2% ενώ άλλο κόμμα δηλώνουν ότι θα ψηφίσει το 4%.

Στις κοινοβουλευτικές εκλογές που πραγματοποιήθηκαν το 2020, τα οριστικά αποτελέσματα είχαν δώσει στο PSD 28,9%, στο PNL 25%, στο USR-PLUS 15% και στο AUR 9%.

Στην ίδια δημοσκόπηση, οι απαντήσεις στην ερώτηση ‘πόσο εμπιστεύονται τις πολιτικές προσωπικότητες της Ρουμανίας’, έδειξαν ότι η εμπιστοσύνη στους πολιτικούς είναι εξαιρετικά χαμηλή.

Μόνον το 37% όσων απάντησαν, είπαν ότι εμπιστεύονται πολύ ή πάρα πολύ τον Klaus Iohannis, ενώ  το 63% τον εμπιστεύονται λίγο ή πάρα πολύ λίγο./ibna