Β-Ε: Περισσότερα εμβόλια καθ’ οδόν

Β-Ε: Περισσότερα εμβόλια καθ’ οδόν

Σήμερα, 20.000 δόσεις του ρωσικού εμβολίου Sputnik V κατά του COVID-19 έφτασαν στη Μπάνια Λούκα, επιτρέποντας την έναρξη του μαζικού εμβολιασμού του πληθυσμού στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη.

Ωστόσο, μόνο άτομα που ζουν στην οντότητα της Δημοκρατίας Σέρπσκα μπορούν να λάβουν αυτό το εμβόλιο.

Όπως ανακοινώθηκε, οι ομάδες προτεραιότητας για τον εμβολιασμό είναι άτομα άνω των 65 ετών, υγειονομικοί και χρήστες γηροκομείων, καθώς και το προσωπικό που εργάζεται εκεί.

Οι διαπραγματεύσεις βρίσκονται σε εξέλιξη με τη Ρωσία για την παράδοση πρόσθετων δόσεων του εμβολίου Sputnik V την επόμενη εβδομάδα, με τον πρωθυπουργό της Δημοκρατίας Σέρπσκα (RS) Radovan Višković να αναμένει άλλα 100.000 ρωσικά εμβόλια να φτάσουν στην περιοχή μέχρι τα τέλη Μαρτίου.

Μετά την καθυστέρηση στην παράδοση εμβολίων με εντολή του μηχανισμού COVAX, οι αρχές της RS ξεκίνησαν άμεσες διαπραγματεύσεις με τη ρωσική εταιρεία, προπαραγγέλνοντας 400 χιλιάδες δόσεις.

Το ρωσικό εμβόλιο χορηγείται σε δύο δόσεις με διαφορά 21 ημερών και είναι παρόμοιο σε σύνθεση με το εμβόλιο που παράγεται από την Oxford/AstraZeneca.

Η RS έλαβε 5.000 εμβόλια από τη Σερβία και ένας μεγάλος αριθμός ιατρών από την RS εμβολιάστηκαν εκεί μέσω οργανωμένης μεταφοράς. Ωστόσο, ούτε οι ιατροί στην Ομοσπονδία της Β-Ε θα μείνουν χωρίς το εμβόλιο. Ο Πρόεδρος της Σερβίας Aleksandar Vucic θα φτάσει στο Σεράγεβο την Τρίτη, όπου θα παραδώσει 5.000 εμβόλια για την Ομοσπονδία της Β-Ε.

Η Βοσνία-Ερζεγοβίνη παρήγγειλε 1,23 εκατομμύρια δόσεις εμβολίων μέσω του μηχανισμού COVAX, ωστόσο δεν έχει λάβει ακόμη ούτε μία δόση. Το πρόβλημα έγκειται στο γεγονός ότι η Β-Ε δεν έχει ακόμη υπογράψει ορισμένα από τα έγγραφα που απαιτούνται τόσο από την COVAX όσο και από τους κατασκευαστές εμβολίων και αφορούν υπεύθυνες δηλώσεις. Για την επίλυση αυτού του προβλήματος, τα μέλη της Προεδρίας της Β-Ε θα επικοινωνήσουν με τους ανώτατους αξιωματούχους του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας την Τετάρτη. /ibna