Σλοβενία: Τεράστια απώλεια εσόδων στον κλάδο της φυσικής κατάστασης

Σλοβενία: Τεράστια απώλεια εσόδων στον κλάδο της φυσικής κατάστασης

Το Σλοβενικό Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο (GZS) προειδοποίησε σε δελτίο τύπου την Κυριακή ότι ο κλάδος της φυσικής κατάστασης έχει κλονιστεί από τους περιορισμούς για την αντιμετώπιζη του κορωνοϊού, με την απώλεια εσόδων του περασμένου έτους να εκτιμάται στο 75%.

Ο κλάδος φυσικής κατάστασης, αναψυχής και αναγέννησης του GZS προειδοποίησε επίσης για επιδείνωση της φυσικής κατάστασης.

Τα γυμναστήρια έλαβαν το πράσινο φως για να ανοίξουν ξανά πριν από δύο εβδομάδες. Είναι εξαιρετικά σημαντικό να παρέχεται πρόσβαση σε καθοδηγούμενες ψυχαγωγικές δραστηριότητες γυμναστικής όσο το δυνατόν συντομότερο για όσο το δυνατόν περισσότερα άτομα, σημειώνει το δελτίο τύπου.

«Το κράτος έχει κάνει ελάχιστα για να βοηθήσει τον τομέα,» λέει ο κλάδος του GZS, προσθέτοντας ότι ο ρόλος της βιομηχανίας έχει παραβλεφθεί. Παρά τις διαβεβαιώσεις των αρχών ότι η βοήθεια που προορίζεται ειδικά για τον τομέα θα αποτελούσε μέρος των νομοθετικών πακέτων στήριξης, μέχρι στιγμής δεν έχει γίνει τίποτα, προσθέτει το δελτίο τύπου.

Το 2019, ο τομέας παρείχε ψυχαγωγικές δραστηριότητες για περίπου 100.000 άτομα.

«Είναι επιτακτική ανάγκη τέτοιου είδους οργανωμένες αθλητικές δραστηριότητες να μην περιορίζονται πλέον στο μέλλον. Φυσικά, υπό την προϋπόθεση ότι τηρούνται όλα τα προστατευτικά πρωτόκολλα,» σημειώνει το GZS, προειδοποιώντας ότι η μείωση της φυσικής κατάστασης που καταγράφηκε το 2020 θα έχει μακροπρόθεσμα επιζήμια επίδραση στην ψυχοφυσική κατάσταση των παιδιών και των ενηλίκων.

Τα αποτελέσματα μιας μελέτης για τη φυσική κατάσταση των παιδιών που δημοσιεύθηκε από τη Γυμναστική Ακαδημία της Λιουμπλιάνα πέρυσι καταδεικνύουν τη μεγαλύτερη πτώση της σωματικής απόδοσης των νέων από την έναρξη μιας τέτοιας έρευνας, καθώς και την απότομη αύξηση του αριθμού των υπέρβαρων παιδιών από το 1987.

Ο κλάδος του GZS αναμένει επίσης μια ανησυχητική επιδείνωση της φυσικής κατάστασης μεταξύ των ενηλίκων, προειδοποιώντας ότι μια τέτοια κρίση συνεπάγεται μακροπρόθεσμη επιβάρυνση για την υγειονομική περίθαλψη και μειωμένη παραγωγικότητα, γεγονός που εξασθενεί περαιτέρω τον προϋπολογισμό. /ibna