Κροατία: Ενεργοποιήθηκε η διαδικτυακή πύλη εμβολιασμού

Κροατία: Ενεργοποιήθηκε η διαδικτυακή πύλη εμβολιασμού

Ο υπουργός Υγείας της Κροατίας Vili Beroš ανακοίνωσε τη Δευτέρα στο Facebook την έναρξη της διαδικτυακής πλατφόρμας cijepise.zdravlje.hr για την εγγραφή πολιτών για εμβολιασμό, με 8000 αιτήσεις να έχουν καταχωρηθεί μέχρι στιγμής.

«Σήμερα, το σύστημα εγγραφής πολιτών για τον εμβολιασμό τους ενεργοποιήθηκε. Μέχρι στιγμής, έχουν καταχωρηθεί περισσότερες από 8000 αιτήσεις, οι οποίες μιλούν από μόνες τους για την ευαισθητοποίηση των πολιτών μας. Όλοι οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να υποβάλουν αίτηση μέσω του ιστότοπου cijepise.zdravlje.hr, τηλεφωνώντας στο 0800 0011, μέσω του οικογενειακού γιατρού τους ή τηλεφωνώντας στα τηλεφωνικά κέντρα των ΕΣΥ της εκάστοτε κομητείας,» έγραψε ο Beroš.

Στη συνέντευξη Τύπου του Εθνικού Αρχηγείου Πολιτικής Προστασίας, ο Beroš δήλωσε ότι ενεργοποιώντας το σύστημα, η Κροατία γίνεται μία από τις κορυφαίες χώρες στη χρήση εθνικών κεντρικών πλατφορμών για τον εμβολιασμό.

«Πιστεύω ότι θα διασφαλίσουμε μια επιτυχημένη έναρξη της επόμενης φάσης του εμβολιασμού, η οποία έρχεται σε μας κατά σειρά προτεραιότητας και για την οποία έχουμε παράσχει 240 τοποθεσίες για εμβολιασμό,» δήλωσε ο Beroš.

Μετά την εγγραφή, οι πολίτες θα λάβουν πληροφορίες σχετικά με τον τόπο και την ημερομηνία του εμβολιασμού τους, τα οποία θα εξαρτηθούν από την ποσότητα των εμβολίων που θα καταφθάσουν. Δεν θα είναι δυνατές οι πολλαπλές κρατήσεις θέσεων, ενώ θα παρέχονται πληροφορίες σχετικά με το καθεστώς εμβολιασμού των πολιτών, δήλωσε ο Beroš.

Το Υπουργείο Υγείας διευκρίνισε ότι όλοι οι Κροάτες πολίτες και άτομα με παραμονή και διαμονή στην Κροατία μπορούν να υποβάλουν αίτηση εμβολιασμού μέσω της πλατφόρμας, όπου οι αιτήσεις τους θα παραληφθούν και θα καταγραφούν στο κεντρικό σύστημα εγγραφής.

Συνιστάται στους πολίτες με χρόνιες ασθένειες να εγγραφούν μέσω των οικογενειακών ιατρών τους, οι οποίοι θα επιβεβαιώσουν την κατάσταση της υγείας τους και θα καθορίσουν τη θέση προτεραιότητας στη λίστα εμβολιασμών.

Οι ασθενείς που δε δύνανται να μετακινηθούν ή που αντιμετωπίζουν σοβαρές κινητικές δυσκολίες καλούνται επίσης να εγγραφούν για εμβολιασμό μέσω του οικογενειακού τους γιατρού, ο οποίος θα κανονίσει εμβολιασμούς κατά τη διάρκεια επισκέψεων στο σπίτι ή με τη βοήθεια κινητών μονάδων, ενώ για άτομα με παρόχους καταλύματος ή που διαμένουν σε ειδικά νοσοκομεία θα πραγματοποιηθούν εμβολιασμοί σε αυτά τα ιδρύματα, όπως συνέβαινε μέχρι πρότινος.

Μετά την παραλαβή της αίτησης, οι πολίτες θα λάβουν ειδοποίηση σχετικά με τον τόπο και την ημερομηνία εμβολιασμού μέσω email, γραπτού μηνύματος ή μέσω τηλεφώνου, ανάλογα με την επιλογή τους κατά την υποβολή της αίτησης. Προτεραιότητα θα δοθεί στα άτομα ηλικίας 65 ετών έναντι των ατόμων μικρότερης ηλικίας.

Ο εμβολιασμός πραγματοποιείται σε γραφεία οικογενειακών ιατρών ειδικά για ασθενείς με χρόνιες παθήσεις, στα Ινστιτούτα Δημόσιας Υγείας των κομητειών και σε σημεία μαζικού εμβολιασμού. /ibna