Τουρκία: Ανάπτυξη 1,8% κατέγραψε η οικονομία σύμφωνα με την TurkStat

Τουρκία: Ανάπτυξη 1,8% κατέγραψε η οικονομία σύμφωνα με την TurkStat

Η οικονομία της Τουρκίας κατέγραψε ανάπτυξη 1,8% σε ετήσια βάση το 2020 εν μέσω οικονομικής κρίσης από την πανδημία του κορωνοϊού, όπως ανακοίνωσε τη Δευτέρα η στατιστική αρχή της χώρας.

Το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν (ΑΕΠ) της χώρας σε τρέχουσες τιμές ανήλθε στα 5,1 τρισεκατομμύρια τουρκικές λίρες (περίπου 717,1 δισεκατομμύρια δολάρια) πέρυσι, σύμφωνα με την TurkStat.

Το τελευταίο τρίμηνο του 2020, η οικονομία σημείωσε ετήσιο ρυθμό ανάπτυξης 5,9%, σύμφωνα με στοιχεία του TurkStat. Επίσης, αποκάλυψε ότι το εποχιακό και το ημερολογιακό ΑΕΠ αυξήθηκε κατά 1,7% σε σύγκριση με το προηγούμενο τρίμηνο.

Η Τουρκία και η Κίνα ήταν οι μόνες χώρες που σημείωσαν θετικό ρυθμό ανάπτυξης μεταξύ όλων των χωρών της G20 για τις οποίες υπάρχουν διαθέσιμα δεδομένα, ενώ οι υπόλοιπες σημείωσαν συρρίκνωση κατά την ίδια περίοδο.

Οι επιδόσεις κατά το τελευταίο τρίμηνο αύξησαν το σωρευτικό ΑΕΠ στις τρέχουσες τιμές κατά 16,8% από το προηγούμενο έτος.

Η οικονομία σημείωσε αύξηση 6,3% το τρίτο τρίμηνο του περασμένου έτους, μετά τη συρρίκνωση του 10,3% το δεύτερο τρίμηνο, καθώς ο αντίκτυπος του κορωνοϊού άρχισε να γίνεται σοβαρά αισθητός με το ΑΕΠ της Τουρκίας να αυξάνεται κατά 4,5% το πρώτο τρίμηνο.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της TurkStat η ισοτιμία δολαρίου ΗΠΑ / λίρας Τουρκίας ήταν περίπου 7 κατά μέσο όρο το 2020.

Το νέο οικονομικό πρόγραμμα της Τουρκίας, που ανακοινώθηκε τον περασμένο Σεπτέμβριο, ανέμενε ότι η τουρκική οικονομία θα αυξηθεί 0,3% πέρυσι. Το 2019, ο ρυθμός ανάπτυξης της χώρας ήταν στο 0,9%.

Η προστιθέμενη αξία το 2020 αυξήθηκε 4,8% στον γεωργικό τομέα και 2% στη βιομηχανία από το προηγούμενο.

Μείωση καταγράφηκε κατά 4,3% στον τομέα των υπηρεσιών – χονδρικό και λιανικό εμπόριο, μεταφορές, αποθήκευση, διαμονή, και δραστηριότητες εξυπηρέτησης τροφίμων και 3,5% στον κατασκευαστικό τομέα, καθώς οι δύο τομείς επλήγησαν σοβαρά από την πανδημία.

«Η προστιθέμενη αξία αυξήθηκε κατά 21,4% στις χρηματοοικονομικές και ασφαλιστικές, 13,7% στις δραστηριότητες πληροφόρησης και επικοινωνίας …”, ανακοίνωσε η Turkstat.

Πέρυσι, το κατά κεφαλήν ΑΕγχΠ ήταν 60.537 τουρκικές λίρες (8.599 $) σε τρέχουσες τιμές.

Οι εισαγωγές αγαθών και υπηρεσιών αυξήθηκαν κατά 7,4% ενώ οι εξαγωγές μειώθηκαν κατά 15,4% σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος, σημείωσε επίσης.

Σχολιάζοντας τα ετήσια στοιχεία, ο υπουργός Οικονομικών και Οικονομικών Lutfi Elvan επεσήμανε ότι η Τουρκία είναι μία από τις λίγες χώρες που ολοκλήρωσε το 2020 με θετική ανάπτυξη.

Η διασφάλιση της σταθερότητας των τιμών είναι η κύρια προτεραιότητα της Τουρκίας το 2021, δήλωσε ο Elvan στο Twitter.

«Οι πολιτικές μας για την αντιμετώπιση του πληθωρισμού θα ανοίξουν το δρόμο για πιο κατάλληλες και βιώσιμες επενδύσεις, παραγωγή και ανάπτυξη», δήλωσε./ibna