Αλβανία: Συνεχίζεται ο εμβολιασμός, ενώ αναμένονται άλλες 15.210 δόσεις εμβολίου Pfizer

Αλβανία: Συνεχίζεται ο εμβολιασμός, ενώ αναμένονται άλλες 15.210 δόσεις εμβολίου Pfizer

Η Υπουργός Υγείας και Κοινωνικής Προστασίας της Αλβανίας, Ogerta Manastirliu δήλωσε στην Εθνοσυνέλευση ότι σήμερα θα φτάσουν 15.210 δόσεις του εμβολίου Pfizer, συνεχίζοντας την εντατικοποίηση της διαδικασίας εμβολιασμού στη χώρα.

Κατά τη διάρκεια επερώτησης που κλήθηκε να απαντήσει στο Κοινοβούλιο, η υπουργός Μανastirliu έκανε μια ανασκόπηση της επιδημιολογικής κατάστασης στη χώρα.

«Έχουμε για δυο βδομάδες 495 κρούσματα ανά 100 χιλιάδες κατοίκους. Μια μικρή μείωση παρατηρείται και εκτιμάται σε σύγκριση με πριν από δύο εβδομάδες, όπου είχαμε ένα μέγεθος 525 περιπτώσεων ανά 100 χιλιάδες κατοίκους. Η Τεχνική Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων αναλύει δυναμικά την επιδημιολογική κατάσταση», δήλωσε η Μανastirliu.

Η Υπουργός Υγείας είπε ότι η διαδικασία εμβολιασμού συνεχίζεται σύμφωνα με το σχέδιο, ενώ ανακοίνωσε επίσης τον προγραμματισμό άφιξης των εμβολίων.

«Εμβολιάζουμε κάθε μέρα με ρυθμό. Πάνω από 13 χιλιάδες εμβολιασμοί πραγματοποιήθηκαν κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου. Σήμερα περιμένουμε το επόμενο πακέτο της σύμβασης της Pfizer, με 15.210 δόσεις εμβολίου που θα φτάσουν στη χώρα. Και θα συνεχίσουμε με την εντατικοποίηση του εμβολιασμού, ολοκληρώνοντας με το ιατρικό μας προσωπικό και συνεχίζοντας με τον εμβολιασμό της ηλικιακής ομάδας +80. Αναμένουμε επίσης ότι από την Covax θα φτάσουν εντός των δύο πρώτων εβδομάδων του Μαρτίου και 14.400 εμβόλια AstraZeneca, με τα οποία θα συνεχίσουμε να εμβολιάζουμε, συνδυάζοντας και δίνοντας προτεραιότητα στους εκπαιδευτικούς, έτσι ώστε να μπορούμε να συνεχίσουμε να σημειώνουμε καλή πρόοδο για τη λειτουργία της εκπαίδευσης των παιδιών και την προστασία των δασκάλων», είπε η Μanastirliu.

«Ετοιμάζουμε εκτός από τα σημεία εμβολιασμού σε πόλεις που είναι ήδη ανοιχτές, όπως η Shkodër, Vlorë, Korçë, Τίρανα και Berat, ώστε να συνεχίσουμε με την παρουσία νέων νοσοκόμων,  ώστε να χρησιμεύσουν ως εμβολιαστές στην κοινότητα των με τις νοσοκόμες των ένοπλων δυνάμεων. Αυτές οι ομάδες εμβολιαστών στην κοινότητα μαζί με τους εμβολιαστές μας σε όλα τα κέντρα υγείας θα επιτρέψουν την πρόοδο του εμβολιασμού στον πληθυσμό, προς το παρόν θα συνεχίσουμε να έχουμε συνεχή προμήθεια εμβολίων», δήλωσε η Manastirliu.

Από το βήμα της Συνέλευσης, η Υπουργός Υγείας κάλεσε εκ νέου τους πολίτες για της συνεργασία στον περιορισμό της εξάπλωσης της επιδημίας στη χώρα./ibna