Τουρκία: Νέες κατηγορίες εναντίον της Ελλάδας για pushbacks

Τουρκία: Νέες κατηγορίες εναντίον της Ελλάδας για pushbacks

Το Υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας, με ανακοίνωση του, κάλεσε την Κυριακή την Ελλάδα να σταματήσει τα pushbacks των αιτούντων άσυλο πίσω στην Τουρκία. Από την ελληνική πλευρά δεν υπήρξε κάποια αντίδραση στις καταγγελίας της Τουρκίας μέχρι στιγμής.

Στην ανακοίνωση του το Τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών αναφέρει:

«Σε δύο χωριστά περιστατικά στις 23 και 24 Φεβρουαρίου, οι αιτούντες άσυλο /μετανάστες, συμπεριλαμβανομένων γυναικών και παιδιών, χτυπήθηκαν από τις Ελληνικές Δυνάμεις Ασφαλείας και αφέθηκαν να πεθάνουν σε απόγνωση, αφού μεταφέρθηκαν σε ένα νησάκι στον ποταμό Meric(Έβρος) με σκάφη μετά την κλοπή των τηλεφώνων τους, των χρημάτων, των τιμαλφών και των παπουτσιών. Οι συνοριακές μας μονάδες διέσωσαν από το θάνατο είκοσι δύο αιτούντες άσυλο/μετανάστες στις 23 Φεβρουαρίου και είκοσι εννέα αιτούντες άσυλο/μετανάστες στις 24 Φεβρουαρίου.

Οι συνεντεύξεις με τα άτομα που επαναπροωθήθηκαν αποκάλυψαν ότι ορισμένοι από αυτούς ήταν αλλοδαποί που ήρθαν στην Ελλάδα μέσω της Σερβίας και της Βουλγαρίας και μετακινήθηκαν πίσω στη χώρα μας.

Επιπλέον, στις 18 Φεβρουαρίου 2021, οι Ελληνικές Δυνάμεις Ασφαλείας πήραν μια Αφγανική ομάδα αιτούντων άσυλο δεκατριών ανθρώπων, συμπεριλαμβανομένων γυναικών και παιδιών, από το στρατόπεδο προσφύγων στη Λέσβο με τη δικαιολογία των τεστ COVID-19 και τους ώθησαν πίσω στην Τουρκία αφού τους χτύπησαν και πήραν τα τιμαλφή και τα χρήματά τους.

Τα pushbacks και οι παράνομες πρακτικές που εφαρμόζει η Ελλάδα σε μια συστηματική πολιτική – όπου σε ορισμένες περιπτώσεις εμπλέκεται και ο Οργανισμός Συνοριοφυλακής και Ακτοφυλακής της ΕΕ / FRONTEX – συνεχίζονται εδώ και χρόνια. Τα τελευταία τέσσερα χρόνια, περισσότεροι από ογδόντα χιλιάδες αιτούντες άσυλο μεταφέρθηκαν πίσω στη χώρα μας.

Καλούμε την κυβέρνηση της Ελλάδας και όλες τις πλευρές που εμπλέκονται σε pushbacks  να τερματίσουν αυτήν την πρακτική, καθώς και τις απάνθρωπες μεταχειρίσεις και παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, που απαγορεύονται από το διεθνές δίκαιο, το δίκαιο της ΕΕ και τη δήλωση της 18ης Μαρτίου. Καλούμε επίσης την Ευρωπαϊκή Ένωση να παρατηρήσει, με βάση την ανθρώπινη αξιοπρέπεια, την εφαρμογή του δικαίου της ΕΕ και τον Χάρτη των Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της ΕΕ στα κράτη μέλη».

Θέση πήρε και ο εκπρόσωπος του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης AKP Omer Celik, ο οποίος καταδίκασε τον ξυλοδαρμό των μεταναστών από τους Έλληνες στρατιώτες και την κατάσχεση των χρημάτων και των διαβατηρίων τους στα σύνορα κοντά στην τουρκική πόλη Edirne(Αδριανούπολη).

Ο Celik μέσω Twitter είπε ότι η Ελλάδα διατηρεί την απάνθρωπη προσέγγισή της έναντι των μεταναστών.

«Η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν πρέπει να επιτρέπει αυτές τις απάνθρωπες πρακτικές στα σύνορά της. Αυτή η πρακτική δεν είναι η προστασία των συνόρων αλλά η παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Με μια τέτοια αποστολή φύλαξης των συνόρων, δεν είναι δυνατόν να προστατευτούν τα σύνορα και να συζητηθούν τα ανθρώπινα δικαιώματα και οι ανθρώπινες αξίες. Το έθνος μας είναι πάντα το καταφύγιο των καταπιεσμένων και αυτό είναι μια από τις μεγαλύτερες περηφάνιες μας. Συγχαρητήρια στους στρατιώτες μας που διέσωσαν τους 29 μετανάστες»./ibna