Κύπρος: Παρέλαβε ο Αναστασιάδης την επιστολή-πρόσκληση του ΓΓ των ΗΕ για την άτυπη 5+1 διάσκεψη

Κύπρος: Παρέλαβε ο Αναστασιάδης την επιστολή-πρόσκληση του ΓΓ των ΗΕ για την άτυπη 5+1 διάσκεψη

Επιστολή-πρόσκληση απέστειλε ο ΓΓ των ΗΕ προς τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη για τη συμμετοχή του στην άτυπη Διάσκεψη 5+1 για το Κυπριακό, που θα πραγματοποιηθεί 27 έως 29 Απριλίου στην Γενεύη, σύμφωνα με γραπτή δήλωση του Κυβερνητικού Εκπροσώπου.

Ο Κυριάκος Κούσιος, αναφέρει στη δήλωση του ότι «στην επιστολή του ο ΓΓ των ΗΕ αναφέρει ότι στόχος της Διάσκεψης θα είναι να διαφανεί κατά πόσο υπάρχει κοινό έδαφος ανάμεσα στις πλευρές, ώστε να διαπραγματευτούν μια διαρκή λύση στο κυπριακό πρόβλημα».

Συνεχίζοντας ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος επισημαίνει ότι «ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας έχει, ήδη, μεταφέρει στον ΓΓ των ΗΕ την αποφασιστικότητα του να συμμετάσχει στην άτυπη Διάσκεψη για την Κύπρο, με πλήρη πολιτική βούληση, ώστε να δημιουργηθούν οι συνθήκες για επανέναρξη των συνομιλιών για την επίτευξη μιας λειτουργικής και βιώσιμης λύσης, προς όφελος και των δύο κοινοτήτων».

Στην άτυπη Διάσκεψη για την Κύπρο στη μορφή 5+1, αδιευκρίνιστος παραμένει ο ρόλος της ΕΕ στην νέα προσπάθεια και είναι ένα από τα ζητήματα που απασχολούν Λευκωσία και Αθήνα.

Η επίσκεψη του Ύπατου Εκπρόσωπου της ΕΕ για την Εξωτερική Πολιτική και την Πολιτική Ασφάλειας Josep Borrell 4-5 Μαρτίου στην Κύπρο, όπου θα έχει συναντήσεις με την κυπριακή κυβέρνηση και την τουρκοκυπριακή ηγεσία, αναμένεται να δώσει το στίγμα της ΕΕ για την νέα προσπάθεια στο Κυπριακό.

Η Λευκωσία εκτιμά ότι οι συγκυρίες είναι τέτοιες που ευνοούν ένα ενεργότερο ρόλο από την πλευρά της Ευρωπαϊκής Ένωσης, καθώς θεωρούν ότι υπάρχει ενδιαφέρον από τις Βρυξέλλες για τη μορφή της λύσης του προβλήματος.

Αυτό που ενδιαφέρει τη Λευκωσία είναι κατά πόσο το ενδιαφέρον των Βρυξελλών μπορεί να μεταφραστεί και σε άμεση εμπλοκή. Το προσεχές Ευρωπαϊκό Συμβούλιο 25-26 Μαρτίου όπου θα συζητηθούν οι ευρωτουρκικές σχέσεις και η εκφραζόμενη επιθυμία της Τουρκίας για ένα θετικό αποτέλεσμα, είναι ένας παράγοντας που ευνοεί μια πιο δυναμική ενασχόληση της ΕΕ με τη διαδικασία του Κυπριακού.

Ο Νίκος Αναστασιάδης δείχνει ιδιαίτερη βαρύτητα στον παράγοντα ΕΕ αυτή την περίοδο. Εκτός από την επίσκεψη Borrell, την Τετάρτη έχει προγραμματιστεί τηλεφωνική επικοινωνία του Νίκου Αναστασιάδη με την Γερμανίδα Καγκελάριο Angel Merkel, καθώς θεωρεί ότι η στάση της Γερμανίας θα αποτελέσει το βαρόμετρο για το πως θα κινηθεί η ΕΕ.

Η Αθήνα, μέσω του Υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια, κατέστησε σαφές προς τους Ευρωπαίους εταίρους ότι δεν έχει πρόθεση να ανεχτεί να δοθεί άφεση αμαρτιών στην Τουρκία, σημειώνοντας πως η συμπεριφορά της Τουρκίας παραμένει υπό επιτήρηση./ibna