Βουλγαρία: Απογοητευμένη η βουλγαρική πλευρά με τη 12η συνάντηση της κοινής επιτροπής επιστημόνων

Βουλγαρία: Απογοητευμένη η βουλγαρική πλευρά με τη 12η συνάντηση της κοινής επιτροπής επιστημόνων

«Δυστυχώς, δεν μπορώ να πω ότι η πρώτη συνάντηση φέτος με τους συναδέλφους από την Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας έφερε κάποια αισιοδοξία. Είναι εντελώς άκαρπη» δήλωσε ο συμπρόεδρος της Κοινής Επιστημονικής Επιτροπής εμπειρογνωμόνων για ιστορικά και εκπαιδευτικά θέματα μεταξύ Βουλγαρίας Βόρειας Μακεδονίας, Angel Dimitrov στο Πρακτορείο BGNES. Αυτή η συνάντηση ήταν η 12η που πραγματοποιήθηκε από το 2018.

Ο καθηγητής Dimitrov συνόψισε ότι το μόνο θετικό αποτέλεσμα είναι η υπογραφή ενός μη υπογεγραμμένου πρωτοκόλλου από προηγούμενες συναντήσεις. Αυτό είναι ένα σημαντικό σημείο, γιατί χωρίς αυτό, το έργο της κοινής επιτροπής δεν μπορεί να επισημοποιηθεί.

Καταφέραμε να προχωρήσουμε και να υπογράψουμε τα πρακτικά της ένατης συνάντησης. Προχωράμε, κι αυτό είναι το μόνο θετικό αποτέλεσμα του σημερινού περιβάλλοντος, για να υπογράψουμε τα πρακτικά της δέκατης συνάντησης, η οποία πραγματοποιήθηκε πέρυσι. Ελπίζουμε να δούμε το δέκατο πρωτόκολλο να υπογράφεται τις επόμενες ημέρες, σχολίασε ο καθηγητής Dimitrov.

Σύμφωνα με τον ίδιο, δεν υπάρχει πρόοδος και απορρίφθηκαν κατηγορηματικά οι «χαρούμενοι» ισχυρισμοί πολιτικών από την Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας ότι οι ιστορικοί έχουν ήδη τελειώσει τον Μεσαίωνα και προχωρούν.

Βρισκόμαστε ακόμη κάπου στον 10ο αιώνα και δεν υπάρχει βήμα μπροστά, γιατί με τους συναδέλφους μας δεν μπορούμε να καταλήξουμε σε συμφωνία για την προετοιμασία ενός κοινού κειμένου, μια πρόταση προς τις δύο κυβερνήσεις, για τα εγχειρίδια της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας, το πως αντιμετωπίζουν αυτή την ιστορική περίοδο και ειδικά το τέλος του Πρώτου Βουλγαρικού Βασιλείου και την εποχή που κυβέρνησε ο Βασιλιάς Σαμουήλ και οι διάδοχοί του.

Αυτές οι συζητήσεις δεν είναι μόνο πολύ περίπλοκες ψυχολογικά για εμάς, διότι αντιμετωπίζουμε μια περίεργη απροθυμία των συναδέλφων μας να συμμορφωθούν με τις βασικές αρχές της έρευνας, δηλαδή τον σεβασμό των ιστορικών πηγών και τη συμμόρφωση με τις κυρίαρχες ιστορικές πηγές σε αυτό το θέμα, την παγκόσμια ιστορική επιστήμη.

Οι συνάδελφοί μας γνωρίζουν ότι η θέση τους είναι δύσκολη για να την υπερασπιστούν, αλλά επιμένουν στην εξίσωση των επιτευγμάτων των μελετών παγκόσμιων μέσων μαζικής ενημέρωσης, στην περίπτωση αυτή της Βουλγαρίας, και ορισμένα έργα σε αυτό το θέμα από ντόπιους ιστορικούς και αρκετά άτομα από την πρώην Γιουγκοσλαβία.

«Αυτά δεν μπορούν να εξισωθούν», ήταν κατηγορηματικός ο καθηγητής Dimitrov.

Ένα άλλο πράγμα που μας εξέπληξε δυσάρεστα είναι ότι οι συνάδελφοί μας θέλουν να βρουν μια νέα προσέγγιση και νέες εκτιμήσεις αυτής της ιστορικής εποχής και τον Βασιλιά Σαμουήλ, που διαφέρουν από την εκτίμηση που συμφωνήσαμε όταν προτείναμε την κοινή γιορτή αυτού του Βούλγαρου ηγεμόνα.

«Ένα τέτοιο διπλό πρότυπο δείχνει την απροθυμία να κάνουν ένα βήμα μπροστά. Για εμάς, η επίμονη διαφυγή από τον ορισμό της κοινής ιστορίας, που κατοχυρώνεται στη Συνθήκη Φιλίας και Καλής Γειτονίας, είναι εξαιρετικά απαράδεκτη», δήλωσε ο καθηγητής Dimitrov.

O Dimitrov ανακοίνωσε ότι θα υπάρξει μια νέα τεχνική συνάντηση σε λιγότερο από δύο εβδομάδες. Η 13η συνεδρίαση της κοινής ιστορικής επιτροπής έχει προγραμματιστεί για τα τέλη Απριλίου.

Σε ερώτηση από το Πρακτορείο BGNES ότι η επιτροπή αποτελεί βασικό στοιχείο της Συμφωνίας Γειτονίας, η οποία θα πρέπει να οδηγήσει την Βόρεια Μακεδονία στην ένταξη στην ΕΕ και ποιος είναι ο λόγος που σκοντάφτει ή την καθυστερεί το έργο της, οι ενέργειες του βαθέως κράτους, όπως ισχυρίστηκε ο Lyubcho Georgievski ή το τείχος μεταξύ της Βουλγαρίας και της Βόρειας Μακεδονίας από τη Γιουγκοσλαβία, όπως δήλωσε ο Zoran Zaev, ο καθηγητής Angel Dimitrov απάντησε: «Τα πράγματα είναι περίπλοκα, όλα όσα είπατε στην ερώτησή σας υπάρχουν σε στάσεις. Γνωρίζουμε καλά τους συναδέλφους μας. Σε αυτήν την περίοδο, που δεν είναι σύντομη από το 2018, παρατηρήσαμε κάποια αλλαγή στη συμπεριφορά τους, αν και από την αρχή έχουμε δει θεμελιώδεις διαφορές στην ερμηνεία του παρελθόντος. Η αλλαγή στάσεων εξαρτάται αναμφίβολα από την πολιτική ατμόσφαιρα της χώρας. Θα αποφύγω συνειδητά να κατευθύνω τη συζήτηση και την απάντηση σε μια καθαρά πολιτική κατεύθυνση, γιατί θέλω εμείς, οι ιστορικοί, να παραμείνουμε σε καθαρά επιστημονικό πεδίο. Αλλά παρακολουθείτε πολύ καλά και γνωρίζετε ποιες δηλώσεις γίνονται σε υψηλό πολιτικό επίπεδο και γνωρίζετε πολύ καλά ότι δεν μπορούν παρά να επηρεάσουν τη συμπεριφορά και τις θέσεις των συναδέλφων μας.»/ibna