Μαυροβούνιο: Πτώση στα τελωνειακά έσοδα

Μαυροβούνιο: Πτώση στα τελωνειακά έσοδα

Η είσπραξη εσόδων από την Τελωνειακή Διοίκηση τον Ιανουάριο κατέγραψε πτώση περίπου 9,5 εκατομμυρίων ευρώ σε σύγκριση με τον ίδιο μήνα πέρυσι, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία από τη μη κυβερνητική οργάνωση (ΜΚΟ) Δράση για Κοινωνική Δικαιοσύνη (Action for Social Justice).

«Ως εκ τούτου, τον Ιανουάριο του περασμένου έτους, πριν από το ξέσπασμα της κρίσης του κορωνοϊού, καταγράφηκαν κέρδη 48,8 εκατομμύρια ευρώ, ενώ τον ίδιο μήνα φέτος συγκεντρώθηκαν 39,4 εκατομμύρια ευρώ. Αυτό δείχνει ότι ο αντίκτυπος της κρίσης του κορωνοϊού στα τελωνειακά έσοδα στις αρχές της φετινής χρονιάς παραμένει ισχυρός. Τα στοιχεία είναι σε καθαρά ποσά,» σημειώνει η ΜΚΟ στην ανακοίνωσή της.

Ειδικότερα, η μεγαλύτερη μείωση σημειώθηκε στην είσπραξη του φόρου προστιθέμενης αξίας (ΦΠΑ). Ως αποτέλεσμα, τον περασμένο Ιανουάριο συλλέχθηκαν 28,9 εκατομμύρια έναντι 21,5 εκατομμυρίων ευρώ φέτος, σημειώνοντας απώλεια 7,4 εκατομμυρίων.

«Η είσπραξη ειδικών φόρων κατανάλωσης στα καύσιμα ντίζελ ανήλθε σε 5,5 εκατομμύρια ευρώ τον περασμένο Ιανουάριο και 4,7 εκατομμύρια αυτόν τον Ιανουάριο. Η είσπραξη ειδικών φόρων κατανάλωσης στα ορυκτέλαια και τα καύσιμα ήταν 4,4 εκατομμύρια ευρώ τον περασμένο Ιανουάριο και 3,7 εκατομμύρια ευρώ φέτος, ενώ οι ειδικοί φόροι κατανάλωσης για την αμόλυβδη βενζίνη ανήλθαν σε μόλις πάνω από 1 εκατομμύριο ευρώ και στους δύο μήνες υπό ερεύνηση,» προσθέτει η δήλωση.

Η τελωνειακή είσπραξη κατέγραψε έσοδα 1,5 εκατομμυρίων τον περασμένο Ιανουάριο και 1,2 εκατομμυρίων φέτος τον Ιανουάριο. Τον περασμένο Ιανουάριο, σημειώθηκαν κέρδη 4,4 εκατομμυρίων ευρώ από τους ειδικούς φόρους κατανάλωσης στα εισαγόμενα τσιγάρα έναντι 4,5 εκατομμυρίων ευρώ φέτος.

«Οι ειδικοί φόροι κατανάλωσης για το αλκοόλ και τα αλκοολούχα ποτά ανήλθαν σε 450.000 ευρώ τον Ιανουάριο του περασμένου έτους και 425.000 αυτόν τον Ιανουάριο. Τα έσοδα από τον φόρο για τον καφέ τον περασμένο Ιανουάριο ήταν περίπου 190 χιλιάδες, ενώ αυτόν τον Ιανουάριο ήταν πέρυσι 230 χιλιάδες,» αναφέρει η ΜΚΟ.

Όσον αφορά τους ειδικούς φόρους κατανάλωσης στην παραγωγή άνθρακα, τον περασμένο Ιανουάριο η συλλογή ανήλθε σε 220.000, ενώ φέτος κατέγραψε άνοδο και ανήλθε σε 476.000.

«Η κρίση του κορωνοϊού καταστρέφει την οικονομία του Μαυροβουνίου εδώ και μήνες, και δεν υπάρχει ακόμα φως στο τούνελ,» καταλήγει η ανακοίνωση. /ibna