Αλβανία: Το Σοσιαλιστικό Κόμμα του Rama προηγείται με 49,5% σε έρευνα της IPSOS

Αλβανία: Το Σοσιαλιστικό Κόμμα του Rama προηγείται με 49,5% σε έρευνα της IPSOS

Στην ερώτηση ποιος θα κερδίσει τις εκλογές της 25ης Απριλίου, το 44% των πολιτών πιστεύει ότι θα κερδίσει ο Edi Rama και το Σοσιαλιστικό Κόμμα, σύμφωνα με την έρευνα που διεξήχθη από την Εταιρεία Έρευνας Μάρκετινγκ και Κοινής Γνώμης (IPSOS), η οποία δημοσιεύτηκε το απόγευμα της Πέμπτης στο Top Channel, που πραγματοποιήθηκε από τις 10 έως τις 16 Φεβρουαρίου φέτος.

Σύμφωνα με την έρευνα στην οποία το Σοσιαλιστικό Κόμμα του Edi Rama με 44% θεωρείται ότι θα κερδίσει τις εκλογές, το Δημοκρατικό Κόμμα (PD) του Lulzim Basha λαμβάνει το 24%, το κόμμα της Monika Kryemadhi Σοσιαλιστικό Κίνημα για την Ένταξη (LSI) λαμβάνει 2%, το 1% πιστεύει ότι άλλο κόμμα θα κερδίσει στις εκλογές, το 24% απάντησε ότι δεν γνωρίζει ενώ το 5% αρνήθηκε να απαντήσει.

Σε ερώτηση ποιος θα θέλατε να ηγηθεί της χώρας, το 39% των πολιτών απάντησε ότι θα ήθελαν να ηγηθεί της χώρας ο σημερινός πρωθυπουργός Edi Rama και το 29% θα ήθελε να ηγηθεί της χώρας ο ηγέτης του Δημοκρατικού Κόμματος, Lulzim Basha. Το 22% απάντησε δεν ξέρω, ενώ το 9% αρνήθηκε να απαντήσει.

Εάν διεξαχθούν οι εκλογές αυτήν την Κυριακή, σύμφωνα με την έρευνα της IPSOS το Σοσιαλιστικό Κόμμα (SP) θα λάβει, 49,5%, το Δημοκρατικό Κόμμα (PD) 39,3%, το Σοσιαλιστικό Κίνημα για την Ένταξη LSI 5,1%, Πρωτοβουλία Τhurje 1,7%, το LDSH 1,4%, ενώ τα υπόλοιπα κόμματα λαμβάνουν κάτω από 1%.

Ενώ το 56% των πολιτών πιστεύει ότι ο Πρωθυπουργός Edi Rama διαχειρίστηκε καλά την κατάσταση της πανδημίας COVID-19, το 38% των πολιτών πιστεύουν ότι δεν τα κατάφερε καλά.

Σε ερώτηση για τη διαχείριση της κρίσης μετά τον σεισμό από το κράτος, το 23% των πολιτών υποστηρίζει πλήρως την κυβέρνηση στη διαχείριση του σεισμού, το 30% την υποστηρίζει κάπως, φτάνοντας το 53%. Στον αντίποδα το 29% δεν το υποστηρίζει καθόλου, το 12% δεν το υποστηρίζει εν μέρη, με το σύνολο των διαφωνούντων να είναι συνολικά στο 40%.

Ο Oliviero Marchese, Γενικός Διευθυντής Εκλογικών Ερευνών, IPSOS δήλωσε ότι ο Rama έχει λειτουργήσει καλά στην πανδημία COVID-19, με βάση τα αποτελέσματα της έρευνας.

Σε ερώτηση πώς αξιολογούν το έργο της κυβέρνησης για την αντιμετώπιση των μεγαλύτερων προβλημάτων που αντιμετωπίζει σήμερα η Αλβανία, το 16% πιστεύει πολύ καλά και το 40% αρκετά καλά, με το 56% συνολικά να αποτιμά θετικά την κυβέρνηση. Συνολικά το 39% απάντησε αρνητικά για την κυβέρνηση με το 16% να απαντά μάλλον άσχημα και το 23% απάντησε πολύ άσχημα.

Στην ερώτηση πώς θα αξιολογούσατε το έργο της αντιπολίτευσης στην αντιμετώπιση των μεγαλύτερων προβλημάτων που αντιμετωπίζει σήμερα η Αλβανία, το 7% θεωρεί πολύ καλά και το 27% αρκετά καλά, με το σύνολο της θετικής γνώμης να είναι στο 34%. Το 33% στην ίδια ερώτηση απάντησε πολύ άσχημα, το 21% απάντησε αρκετά άσχημα.

Όταν ρωτήθηκαν οι πολίτες ποια είναι τα τρία πιο σημαντικά προβλήματα που αντιμετωπίζει αυτή η στιγμή η Αλβανία, το 41% απάντησαν η οικονομία/οικονομική κρίση, το 36% η ανεργία, το 22% η πανδημία από τον COVID-19, το 22% η υγεία , το 17% η διαφθορά, το 13% οι χαμηλές συντάξεις και μισθοί, το 11% η εκπαίδευση, το 10% οι υποδομές, το 9% η φτώχεια, το 8% η μετανάστευση, το 7% η δικαιοσύνη, το 6% οι υψηλές τιμές και οι φόροι, το 6% η πολιτική κατάσταση, το 5% η ασφάλεια, το 4% το νερό και το φως, το 3% ο σεισμός, το 2% η διακυβέρνηση, το 15% επέλεξαν κάτι άλλο και το 5% αρνήθηκε να απαντήσει.

Σε αυτήν την έρευνα, πήραν μέρος 1.527 πολίτες άνω των 18 ετών σε 12 περιοχές της χώρας./ibna