Κύπρος: Δεν είναι δουλειά του ΟΗΕ να θέτει τελεσίγραφα, δήλωσε ο Εκπρόσωπος του ΓΓ των ΗΕ

Κύπρος: Δεν είναι δουλειά του ΟΗΕ να θέτει τελεσίγραφα, δήλωσε ο Εκπρόσωπος του ΓΓ των ΗΕ

Κατά την τακτική ενημέρωση την Πέμπτη 25 Φεβρουαρίου των διεθνών μέσων μαζικής ενημέρωσης από τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών, ο Εκπρόσωπος του Γενικού Γραμματέα Stéphane Dujarric ανέγνωσε την ανακοίνωση που εξέδωσε το προηγούμενο βράδυ ο ΟΗΕ, αναφορικά με την επικείμενη άτυπη συνάντηση «πέντε συν ένα» για το Κυπριακό.

O ανταποκριτής του Al Jazeera, αναφερόμενος στην εν λόγω ανακοίνωση, που σημειώνει ότι ο ΟΗΕ θα προσδιορίσει αν μπορεί να υπάρξει λύση στο άμεσο μέλλον, έθεσε το ερώτημα στον Εκπρόσωπο αν τα Ηνωμένα Έθνη χαρακτηρίζουν αυτές τις συνομιλίες ως κρίσιμες και αν σε περίπτωση που δεν υπάρξει αποτέλεσμα αυτή τη φορά, θα εγκαταλείψουν τις προσπάθειες.

Σε απάντησή του, ο Stéphane Dujarric τόνισε ότι δεν είναι δουλειά του ΟΗΕ να θέτει τελεσίγραφα, όπως θα τα παρατήσουμε αν δεν συμβεί κάτι. Πρόσθεσε ότι αν κάποιος κοιτάξει τη ροή όσον αφορά τις προσπάθειες του ΟΗΕ για την Κύπρο, υπήρξαν σκαμπανεβάσματα στη διαδικασία. Πρόσθεσε ότι η Jane Holl Lute πραγματοποιεί διαβουλεύσεις με τα μέρη, και η ελπίδα είναι ότι αυτή είναι η στιγμή ευκαιρίας. Είναι μια άτυπη συνάντηση, συμπλήρωσε, και ελπίζουμε πάρα πολύ να υπάρξει θετικό αποτέλεσμα.

Νωρίτερα στις 24 Φεβρουαρίου ο Stéphane Dujarric εξέδωσε την ανακοίνωση αναφορικά με την επικείμενη άτυπη συνάντηση «πέντε συν ένα» για το Κυπριακό, όπου ανέφερε ότι «Μετά τις διαβουλεύσεις που διεξήγαγε εκ μέρους του Γενικού Γραμματέα η ανώτερη αξιωματούχος του ΟΗΕ Jane Holl Lute τους προηγούμενους μήνες, ο Γενικός Γραμματέας προτίθεται να συγκαλέσει μια άτυπη συνάντηση «πέντε συν ένα» για το Κυπριακό ζήτημα, στη Γενεύη της Ελβετίας, από τις 27 μέχρι τις 29 Απριλίου 2021.

Σκοπός της συνάντησης, θα είναι να προσδιοριστεί αν υπάρχει κοινό έδαφος για να διαπραγματευτούν τα μέρη μια βιώσιμη, διαρκή λύση στο Κυπριακό πρόβλημα, εντός ενός προβλέψιμου ορίζοντα»./ibna