Βουλγαρία: 23 κόμματα και 8 συνασπισμοί θα συμμετάσχουν στις εκλογές της 4ης Απριλίου

Βουλγαρία: 23 κόμματα και 8 συνασπισμοί θα συμμετάσχουν στις εκλογές της 4ης Απριλίου

Η κλήρωση για την αρίθμηση των κομμάτων και συνασπισμών στην κατάταξη τους στην εκλογική λίστα θα πραγματοποιηθεί στις 2 Μαρτίου, όπως  ανακοινώθηκε από την εκπρόσωπο της Κεντρικής Εκλογικής Επιτροπής (ΚΕΕ), Tanja Tsaneva.

«23 κόμματα και 8 συνασπισμοί έχουν καταθέσει τελικά υποψηφιότητα για τις εκλογές της 4ης Απριλίου. Μεταξύ των υποβληθέντων εγγράφων έχουμε έξι απορρίψεις. Είχαμε κόμματα που δεν ολοκλήρωσαν τον έλεγχο, διαγράψαμε δυο κόμματα από αυτά και οι συνδρομές ενός από αυτά ήταν σωστές, δήλωσε η Tsaneva.

«Έως τις 2 Μαρτίου, οι επιτροπές πρωτοβουλίας πρέπει να υποβάλουν τις υπογραφές τους στην ΚΕΕ. Τα κόμματα και οι συνασπισμοί πρέπει να υποβάλουν τις λίστες των υποψηφίων τους στην ΚΕΕ έως τις 2 Μαρτίου», συμπλήρωσε η Tsaneva.

Η ΚΕΕ αποφάσισε επίσης για τους ψηφοφόρους των οποίων τα προσωπικά έγγραφα ταυτοποίησης έχουν λήξει. Έχουμε συμμορφωθεί με τις αλλαγές που έγιναν στο νόμο για καταστάσεις έκτακτης ανάγκης και σύμφωνα με αυτές τις αλλαγές τα προσωπικά έγγραφα ταυτοποίησης που λήγουν την περίοδο από 13 Μαρτίου 2020 έως 31 Ιανουαρίου 2021 παρατείνονται κατά 6 μήνες. Δηλαδή, αυτό σημαίνει ότι τα έγγραφα που έχουν λήξει από τις 13 Μαρτίου 2020 έως σήμερα και την ημερομηνία των εκλογών, θα ισχύουν και τα άτομα με αυτά τα έγγραφα θα μπορούν να ψηφίσουν. Εγκρίναμε επίσης μια απόφαση σχετικά με την μετακίνηση των ψηφοφόρων με μόνιμες αναπηρίες. Πρόκειται να εγκρίνουμε μια ξεχωριστή απόφαση για την μετακίνηση, η οποία θα εξυπηρετεί τους ψηφοφόρους που βρίσκονται σε καραντίνα. Δεν έχουμε υποβληθεί καταγγελίες από την περασμένη εβδομάδα», πρόσθεσε ο Τσανέβα.

«Χθες αποφασίσαμε να αλλάξουμε τη σύνθεση ενός από τους συνασπισμούς που είναι η Volia και το NFSB. Τα νέα μέλη του συνασπισμού είναι οι BDS “Ριζοσπάστες” και “Ριζοσπαστικό Δημοκρατικό Κόμμα”, ανακοίνωσε ο Dimitar Dimitrov από την ΚΕΕ.

Από τα λόγια του κατέστη επίσης σαφές ότι 6.976 μηχανές ψηφοφορίας έχουν ήδη φτάσει στη Βουλγαρία και πέντε από αυτές έχουν παραδοθεί στα όργανα που πρέπει να πιστοποιήσουν τις συσκευές.

Ο Dimitrov επεσήμανε επίσης ότι μέχρι στιγμής έχουν υποβληθεί 48.477 αιτήσεις ψηφοφόρων από το εξωτερικό, εκ των οποίων μόνο 727 έχουν υποβληθεί γραπτώς και οι υπόλοιπες ηλεκτρονικά, προσθέτοντας ότι τέτοιες αιτήσεις μπορούν να υποβληθούν έως τις 9 Μαρτίου.

Σύμφωνα με την ΚΕΕ, 10.000 αιτήσεις ελήφθησαν από την Τουρκία, ακολουθούμενες από το Ηνωμένο Βασίλειο με 9.300, τη Γερμανία με 6.800, την Ισπανία με 4.400, τις Ηνωμένες Πολιτείες με 3.070 και άλλες./ibna