Κοσσυφοπέδιο: Λύθηκε η «παρεξήγηση» για το χάρτη στο γραφείο του Lajcak

Κοσσυφοπέδιο: Λύθηκε η «παρεξήγηση» για το χάρτη στο γραφείο του Lajcak

Ο ειδικός απεσταλμένος της ΕΕ για το διάλογο μεταξύ Βελιγραδίου και Πρίστινα, Miroslav Lajcak δημοσίευσε στον λογαριασμό του στο Twitter σειρά φωτογραφιών με τον χάρτη των Δυτικών Βαλκανίων που κοσμεί το γραφείο του και προκάλεσε αντιδράσεις στο Κοσσυφοπέδιο.

Κατά τη διάρκεια συνέντευξης του Miroslav Lajcak από το γραφείο του, στη θολωμένη εικόνα πίσω του φαινόταν χάρτης των Δυτικών Βαλκανίων που σύμφωνα με μέσα ενημέρωσης του Κοσσυφοπεδίου δεν φαινόταν η συνοριακή γραμμή μεταξύ Σερβίας και Κοσσυφοπεδίου, όπως προβλέπεται στο ψήφισμα 1244.

Πιο συγκεκριμένα ο δημοσιογράφος του Κοσσυφοπεδίου και αρχισυντάκτης της Klan Kosova TV, Adriatik Kelmendi, έγραψε στο Twitter ότι ο Lajcak πρέπει να ζητήσει συγγνώμη γιατί κάθεται κατά τη διάρκεια της συνέντευξης μπροστά σε έναν χάρτη που απεικονίζει το Κοσσυφοπέδιο ως μέρος της Σερβίας, «αλλιώς δεν θα πρέπει να καλωσοριστεί από κανέναν στο Κοσσυφοπέδιο τη Δευτέρα.»

«Εάν η χειρονομία του προέρχεται από παραμέληση, δείχνει πόσο απερίσκεπτα ανέλαβε το ρόλο του ως διαπραγματευτή της ΕΕ στη διαδικασία διαλόγου, και αυτά είναι άσχημα νέα. Αν το έπραξε συνειδητά, τότε συμμορφώνεται με τη Σερβία και δεν μπορεί να θεωρηθεί αμερόληπτος στο διάλογο», δήλωσε ο Kelmendi.

Stano: Επίσημος χάρτης της ΕΕ

Μετά τη ανάρτηση του δημοσιογράφου της Klan Kosova, ο εκπρόσωπος της ΕΕ Peter Stano δήλωσε ότι ο χάρτης στο γραφείο του ειδικού εντεταλμένου της ΕΕ για το διάλογο μεταξύ Βελιγραδίου και Πρίστινα είναι ένας “επίσημος χάρτης της ΕΕ”, ο οποίος είναι ουδέτερος ως προς το ζήτημα του Κοσσυφοπεδίου, που είναι σύμφωνο με την θέση της ΕΕ.

Ο Miroslav Lajcak θέλοντας να σβήσει τη φωτιά που πήγε να ανάψει από τις αντιδράσεις στο Κοσσυφοπέδιο δημοσίευσε τον χάρτη που κοσμεί το γραφείο διευκρινίζοντας ότι ο χάρτης είναι ο επίσημος της ΕΕ για τα Δυτικά Βαλκάνια.

«Καθώς ο χάρτης στο γραφείο μου στο θολό στιγμιότυπο της συνέντευξής μου προκάλεσε μερικές παρεξηγήσεις σήμερα, μοιράζομαι μια πραγματική φωτογραφία από κοντά. Είναι ένας επίσημος χάρτης της ΕΕ για τα Δυτικά Βαλκάνια. Το Κοσσυφοπέδιο είναι εκεί και έτσι είναι η γραμμή που χωρίζει το Κοσσυφοπέδιο από τη Σερβία» γράφει ο Lajcak.

Συνεχίζοντας στην ανάρτηση του σημειώνει ότι αυτό «σήμερα είναι ένα παράδειγμα γιατί ο Διάλογος για την ομαλοποίηση των σχέσεων μεταξύ Κοσσυφοπεδίου και Σερβίας είναι τόσο σημαντικός. Έτσι, παρόμοια ζητήματα δεν θα προκαλούν πλέον παρεξηγήσεις»./ibna