Μαυροβούνιο: Πτώση 24,7% στο εξωτερικό εμπόριο

Μαυροβούνιο: Πτώση 24,7% στο εξωτερικό εμπόριο

Σύμφωνα με προκαταρκτικά στοιχεία της Στατιστικής Υπηρεσίας Monstat, το συνολικό εξωτερικό εμπόριο του Μαυροβουνίου τον Ιανουάριο ανήλθε σε 128,1 εκατομμύρια ευρώ, σημειώνοντας πτώση 24,7% σε σύγκριση με τον ίδιο μήνα πέρυσι.

Η Monstat ανακοίνωσε ότι η αξία των εξαγόμενων αγαθών ανήλθε σε 25,3 εκατομμύρια ευρώ, 19% κάτω σε σχέση με πέρσι. Οι εισαγωγές μειώθηκαν κατά 25,9% στα 102,8 εκατομμύρια ευρώ.

«Η κάλυψη των εισαγωγών από τις εξαγωγές ήταν 24,6% και είναι υψηλότερη σε σύγκριση με την ίδια περίοδο πέρυσι, όταν ήταν 22,5%,» αναφέρει η Monstat.

Στη διάρθρωση των εξαγωγών, τα ορυκτά καύσιμα και λιπαντικά τυγχάνουν της μεγαλύτερης εκπροσώπησης στα 8,5 εκατομμύρια ευρώ, τα οποία περιλαμβάνουν ηλεκτρική ενέργεια ύψους 7,7 εκατομμυρίων ευρώ, άνθρακα, οπτάνθρακα και μπρικέτες ύψους 599 χιλ. ευρώ και άλλα.

«Στη δομή των εισαγωγών, οι πιο αντιπροσωπευόμενες είναι μηχανές και συσκευές μεταφοράς ύψους 22,7 εκατομμυρίων ευρώ, που περιλαμβάνουν ηλεκτρικά μηχανήματα, συσκευές και συσκευές αξίας 6,4 εκατομμυρίων ευρώ, οδικά οχήματα αξίας 5,7 εκατομμυρίων ευρώ και άλλα,» σημειώνει η δήλωση.

Οι μεγαλύτεροι εξωτερικοί εμπορικοί εταίροι στις εξαγωγές ήταν η Σερβία με 6,1 εκατομμύρια ευρώ, η Σλοβενία ​​με 2,8 εκατομμύρια ευρώ και η Βοσνία-Ερζεγοβίνη με 2 εκατομμύρια ευρώ.

Οι μεγαλύτεροι ξένοι εμπορικοί εταίροι στις εισαγωγές ήταν η Σερβία με 20,5 εκατομμύρια ευρώ, η Κίνα με 13,3 εκατομμύρια ευρώ και η Γερμανία με 10,2 εκατομμύρια ευρώ.

Το εξωτερικό εμπόριο αγαθών ήταν το υψηλότερο με τους υπογράφοντες τη Συμφωνία Ελεύθερων Συναλλαγών της Κεντρικής Ευρώπης (CEFTA) και με την Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ).

Η Monstat ανέφερε επίσης ότι η αξία του ελάχιστου καλαθιού του καταναλωτή τον Ιανουάριο ήταν 0,9 ευρώ, καταγράφοντας αύξηση 0,2% από τον Δεκέμβριο.

«Από τη συνολική αξία του ελάχιστου καλαθιού καταναλωτών, οι δαπάνες για τρόφιμα και μη αλκοολούχα ποτά ανήλθαν σε 274,8 ευρώ, σημειώνοντας άνοδο 0,4% από το Δεκέμβριο,» αναφέρει η ανακοίνωση.

Οι στατιστικολόγοι δήλωσαν ότι οι δαπάνες για προϊόντα και υπηρεσίες εκτός των τροφίμων ανήλθαν σε 368,1 ευρώ, καταγράφοντας αύξηση 0,1% από τον Δεκέμβριο.

Το ελάχιστο καλάθι του καταναλωτή αναφέρεται στην κατανάλωση των νοικοκυριών που περιλαμβάνει τρόφιμα και προϊόντα και υπηρεσίες που επιτρέπουν την επιβίωση και την ικανότητα για εργασία των μελών του νοικοκυριού. /ibna