Κροατία: Ο Plenković ανακοίνωσε χαλάρωση των μέτρων

Κροατία: Ο Plenković ανακοίνωσε χαλάρωση των μέτρων

Την Πέμπτη, ο πρωθυπουργός της Κροατίας Andrej Plenković ανακοίνωσε τη χαλάρωση ορισμένων μέτρων για τον περιορισμό της πανδημίας του κορωνοϊού από την 1η Μαρτίου, αλλά και τη συνέχιση των μέτρων για τη διατήρηση των θέσεων εργασίας.

Επισήμανε στη συνεδρίαση της κυβέρνησης ότι, για 10 συνεχόμενες εβδομάδες, οι αριθμοί στην Κροατία έχουν αυξομοιωθεί 11 φορές.

Σε σύγκριση με την περασμένη Πέμπτη, είπε, αυτή την εβδομάδα υπάρχει ξεκάθαρη αύξηση στον αριθμό των νέων κρουσμάτων.

Προσέθεσε ότι αυτή τη στιγμή, δεν είναι δυνατόν να προσδιοριστεί με βεβαιότητα τι προκαλεί αυτήν την τάση, εάν οφείλεται στο κύμα κακοκαιρίας, την ανακούφιση των μέτρων ή στην ευρύτερη χαλάρωση από άποψη συμπεριφοράς.

«Σε κάθε περίπτωση, πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί. Σήμερα, μαζί με τη Δανία, είμαστε η χώρα με τη χαμηλότερη εβδομαδιαία συχνότητα εμφάνισης νέων λοιμώξεων στην Ευρωπαϊκή Ένωση,» δήλωσε ο Plenković, προσθέτοντας ότι ήταν καλό το γεγονός ότι ο αριθμός των νέων κρουσμάτων, των νοσηλευομένων, των ασθενών σε αναπνευστική υποστήριξη και ο αριθμός των νεκρών παρέμενε χαμηλός.

«Σύμφωνα με όλους τους δείκτες, η κατάσταση βελτιώνεται, αλλά εξακολουθεί να απαιτεί μεγάλη προσοχή,» δήλωσε ο Plenković.

Προσέθεσε ότι μετά από μια σειρά διαβουλεύσεων με όλα τα τμήματα, προβλέπεται η επανέναρξη της εστίασης σε βεράντες και εξωτερικούς χώρους από την 1η Μαρτίου, εντός του καθορισμένου επιδημιολογικού πλαισίου.

Επιτρέπεται επίσης η προπόνηση σε εσωτερικούς χώρους, υπό συγκεκριμένους όρους σχετικά με τα αθλήματα επαφής και τα ομαδικά αθλήματα.

«Θα συνεχίσουμε με την κατάλληλη παρακολούθηση της οικονομίας μας και των επιχειρηματιών μας. Οι υπουργοί της πρώτης γραμμής θα συνεχίσουν τον διάλογο με τους ενδιαφερόμενους εκπροσώπους της οικονομίας. Θα προσπαθήσουμε να ανταποκριθούμε στα μέτρα για τη διατήρηση των θέσεων εργασίας, στα πλαίσια αυτού που είναι εφικτό τη δεδομένη στιγμή,» δήλωσε ο Plenković.

Απηύθηνε εκ νέου έκκληση για προσοχή και παρακολούθηση της κατάστασης σε άλλες χώρες.

«Έχουμε αρκετές μικρότερες εστίες μόλυνσης σε μερικές κομητείες αυτή τη στιγμή. Δεν πρέπει να επαναπαυόμαστε,» προειδοποίησε ο πρωθυπουργός, προσθέτοντας ότι αυτά τα μέτρα είναι κατάλληλα στην παρούσα φάση.

Τόνισε ότι, εάν επιδεινωθεί η κατάσταση, μπορούν πάντα να ληφθούν περισσότερο περιοριστικά μέτρα.

«Προσπαθούμε να διατηρήσουμε την υγεία, να προστατεύσουμε την οικονομία, να διατηρήσουμε τη χρηματοοικονομική σταθερότητα, τους μισθούς, τις συντάξεις, τις παροχές εργασίας και ό, τι κάνουμε, το κάνουμε προς το συμφέρον των Κροατών πολιτών με πλήρη ευθύνη για να επιτύχουμε το καλύτερο που μπορούμε,» είπε. /ibna