Σλοβενία: Το ΕΚ καλεί τον Janša σε ακρόαση για την κατάσταση των ΜΜΕ στη χώρα

Σλοβενία: Το ΕΚ καλεί τον Janša σε ακρόαση για την κατάσταση των ΜΜΕ στη χώρα

Η ομάδα παρακολούθησης της δημοκρατίας, του κράτους δικαίου και των θεμελιωδών δικαιωμάτων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου κάλεσε τον Πρωθυπουργό της Σλοβενίας Janez Janša και άλλους αξιωματούχους σε μια διαδικτυακή ανταλλαγή απόψεων σχετικά με τα μέσα ενημέρωσης στη χώρα στις 5 Μαρτίου.

Η επικεφαλής της ομάδας, η Ολλανδή ευρωβουλευτής Sophie in ‘t Veld (Renew), επιβεβαίωσε στο STA ότι είχαν αποσταλεί προσκλήσεις για τις 5 Μαρτίου, αν και δεν ονόμασε τους προσκεκλημένους.

Η ευρωβουλευτής δήλωσε στα τοπικά μέσα ενημέρωσης πριν από λίγες ημέρες ότι εκτός από τον πρωθυπουργό, ο υπουργός πολιτισμού της χώρας και ο διευθυντής του κυβερνητικού γραφείου επικοινωνίας και οι εκπρόσωποι των μέσων ενημέρωσης θα κληθούν για ανταλλαγή απόψεων.

Τόνισε ότι οι αξιωματούχοι θα κληθούν να εκφράσουν τις απόψεις τους στην ομάδα. «Για εμάς, δεν είναι σημαντικό αν ανήκουν στη δεξιά ή την αριστερή παράταξη. Αυτό που έχει σημασία είναι τα γεγονότα, οι συζητήσεις, ώστε να γνωρίζουμε τι συμβαίνει,» είπε.

Στις εξηγήσεις της στο STA, η in ‘t Veld σημείωσε ότι η ομάδα της παρακολουθεί πολλές χώρες καθώς και οριζόντια ζητήματα, υπογραμμίζοντας ότι η παρακολούθηση «δεν αποτελεί μια μεμονωμένη ενέργεια, αλλά περισσότερο μια διαδικασία.»

Ανάλογα με τα ευρήματα και την κατάσταση, ενδέχεται να προκύψουν ενέργειες παρακολούθησης με τη μορφή γραπτής έκθεσης στην Επιτροπή Πολιτικών Ελευθεριών, Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων (LIBE) του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, στην οποία συμμετέχει η ομάδα της, ή ενός ψηφίσματος ολομέλειας.

«Εκτός από την ακρόαση, θα χρησιμοποιήσουμε διάφορες πηγές πληροφοριών για να παρακολουθούμε στενά την κατάσταση, ενώ θα χρησιμοποιήσουμε επίσης το εργαλείο γραπτών ερωτήσεων παρακολούθησης και πιθανώς περαιτέρω ακροάσεων,» εξήγησε η ‘t Veld, προσθέτοντας ότι οι αποστολές έρευνας αποτελούν κομμάτι της εργαλειοθήκης τους, αν και η πραγματοποίηση ταξιδιών δεν είναι προς το παρόν εφικτή.

Στην περίπτωση της Μάλτας και της Σλοβακίας, η ομάδα έχει πραγματοποιήσει αρκετές αποστολές και η ‘t Veld ελπίζει ότι αργότερα φέτος θα μπορούν να πραγματοποιήσουν περαιτέρω αποστολές και στις δύο χώρες, καθώς και στη Βουλγαρία.

Η επιτροπή LIBE ανέλαβε επίσης αποστολές διερεύνησης του κράτους δικαίου στην Πολωνία και την Ουγγαρία.

Η ομάδα με επικεφαλής τη Sophie in ‘t Veld αποφάσισε να παρακολουθήσει την κατάσταση στη Σλοβενία όταν ο πρωθυπουργός Janša κατηγόρησε σε μια δημοσίευση στο Twitter τη Lili Bayer, συγγραφέα του άρθρου Politico σχετικά με την κατάσταση των μέσων ενημέρωσης στη Σλοβενία, ότι «έλαβε εντολή να μην πει την αλήθεια.»

Η επίθεση του Janša εναντίον της δημοσιογράφου αντιμετωπίστηκε με ευρεία καταδίκη, συμπεριλαμβανομένης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που ανέφερε ότι το μίσος, οι απειλές και οι προσωπικές επιθέσεις εναντίον δημοσιογράφων είναι απαράδεκτες.

«Αυτό που ακούμε από τη Σλοβενία ​​είναι ατυχές και ανησυχητικό,» δήλωσε ο υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Φινλανδίας Tytti Tuppurainen στο Politico, προσθέτοντας: «Αναμένουμε από τη μελλοντική Προεδρία να διατηρήσει τις κοινές μας αξίες, συμπεριλαμβανομένης της ελευθερίας των μέσων ενημέρωσης. Οποιαδήποτε διάβρωση αυτής θέτει σε κίνδυνο την αξιοπιστία της Ένωσης στο σύνολό της.»

Τα αμφιλεγόμενα tweet του Janša συζητήθηκαν επίσης στην Επιτροπή Εξωτερικής Πολιτικής της Σλοβενικής Εθνοσυνέλευσης την Τετάρτη, με τον υφυπουργό Εξωτερικών του υπουργείου Εξωτερικών Gašper Dovžan να διαφωνεί με έναν βουλευτή της αντιπολίτευσης ότι τέτοια tweet βλάπτουν τη φήμη της Σλοβενίας ενόψει της προεδρίας της χώρας στο Συμβούλιο της ΕΕ στο δεύτερο εξάμηνο του τρέχοντος έτους.

Ο Dovžan είπε ότι παρά τα όσα γράφουν οι δημοσιογράφοι για την κατάσταση στη Σλοβενία, το Υπουργείο Εξωτερικών φροντίζει ΓΙΑ τη φήμη της Σλοβενίας. «Οι εξελίξεις δείχνουν ότι υπάρχει ελευθερία στα μέσα ενημέρωσης στη Σλοβενία ​​και επιτρέπεται σε όλους να εκφράζουν τη γνώμη τους». /ibna