Σερβία: Ξεκινά η διαδικασία διαλόγου κυβέρνησης-αντιπολίτευσης με τους διαμεσολαβητές του Ευρωκοινοβουλίου

Σερβία: Ξεκινά η διαδικασία διαλόγου κυβέρνησης-αντιπολίτευσης με τους διαμεσολαβητές του Ευρωκοινοβουλίου

Ο Πρόεδρος της Εθνοσυνέλευσης της Σερβίας, Ivica Dačić, δήλωσε στο RTS ότι θα ξεκινήσει διάλογος στις αρχές Μαρτίου, στον οποίο θα συμμετάσχουν αυτός και οι ευρωπαίοι διαμεσολαβητές, ενώ αναμένονται οι συναντήσεις με τα μέρη το δεύτερο μισό του Μαρτίου.

Η δεύτερη φάση του διαλόγου μεταξύ της κυβέρνησης και της αντιπολίτευσης σχετικά με τις εκλογικές συνθήκες υπό την αιγίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα πρέπει να ξεκινήσει την 1η Μαρτίου. Ο Ivica Dačić είπε στο RTS ότι την 1η Μαρτίου, υπάρχει πράγματι μια τηλεδιάσκεψη μεταξύ του ως Προέδρου της Εθνοσυνέλευσης και του David McAllister και των τεσσάρων μεσολαβητών.

«Άρα, άλλα πολιτικά κόμματα δεν συμμετέχουν. Πρόκειται μόνο για τη συνομιλία μέσω τηλεδιάσκεψης. Κατά κάποιον τρόπο, θεωρούν την αρχή αυτών των δραστηριοτήτων, διακομματικές συνομιλίες, εξήγησε ο Dačić.

Πρόσθεσε ότι οι συναντήσεις με τα κόμματα, μερικά από τα οποία ψήφισαν για τις συνομιλίες με τη βοήθεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, και μερικά είναι αντίθετα, θα πραγματοποιηθούν μόνο μετά από αυτές τις αρχικές συνομιλίες, πιθανώς το δεύτερο μισό του Μαρτίου.

«Είναι απαραίτητο να καθοριστούν αυτές οι μορφές, στο ποιοι θα συμμετάσχουν. Έχουμε μια κατάσταση όπου ορισμένα κόμματα δεν θέλουν συνομιλίες παρουσία αλλοδαπών, όπως λένε, και από την άλλη πλευρά έχουμε την υποχρέωση να ακούσουμε τις προτάσεις και τις απόψεις τους» είπε ο Πρόεδρος της Συνέλευσης.

Διευκρίνισε ότι πρόκειται για διμερή διάλογο υπό την αιγίδα του Προέδρου της Εθνοσυνέλευσης και όχι υπό την αιγίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

«Η σωστή διατύπωση είναι ότι αυτός είναι ένας διακομματικός διάλογος υπό την αιγίδα της Εθνικής Συνέλευσης, δηλαδή του Προέδρου της Εθνοσυνέλευσης, υποστηριζόμενος από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο» εξήγησε ο Ivica Dačić.

Συνεχίζοντας είπε ότι η κυβέρνηση στη Σερβία είναι έτοιμη να ακούσει όλες τις προτάσεις σχετικά με τη βελτίωση των εκλογικών συνθηκών.

Όσον αφορά τα θέματα των συνομιλιών, ο Dačić είπε ότι δεν είναι δυνατόν να το συζητήσουμε σύμφωνα με την αρχή του «πολιτικού jukebox», δηλαδή της «πηγής επιθυμιών», και ότι δεν είναι δυνατόν να αναλυθεί κάθε πρόταση που εμφανίζεται.

«Υπάρχουν δέκα πλατφόρμες και εκδοχές που προέρχονται από διαφορετικές πλευρές με διαφορετικές ιδέες. Μεταξύ άλλων, μια από αυτές τις ιδέες είναι να αλλάξουμε τις συντακτικές ομάδες εδώ στη δημόσια υπηρεσία. Για να είμαι ειλικρινής, δεν πιστεύω ότι το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο θα υποστηρίξει οποιαδήποτε πρόταση εναντίον του, όταν είναι, στην ουσία, και πάντα υποστηρίζει μια δημόσια υπηρεσία που είναι εκτός πολιτικής επιρροής» είπε ο Dačić.

Ερωτηθείς πόσο σημαντική είναι η Έκθεση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για τη Σερβία, αξιολόγησε ότι είναι σημαντικό να δούμε τι σκέφτεται κάποιος, αλλά υπενθύμισε ότι η Σερβία δεν είναι μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης και δεν επηρεάζει το έργο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

«Ακόμα δεν γνωρίζουμε το ακριβές κείμενο, πρέπει να τα ακούσουμε όλα αυτά. Είπα ότι είμαστε έτοιμοι να εξετάσουμε κάθε έκθεση που προέρχεται από τις Βρυξέλλες εδώ και να κάνουμε τις εκτιμήσεις μας σχετικά με αυτό» επεσήμανε ο Πρόεδρος της Εθνοσυνέλευσης.

Τέλος ο Dačić επέκρινε το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για κάποιες πολύ επιθετικές συμπεριφορές, ακόμη και ανοιχτά εναντίον της Σερβίας συμπεριφορές που ακούγονται στις συνόδους του Ευρωκοινοβουλίου.

«Ζητώ από τον πρόεδρο να αντιδράσει, διότι όταν κάποιος λέει ότι είναι χαρούμενος που η Σερβία δεν έχει ανοίξει κανένα κεφάλαιο, περιμένω να αντιδράσει ο πρόεδρος» κατέληξε ο Dačić./ibna