Βόρεια Μακεδονία: Ξεκινά η πρώτη φάση της απογραφής την επόμενη εβδομάδα

Βόρεια Μακεδονία: Ξεκινά η πρώτη φάση της απογραφής την επόμενη εβδομάδα

Η απογραφή του πληθυσμού, των νοικοκυριών και των διαμερισμάτων στη χώρα θα διεξαχθεί τον Απρίλιο, δήλωσε η κυβέρνηση, ανακοινώνοντας ότι σε λιγότερο από μία εβδομάδα θα ξεκινήσει η πρώτη φάση της απογραφής. Η απογραφή θα διεξαχθεί την περίοδο από την 1η Απριλίου έως τις 21 Απριλίου του τρέχοντος έτους και η κρίσιμη στιγμή για αυτήν τη στατιστική πράξη θα είναι τα μεσάνυχτα μεταξύ 31 Μαρτίου και 1 Απριλίου.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Dusko Arsovski δήλωσε χθες σε συνέντευξη Τύπου ότι η χώρα χρειάζεται απογραφή και κάθε πολίτης πρέπει να συμβάλει στη διεξαγωγή αυτής της σημαντικής στατιστικής επιχείρησης που θα παρέχει δεδομένα σημαντικά για την προβολή των στρατηγικών σχεδίων για την περαιτέρω ανάπτυξη της χώρας.

«Η μεθοδολογία έχει καθοριστεί, όλες οι προετοιμασίες βρίσκονται σε εξέλιξη. Η απογραφή του πληθυσμού και των κατοικιών ξεκινά την 1η Απριλίου, οπότε αυτό που είναι σίγουρο είναι ότι αυτή η στατιστική επιχείρηση θα διεξαχθεί», δήλωσε ο Arsovski απαντώντας σε μια ερώτηση δημοσιογράφου.

Ο Υπουργός Δικαιοσύνης Bojan Maric είπε ότι χθες ενημερώθηκε από την Κρατική Στατιστική Υπηρεσία ότι οι προετοιμασίες για την απογραφή είναι στην καλύτερη κατάσταση και ότι σε λιγότερο από μία εβδομάδα ξεκινά η πρώτη φάση της απογραφής πληθυσμού.

«Αυτό που είναι πολύ σημαντικό είναι ότι η Eurostat επιβεβαίωσε άμεσα ότι ο νόμος για την απογραφή και η μεθοδολογία είναι σύμφωνοι με τη νομοθεσία της ΕΕ, δηλαδή τα υψηλότερα πρότυπα για τη διεξαγωγή μιας τέτοιας στατιστικής επιχείρησης», δήλωσε ο υπουργός Maric στο Facebook.

Ο Maric κάλεσε να σταματήσουν όλες οι καταστροφικές προσπάθειες σαμποτάζ της απογραφής, γιατί, όπως τόνισε, πρέπει να ενωθούμε και τελικά να αρχίσουμε να συνεργαζόμαστε για το καλό του κράτους.

«Προτρέπω όλους τους ενδιαφερόμενους να δαπανήσουν την πολιτική τους ενέργεια για την ανάπτυξη και την ευημερία της χώρας. Το χρωστάμε αυτό στους πολίτες», είπε ο Maric.

Η κρατική στατιστική υπηρεσία ανακοίνωσε την Τρίτη τον δημόσιο διαγωνισμό για την πρόσληψη 5.055 καταγραφέων περιοχής και 506 εκπαιδευτικών περιοχής, οι οποίοι θα συμμετάσχουν στη διεξαγωγή της απογραφής και οι οποίοι θα εκπαιδευτούν τον Μάρτιο για να συμπληρώσουν τις αιτήσεις της απογραφής από 150 κρατικούς εκπαιδευτές, οι οποίοι θα είναι οι πρώτοι που θα περάσουν από εκπαίδευση την επόμενη εβδομάδα.

Ο διευθυντής του Γραφείου, Apostol Simovski είπε ότι το γεγονός ότι η κρίσιμη στιγμή για την απογραφή θα είναι τα μεσάνυχτα μεταξύ 31 Μαρτίου και 1 Απριλίου σημαίνει ότι οι νεκροί πολίτες και τα μωρά που γεννήθηκαν μετά από αυτήν την κρίσιμη στιγμή δεν θα συμπεριληφθούν στα στατιστικά στοιχεία.

«Έχουμε μια κρίσιμη στιγμή και βλέπουμε την κατάσταση από εκείνη την ημερομηνία. Εάν το άτομο ήταν ζωντανό μέχρι εκείνο το σημείο αλλά πέθανε πριν φτάσουν οι καταγραφείς, τότε αυτό το άτομο θα μετρηθεί και θα λάβουμε πληροφορίες για αυτό το άτομο. Από την άλλη πλευρά, εάν ένα παιδί γεννηθεί  μετά την κρίσιμη στιγμή, τότε αυτό το μωρό δεν θα εισαχθεί στα στατιστικά στοιχεία. Αυτό γίνεται για τον προσδιορισμό της ακριβούς κατάστασης έως μια συγκεκριμένη ημερομηνία. Αυτή η στιγμή είναι τα μεσάνυχτα μεταξύ 31 Μαρτίου και 1 Απριλίου, οπότε όλα τα δεδομένα συλλέγονται μόνο μέχρι εκείνη την ημέρα, είπε ο Simovski.

Η αυτό-απογραφή ξεκινά την 1η Μαρτίου, καθώς και η απογραφή των ατόμων στον Στρατό και στις διπλωματικές-προξενικές αποστολές. Τα καθορισμένα πρωτόκολλα υγείας θα τηρηθούν κατά την απογραφή, όπου οι καταγραφείς θα λάβουν μάσκες και άλλο προστατευτικό εξοπλισμό, ενώ οι άρρωστοι και οι απομονωμένοι θα εισέλθουν με παλτά και καπέλα. Σύμφωνα με την κρατική στατιστική υπηρεσία, θα ήταν καλό εάν όλοι οι εκπαιδευτές και οι καταγραφείς ήταν στην ομάδα προτεραιότητας για εμβολιασμό.

Όσον αφορά την απογραφή, η βουλευτής του VMRO-DPMNE Gordana Siljanovska Davkova ανακοίνωσε χθες, εκφράζοντας επιφυλάξεις σχετικά με την ασφάλεια κατά τη διεξαγωγή της απογραφής από πλευράς υγείας.

«Έχω ένα δίλημμα εάν σε μια τέτοια κατάσταση κρίσης όπου ίσως 15 χώρες, πολύ πιο οργανωμένες από εμάς, έχουν αναβάλει την απογραφή, κάποιος εγγυάται την υγεία μου ή αν μπορώ να εγγυηθώ σε αυτόν που θα έρθει σε μένα ότι θα παραμείνει υγιής, είπε η Davkova.

Εκτίμησε ότι δεν υπάρχει τέτοια απογραφή σε καμία ευρωπαϊκή χώρα, σημειώνοντας γιατί δεν απογράφεται μόνο ο κάτοικος που έχει μόνιμη κατοικία στη χώρα, αλλά και εκείνοι που έχουν βγει από τη χώρα για περισσότερο από 12 μήνες.

«Φανταστείτε μια τέτοια απογραφή στην Ιρλανδία ή στη γειτονική Ελλάδα, ή στη γειτονική Βουλγαρία ή στην Ιταλία, ποιος θα είναι ο αριθμός των κατοίκων, δηλαδή ο συνολικός πληθυσμός, δήλωσε η Siljanovska Davkova, προσθέτοντας ότι απαιτούνται στατιστικές για το αύριο για τον σχεδιασμό της υγείας, της εκπαίδευσης , του πολιτισμού, της κοινωνικής προστασίας, κι όχι της πολιτικής.

Ταυτόχρονα, το μπλοκ «Δεν ανοίγω την πόρτα» υπέβαλε χθες στο Συνταγματικό Δικαστήριο μια Πρωτοβουλία για τη συνταγματική αξιολόγηση των διατάξεων του Νόμου για την Απογραφή του Πληθυσμού, των Νοικοκυριών και των Κατοικιών. Ο Jianko Basev, αρχηγός του κόμματος Ενωμένη Μακεδονία, το οποίο είναι μέρος του Εθνικού Συνασπισμού «Δεν ανοίγω την πόρτα», δήλωσε ότι η πρωτοβουλία αμφισβητεί το άρθρο 8 παράγραφος 1, το άρθρο 34 παράγραφος 1 και το άρθρο 51 του νόμου περί απογραφής, το οποίο σύμφωνα με δεν είναι σύμφωνες με το άρθρο 7, το άρθρο 8 παράγραφος 1 παύλες 1, 2 και 3, το άρθρο 9 παράγραφοι 1 και 2, το άρθρο 16 παράγραφος 1, το άρθρο 19 παράγραφοι 1 και 2, το άρθρο 39 παράγραφος 2 και το άρθρο 51 της Σύνταγμα της χώρας./ibna