Κύπρος: Στη Γενεύη 27-29 Απριλίου η άτυπη συνάντηση 5+1

Κύπρος: Στη Γενεύη 27-29 Απριλίου η άτυπη συνάντηση 5+1

Με δήλωση του Εκπροσώπου του ΓΓ του ΟΗΕ Stephane Dujarric, έγινε γνωστό ότι η άτυπη συνάντηση 5+1 θα πραγματοποιηθεί στη Γενεύη από τις 27 έως τις 29 Απριλίου 2020.

«Μετά από τις διαβουλεύσεις που διεξήχθησαν τους τελευταίους μήνες εκ μέρους του Γενικού Γραμματέα από την ανώτερη αξιωματούχο του ΟΗΕ, Jane Holl Lute, ο Γενικός Γραμματέας σκοπεύει να συγκαλέσει μια άτυπη συνάντηση 5+1 για το Κυπριακό στην Γενεύη της Ελβετίας, από τις 27 έως τις 29 Απριλίου 2021», δήλωσε ο Stephane Dujarric.

«Σκοπός της συνάντησης θα είναι να καθοριστεί εάν υπάρχει κοινό έδαφος για τα μέρη να διαπραγματευτούν μια μόνιμη λύση στο Κυπριακό μέσα σε έναν προβλέψιμο ορίζοντα», πρόσθεσε ο Dujarric.

Η άτυπη συνάντηση που συγκαλεί ο ΓΓ του ΟΗΕ Antonio Guterres, μεταξύ των δυο κοινοτήτων και των τριών εγγυητριών χωρών Ελλάδας, Τουρκίας και Μεγάλης Βρετανίας γίνεται σε μια προσπάθεια επανεκκίνησης των συνομιλιών για την λύση του Κυπριακού, σε συνέχεια της τελευταίας προσπάθειας που πραγματοποιήθηκε το καλοκαίρι του 2017 στο Crans Montana.

Στην προετοιμασία της άτυπης συνάντησης σημαίνοντα ρόλο θα έχει η Ειδική Εκπρόσωπος του ΓΓ των ΗΕ Jane Holl Lute η οποία θα πραγματοποιήσει επισκέψεις στην Κύπρο έχοντας συναντήσεις με τους ηγέτες των δυο κοινοτήτων Αναστασιάδη και Tatar, τον Μάρτιο και τον Απρίλιο.

Επιπροσθέτως η Κυβέρνηση της Πορτογαλίας ανακοίνωσε την υποψηφιότητα του Antonio Guterres για δεύτερη θητεία στον ΟΗΕ./ibna