Βουλγαρία: Συναντήθηκαν Zaharieva Osmani στη Σόφια

Βουλγαρία: Συναντήθηκαν Zaharieva Osmani στη Σόφια

Ο Υπουργός Εξωτερικών της Βόρειας Μακεδονίας, Bujar Osmani, ανακοίνωσε μέσω του προφίλ του στο Facebook ότι το απόγευμα της Πέμπτης συναντήθηκε στη Σόφια με τη Βουλγάρα ομόλογό του Ekaterina Zaharieva, με την οποία συζήτησε την τομεακή συνεργασία και τις προετοιμασίες για τη συνεδρίαση της διακυβερνητικής επιτροπής των δυο χωρών.

«Επιστρέφοντας από την επίσκεψη μου στο Παρίσι, σταμάτησα στη Σόφια και συναντήθηκα με την υπουργό Εξωτερικών Ekaterina Zaharieva, με την οποία συζητήσαμε την τομεακή συνεργασία και τις προετοιμασίες για τη συνάντηση της διακυβερνητικής επιτροπής ως μέσο που προκύπτει από τη συμφωνία καλής γειτονίας αμέσως μετά την εναρμόνιση του «Σχεδίου για την τομεακή συνεργασία», έγραψε ο Osmani στην ανάρτηση του στο Facebook.

Σε ανακοίνωση του Υπουργείου Εξωτερικών της Βουλγαρίας μετά τη συνάντηση Osmani-Zaharieva αναφέρεται ότι η Zaharieva δέχτηκε τον Osmani κατόπιν αιτήσεως του, ο οποίος ταξίδευε από το Παρίσι στα Σκόπια με διέλευση μέσω Σόφιας.

«Κατά τη διάρκεια της συνάντησης εργασίας τους, συζητήθηκαν οι διμερείς σχέσεις, η ευρωπαϊκή προοπτική της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας και οι προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε κατά τη διάρκεια της πανδημίας Covid-19», αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Η Zaharieva επιβεβαίωσε στον Osmani σύμφωνα με την ανακοίνωση, για την «βασισμένη σε αρχές υποστήριξη για την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση του νοτιοδυτικού γείτονά μας, εφόσον πληροί τις κατάλληλες προϋποθέσεις. Οι δύο υπουργοί εξέτασαν την κοινή εργασία για την εκπλήρωση των υποχρεώσεων του Συμφώνου Φιλίας του 2017 και συζήτησαν την επικείμενη σύγκληση της διακυβερνητικής διάσκεψης, η οποία θα συγκληθεί όταν οι δύο πλευρές εγκρίνουν το σχέδιο πρωτοκόλλου».

Στην ανακοίνωση σημειώνεται επίσης ότι «η βουλγαρική πλευρά ανέφερε ότι σύμφωνα με τη συμφωνία του 2017, η επόμενη συνεδρίαση της μεικτής διακυβερνητικής επιτροπής θα πρέπει να προβεί σε πλήρη ανασκόπηση της εφαρμογής της συμφωνίας, να εγκρίνει την ετήσια έκθεση σχετικά με το έργο της κοινής επιστημονικής επιτροπής των εμπειρογνωμόνων για Ιστορικά και Εκπαιδευτικά Θέματα και να απαριθμήσει συγκεκριμένες δραστηριότητες για μελλοντική συνεργασία».

Οι υπουργοί εξέφρασαν την ικανοποίησή τους για τον εποικοδομητικό τόνο στον οποίο διεξάγονται οι συνομιλίες μεταξύ τους και μεταξύ των διπλωματών από τα δύο υπουργεία και συζήτησαν για συγκεκριμένα σχέδια που θα βελτιώσουν τη συνοχή μεταξύ των δύο χωρών

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος της Βόρειας Μακεδονίας Dusko Arsovski ενημέρωσε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου ότι το Σχέδιο Δράσης αναμένεται να είναι το κεντρικό σημείο των συνομιλιών μεταξύ Osmani και Zaharieva και ότι περισσότερες πληροφορίες για τη συμφωνία θα είναι διαθέσιμες μετά την επιστροφή του Υπουργού από τη Σόφια./ibna