ΕΤΒ: Μειώθηκαν κατά 72% οι εισροές κεφαλαίων στη Βουλγαρία από τους Βούλγαρους της διασποράς το 2020

ΕΤΒ: Μειώθηκαν κατά 72% οι εισροές κεφαλαίων στη Βουλγαρία από τους Βούλγαρους της διασποράς το 2020

Οι Βούλγαροι μετανάστες έχουν μειώσει δραστικά τα ποσά που στέλνουν σε συγγενείς στην πατρίδα τους. Κατά το έτος κρίσης του 2020, οι Βούλγαροι του εξωτερικού έστειλαν στους συγγενείς στην πατρίδα μόνο 339,4 εκατομμύρια ευρώ, σύμφωνα με στοιχεία της Εθνικής Τράπεζας της Βουλγαρίας.

Το ποσό είναι σχεδόν 880 εκατομμύρια ευρώ, ή περισσότερο από 72% λιγότερο από το προηγούμενο έτος. Αυτά είναι χρήματα που έχουν χάσει τα νοικοκυριά της Βουλγαρίας επειδή οι συγγενείς τους στο εξωτερικό δεν είχαν την ευκαιρία να τα στείλουν.

Τα τελευταία χρόνια, τα χρήματα που στέλνονταν από τους μετανάστες αυξάνονταν σταθερά. Αλλά η κρίση άλλαξε δραματικά την κατάσταση και πολλοί μετανάστες έχασαν τη δουλειά τους και κάποιοι έπρεπε να επιστρέψουν στην πατρίδα τους.

Κατά το πρώτο τρίμηνο του περασμένου έτους, τα χρήματα που έστειλαν οι μετανάστες ήταν 227 εκατομμύρια ευρώ, πάνω κάτω στο επίπεδο της ίδιας περιόδου πέρυσι. Ωστόσο, το δεύτερο τρίμηνο του 2020, τα χρήματα των μεταναστών μειώθηκαν περισσότερο από 8 φορές σε ετήσια βάση με το ποσό να πέφτει στα 39,4 εκατομμύρια ευρώ. Ο πιο αδύναμος μήνας πέρυσι ήταν ο Απρίλιος, όταν οι Βούλγαροι του εξωτερικού μετέφεραν μόνο 10,5 εκατομμύρια ευρώ, ένα απόλυτο αντι-ρεκόρ των τελευταίων 10 χρόνων. Κατά το τρίτο και τέταρτο τρίμηνο, τα κεφάλαια που έστειλαν οι Βούλγαροι από το εξωτερικό συνέχισαν να μειώνονται σε 37,8 εκατομμύρια ευρώ και 35,1 εκατομμύρια ευρώ, αντίστοιχα.

Τα χρήματα των μεταναστών χρησιμοποιούνται για την κάλυψη των προϋπολογισμών των νοικοκυριών στη Βουλγαρία, για την πληρωμή λογαριασμών, φαγητού, επισκευών, ακόμη και για την αγορά ακινήτων. Η μείωση της εισροής κεφαλαίων από το εξωτερικό οδηγεί άμεσα σε μείωση της κατανάλωσης των νοικοκυριών. Εκτός από το ότι αποτελεί σοβαρό πλήγμα για τα εισοδήματα πολλών Βούλγαρων, αυτό προκαλεί επίσης ζημία στην οικονομία, καθώς μειώνουν τα έσοδα από τον ΦΠΑ, τους ειδικούς φόρους κατανάλωσης και άλλα.

Τα περισσότερα χρήματα πέρυσι, 67,4 εκατομμύρια ευρώ, προήρθαν από τους μετανάστες στη Γερμανία σημειώνοντας όμως μείωση κατά 73,2% ή 184 εκατομμύρια ευρώ σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος. Στη δεύτερη θέση ήταν τα κεφάλαια από τις Ηνωμένες Πολιτείες, ύψους 58,2 εκατομμυρίων ευρώ με την μείωση να φτάνει στο 74,6%.

Τις πρώτες τρεις χώρες συμπληρώνει η Ισπανία καθώς πέρσι οι Βούλγαροι μετανάστες από τη χώρα της Ιβηρικής απέστειλαν μόνο 34,9 εκατομμύρια ευρώ στους συγγενείς τους, μειωμένα κατά 74,9%. Στις επόμενες θέσεις όσον αφορά τα χρήματα που στέλνουν οι μετανάστες στη Βουλγαρία είναι η Μεγάλη Βρετανία με 25,8 εκατομμύρια ευρώ και η Ελλάδα με 21,6 εκατομμύρια ευρώ./ibna