Σλοβενία: Συνάντηση Pahor με τους ηγέτες των κομμάτων

Σλοβενία: Συνάντηση Pahor με τους ηγέτες των κομμάτων

Ο Πρόεδρος της Σλοβενίας Borut Pahor συναντήθηκε σήμερα στο Brdo pri Kranju με τους προέδρους των κοινοβουλευτικών κομμάτων για να συζητήσουν την έξοδο από την κρίση του κορωνοϊού και τα θέματα της προεδρίας της ΕΕ.

Στη συνέντευξη Τύπου, ο πρόεδρος ανακοίνωσε ότι είχε συμφωνήσει με τους προέδρους του κόμματος ότι αυτός και ο πρωθυπουργός Janez Janša θα πραγματοποιήσουν πολιτικές και επαγγελματικές διαβουλεύσεις το πρώτο εξάμηνο του Μάρτιο στο Brdo pri Kranju, προκειμένου να βρουν μια κοινή γλώσσα στην στρατηγική εξόδου. Αρκετοί πρόεδροι του κόμματος χαρακτήρισαν τη σημερινή συνομιλία χρήσιμη, σημειώνοντας ωστόσο ότι σαφώς δεν πέτυχαν σημαντική σύγκλιση στις θέσεις τους ή το μετριασμό των πολιτικών εντάσεων.

Στη συνάντηση συμμετείχαν οι Janez Janša (SDS), Tanja Fajon (SD), Zdravko Počivalšek (SMC), Matej Tonin (NSI), Karl Erjavec (DeSUS), Alenka Bratušek (SAB) και Zmago Jelinčič Plemeniti (SNS). Η πρόσκληση στη συνάντηση απορρίφθηκε από τον πρόεδρο του LMS Marjan Sharec και τον συντονιστή της Αριστεράς Luka Mesec. Σήμερα, ο πρωθυπουργός Janša έστειλε σχέδιο συμφωνίας για συνεργασία στους προέδρους των κοινοβουλευτικών κομμάτων.

Ο Πρόεδρος Pahor είπε ότι η σημερινή συνάντηση ανταποκρίθηκε στις προσδοκίες του. «Δεδομένου του τοξικού πολιτικού κλίματος, η συζήτηση, η οποία διήρκεσε περισσότερο από ό,τι όλοι προγραμματίζαμε, κυμάνθηκε σε υψηλό επίπεδο πολιτικής κουλτούρας, παρά τις λιγότερες διμερείς συναντήσεις και προετοιμασίες για αυτήν τη συνάντηση. Ήταν περιεκτική και σεβαστή, παρά το γεγονός ότι υπήρχαν μερικοί διαξιφισμοί. Λυπάμαι που τα δύο κόμματα δεν ήρθαν, αλλά σέβομαι την απόφασή τους,» δήλωσε ο Pahor.

«Όλες οι πλευρές συμφώνησαν, και νομίζω ότι είναι σημαντικό να είναι μια κοινή κατανόηση, ότι η εμπιστοσύνη και η συνεργασία είναι αμφίδρομες. Δεν μπορείτε απλώς να περιμένετε από άλλους να σας εμπιστεύονται και να κατανοούν τις απόψεις σας, αλλά πρέπει επίσης να είστε πρόθυμοι να κάνετε το καλύτερο δυνατό για να εμπιστευτείτε εκείνους που έχουν διαφορετικές πολιτικές απόψεις,» δήλωσε ο Pahor, ο οποίος είναι πεπεισμένος ότι η Σλοβενία ​​μπορεί να ξεπεράσει με επιτυχία την επιδημία του COVID-19.

«Παρόλο που υπήρχε μια ιδέα να εξεταστούν πρόωρες εκλογές, ότι υπάρχει ένα νέο σχέδιο συμφωνίας για τη συνεργασία και ότι υπάρχουν κάποιες επιφυλάξεις ως προς αυτό, συμφωνήσαμε σε ένα πολύ σημαντικό πράγμα. Δηλαδή, το πρώτο μισό του Μαρτίου, να ετοιμαστούν διαβουλεύσεις με το πολιτικό και επαγγελματικό κοινό σχετικά στο Brdo pri Kranju, προκειμένου να επιτευχθούν κάποιες βασικές απόψεις σχετικά με τη στρατηγική εξόδου,» δήλωσε ο Pahor. Όλοι οι ηγέτες των κοινοβουλευτικών κομμάτων, οι κοινοβουλευτικές ομάδες και οι επαγγελματίες του κοινού θα προσκληθούν στις διαβουλεύσεις.

Ο πρωθυπουργός Janez Janša πιστεύει ότι η σημερινή συνομιλία ήταν χρήσιμη. «Είναι πιο δύσκολο να πούμε ότι ήταν επιτυχή, αλλά οι συνομιλίες δεν βλάπτουν ποτέ,» είπε ο Janša. Ο πρωθυπουργός είπε ότι εγέρθηκαν πολλές ερωτήματα και ελπίζει ότι έχουν απαντηθεί κάποια διλήμματα. Ο συνασπισμός, είπε, είχε ελαφρώς υψηλότερη φιλοδοξία να συνεργαστεί από την αντιπολίτευση. Με βάση τις σημερινές απαντήσεις της αντιπολίτευσης, o Janša δεν μπορεί να καταλήξει στο συμπέρασμα εάν η πιθανότητα συνεργασίας είναι μεγαλύτερη σήμερα από ό,τι πέρυσι. /ibna