Κροατία: Ένα αναδυόμενο παράθυρο πυροδοτεί πολιτική αντιπαράθεση

Κροατία: Ένα αναδυόμενο παράθυρο πυροδοτεί πολιτική αντιπαράθεση

Το κυβερνόν κόμμα της Κροατικής Δημοκρατικής Ένωσης (HDZ) ανακοίνωσε νομική δράση εναντίον του ειδησεογραφικού ιστότοπου Index.hr για τη δημιουργία ενός αναδυόμενου παραθύρου το οποίο ζητούσε από τους επισκέπτες του να δηλώσουν εάν είναι «ανθρώπινα όντα ή μέλη του HDZ» πριν επισκεφθούν τον ιστότοπο.

«Δεδομένου ότι απαγορεύεται στην Κροατία η χρήση υπηρεσιών ήχου και/ή οπτικοακουστικών μέσων για υποκίνηση μίσους ή διακρίσεων στη βάση πολιτικών ή άλλων πεποιθήσεων, αναμένουμε από τις αρμόδιες αρχές και την Κροατική Ένωση Δημοσιογράφων να ενεργήσουν αναλόγως, ενώ το HDZ θα λάβει τα κατάλληλα νομικά μέτρα,» ανακοίνωσε το κόμμα σε δημοσίευση στο Facebook το απόγευμα της Τρίτης.

Το επίμαχο αναδυόμενο παράθυρο εμφανίζεται στο Index.hr ζητώντας από τους επισκέπτες να αυτοπροσδιοριστούν είτε ως ανθρώπινα όντα είτε ως μέλη του HDZ πριν εισέλθουν στον ιστότοπο. Η πρώτη επιλογή επιτρέπει στους επισκέπτες να έχουν πρόσβαση στον ιστότοπο, ενώ η τελευταία τούς ανακατευθύνει στα άρθρα σχετικά με διεφθαρμένα μέλη HDZ.

Η HDZ καταδίκασε έντονα αυτήν την πράξη διάκρισης κατά των μελών και των υποστηρικτών της, λέγοντας ότι ήρθε «δέκα ημέρες μετά την σιγή απέναντι στο περιστατικό μίσους από ιδιοκτήτη της καφετέριας Three Monkeys στη Ριέκα.»

Ο ιδιοκτήτης του καφέ, εξαγριωμένος από τις αποφάσεις της κυβέρνησης και της εθνικής ομάδας απόκρισης COVID-19, έγραψε στη σελίδα του στο Facebook πριν από δέκα ημέρες ότι τα μέλη και οι υποστηρικτές του HDZ δεν ήταν ευπρόσδεκτοι στο κατάστημά του.

Αρκετοί υπουργοί του υπουργικού συμβουλίου και βουλευτές του HDZ, ευρωβουλευτές και μέλη έχουν καταδικάσει την κίνηση του ιστοτόπου Index.hr. Ανάμεσά τους και ο υπουργός Εσωτερικών της Κροατίας Davor Božinović, ο οποίος είπε ότι «οι διακρίσεις στη βάση πολιτικών πεποιθήσεων είναι απαράδεκτες και απαιτούν αντίδραση από όλους στην κοινωνία οι οποίοι διαμορφώνουν την κοινή γνώμη.»

Ο Božinović προσέθεσε ότι «μια τέτοια τάση θα μπορούσε να είναι επικίνδυνη για την κοινωνία» και ότι η κίνηση του Index ήταν στο ίδιο μήκος κύματος με μια ανάρτηση στο Facebook από έναν ιδιοκτήτη καφέ στη Ριέκα την περασμένη εβδομάδα, ο οποίος είπε ότι τα μέλη του HDZ δεν είναι ευπρόσδεκτα στο κατάστημά του.

«Δεν αφορά το άτομο, αλλά το μήνυμα. Πιστεύει ότι η εθνική ομάδα αντιμετώπισης του COVID-19 είναι υπεύθυνη, είμαστε συνηθισμένοι σε αυτό. Ωστόσο, όταν πραγματοποιούνται διακρίσεις εναντίον μιας ομάδας στη βάση πολιτικών πεποιθήσεων, αυτό είναι απαράδεκτο. Απαιτεί αντίδραση από όλους στην κοινωνία που διαμορφώνουν την κοινή γνώμη. Αυτό πρέπει να καταστεί σαφές επειδή μια τέτοια τάση μπορεί να είναι επικίνδυνη για την κοινωνία,» δήλωσε ο Božinović στο κανάλι N1. /ibna