Β-Ε: Συζήτηση του ΟΑΣΕ για την παρενόχληση των γυναικών στη δημόσια σφαίρα

Β-Ε: Συζήτηση του ΟΑΣΕ για την παρενόχληση των γυναικών στη δημόσια σφαίρα

Η Αποστολή του ΟΑΣΕ στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη (Β-Ε) διοργάνωσε μια διαδικτυακή συζήτηση στρογγυλής τραπέζης σχετικά με την παρενόχληση των γυναικών στη δημόσια σφαίρα με περισσότερους από 130 συμμετέχοντες, εκπροσώπους οργανώσεων της κοινωνίας των πολιτών, σχετικούς φορείς, διεθνή κοινότητα και κοινό.

“Ο στόχος της εκδήλωσης ήταν να συζητηθούν συστάσεις σχετικά με τον τρόπο πρόληψης και αντιμετώπισης του ζητήματος της παρενόχλησης των γυναικών στη δημόσια σφαίρα. Οι συμμετέχοντες συζήτησαν τρόπους για να κατανοήσουν καλύτερα τις συνέπειες μιας τέτοιας κατάχρησης, ενώ αναγνώρισαν και διαθέσιμα πηγές αντιμετώπισης”, σημειώνει το δελτίο τύπου στην αποστολή του ΟΑΣΕ στη Β-Ε.

“Οι γυναίκες και τα κορίτσια καταγγέλλουν καταχρηστικές συμπεριφορές και συμπεριφορές που εισάγουν διακρίσεις, φωνάζοντας ως εδώ. Αυτή είναι μια θετική προϋπόθεση για αλλαγή και είναι σημαντικό να υποστηρίξουμε εκείνους που μιλούν,” δήλωσε η Kathleen Kavalec, επικεφαλής της αποστολής του ΟΑΣΕ στη Β-Ε. “Ο ΟΑΣΕ έχει δεσμευτεί για μηδενική ανοχή έναντι κάθε μορφής παρενόχλησης και έχει ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα για την καταπολέμηση της βίας που βασίζεται στο φύλο κατά των γυναικών και των κοριτσιών. Εργαζόμαστε για την ενίσχυση της θεσμικής αντίδρασης στη βία που βασίζεται στο φύλο και για να δώσουμε τη δυνατότητα στις γυναίκες και τα κορίτσια να αναγνωρίσουν και να αναφέρουν οποιαδήποτε μορφή παρενόχλησης – ειδικά εκείνων που περιθωριοποιούνται.”

“Η ουσιαστική συμμετοχή των γυναικών σε όλα τα επίπεδα είναι απαραίτητη σε μια δημοκρατική και βιώσιμη κοινωνία. Για την καταπολέμηση της παρενόχλησης των γυναικών στη δημόσια σφαίρα, είναι απαραίτητο οι γυναίκες και οι άνδρες να συνεργαστούν για να ξεπεράσουν καταστροφικά στερεότυπα φύλου που εμποδίζουν τα άτομα και τις κοινωνίες να φτάσουν στο πλήρες δυναμικό τους,” δήλωσε η Johanna Strömquist, Πρέσβειρα της Σουηδίας στη Β-Ε, εκπρόσωπος της σουηδικής Προεδρίας του ΟΑΣΕ που θέτει την ισότητα των φύλων μεταξύ των τριών πρώτων προτεραιοτήτων εντός και για τη Β-Ε.

Ο Matt Field, Βρετανός Πρέσβης στη Β-Ε, δήλωσε: “Πάρα πολλές γυναίκες στη δημόσια ζωή στη Β-Ε αντιμετωπίζουν τακτική παρενόχληση, απειλές, υπαινιγμούς και επιθέσεις. Ο στόχος είναι να οδηγήσουν τις γυναίκες να αισθάνονται ότι δεν έχουν θέση στη δημόσια ζωή, δεν ανήκουν στα πλαίσια λήψης αποφάσεων. Όλοι χάνουν αν συμβεί αυτό. Έχουμε χειρότερη πολιτική, χειρότερες αποφάσεις και χειρότερες πολιτικές. Έτσι, είμαι εδώ σήμερα για να ακούσω και να κατανοήσω καλύτερα πώς μπορούμε όλοι να αντιμετωπίσουμε αυτήν την τρομερή πληγή, προς όφελος όλων.”

Οι σεξιστικές συμπεριφορές και τα στερεότυπα είναι ευρέως διαδεδομένα στην κυβέρνηση, την πολιτική, τον ιδιωτικό τομέα, τον ακαδημαϊκό χώρο, τη δημοσιογραφία, τις τέχνες, την επιστήμη και την τεχνολογία, ακόμη και στην κοινωνία των πολιτών και σε διεθνείς οργανισμούς. Με αυτήν την εκδήλωση και εκφράζοντας τις ανησυχίες μας, ελπίζουμε να συμβάλουμε στην ευαισθητοποίηση σχετικά με το θέμα και να διασφαλίσουμε ότι αυτό το είδος παρενόχλησης αναγνωρίζεται ευρέως, συζητείται και αντιμετωπίζεται αποτελεσματικά. /ibna