Βόρεια Μακεδονία: Συνάντηση Osmani Le Drian στο Παρίσι

Βόρεια Μακεδονία: Συνάντηση Osmani Le Drian στο Παρίσι

Παραμένουμε δεσμευμένοι στις μεταρρυθμίσεις, στην ανάπτυξη σχέσεων καλής γειτονίας και στην προώθηση της εμπιστοσύνης με τη Βουλγαρία. Βλέπουμε τους εαυτούς μας ως μέρος της ΕΕ και θα το επιτύχουμε πρωτίστως για να διασφαλίσουμε ένα επιτυχημένο μέλλον των πολιτών μας, αλλά και ως επένδυσή μας για την επιτυχία του μέλλοντος της Ευρώπης, δήλωσε σήμερα στο Παρίσι ο Υπουργός Εξωτερικών Bujar Osmani.

Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του στο Παρίσι, ο Osmani συναντήθηκε με τον Γάλλο ομόλογό του Jean-Yves Le Drian για να συζητήσει την ευρωπαϊκή προοπτική της χώρας, τη διμερή συνεργασία, τη συμμαχία του ΝΑΤΟ, το πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων της χώρας και τις περιφερειακές προκλήσεις.

«Η Γαλλία είναι ένας από τους κύριους κινητήρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και μιας ισχυρής ευρωπαϊκής χώρας και είμαστε ευγνώμονες που σήμερα επιβεβαιώσαμε την υποστήριξή της στην ευρωπαϊκή μας ολοκλήρωση. Χρειαζόμαστε αυτά τα φιλικά μηνύματα, επειδή ανεξάρτητα από τις προκλήσεις, δεν θέλουμε να αφήσουμε χώρο για απογοήτευση», δήλωσε ο Osmani.

Οι δύο συνομιλητές, όπως ενημέρωσε το Υπουργείο Εξωτερικών, συζήτησαν επίσης τον ευρωπαϊκό φάκελο της χώρας στο πλαίσιο της ανάγκης εφαρμογής της απόφασης του Συμβουλίου της ΕΕ τον Μάρτιο του περασμένου έτους.

«Σίγουρα είναι κοινή υποχρέωση να διατηρηθεί η ευρωπαϊκή αξιοπιστία μεταξύ των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων γιατί όχι μόνο εμείς, αλλά ολόκληρη η ήπειρος χρειάζεται μια σταθερή, ευημερούσα και ευρωπαϊκή περιοχή. Και εδώ, στηριζόμαστε περισσότερο στην αρχική υποστήριξη των κρατών μελών, στηριζόμαστε σε μια δίκαιη σχέση, στηριζόμαστε στο σύστημα αξιών. Πιστεύω ότι σήμερα επιβεβαιώσαμε και αυτές τις αρχές με τη Γαλλία», δήλωσε ο Osmani.

Για την εμβάθυνση της διμερούς συνεργασίας, Osmani και Le Drian υπέγραψαν τρεις συμφωνίες, μια για την ίδρυση ενός γαλλικού οργανισμού ανάπτυξης, μια για τη συμπαραγωγή ταινιών και μια για την αποδοχή μιας δωρεάς ενός φορητού συστήματος βαλλιστικής αναγνώρισης.

Ο Osmani στη συνέχεια συναντήθηκε με τους συμβούλους του Γάλλου Προέδρου Isabelle Dumont και Alexandre Adam, και τη γερουσιαστή Marta De Cidrac ενώ αργότερα θα συναντηθεί με τον αναπληρωτή γενικό διευθυντή του γαλλικού οργανισμού ανάπτυξης Philippe Baudouin./ibna