Μαυροβούνιο: Ξεκίνησε ο μαζικός εμβολιασμός – Αναμένονται περισσότερες παρτίδες

Μαυροβούνιο: Ξεκίνησε ο μαζικός εμβολιασμός – Αναμένονται περισσότερες παρτίδες

Η υπουργός Υγείας του Μαυροβουνίου Jelena Borovinić Bojović έλαβε το πρώτο εμβόλιο Sputnik V την Τρίτη στο Κλινικό Κέντρο του Μαυροβουνίου.

Ο εμβολιασμός έχει ήδη ξεκινήσει στη χώρα με εμβόλια που ελήφθησαν από τη Σερβία. Αναμένεται να φτάσουν πέντε χιλιάδες δόσεις του ρωσικού εμβολίου Sputnik V, ενώ 30 χιλιάδες δόσεις του κινεζικού εμβολίου θα αποσταλούν από το Πεκίνο το Σάββατο.

“Η δεύτερη παρτίδα του ρωσικού εμβολίου θα φτάσει στο Μαυροβούνιο την Πέμπτη στις 2:30 μ.μ., η οποία θα περιλαμβάνει πέντε χιλιάδες δόσεις. Η δωρεά 30.000 δόσεων του κινεζικού εμβολίου θα ξεκινήσει τη διαδρομή από το Πεκίνο στο Μαυροβούνιο στις 27 Φεβρουαρίου”, δήλωσε η Borovinić Bojović στους δημοσιογράφους μετά τον εμβολιασμό της.

Δήλωσε ότι οι πέντε χιλιάδες δόσεις του ρωσικού εμβολίου, οι οποίες θα φτάσουν στο Μαυροβούνιο την Πέμπτη, θα είναι η πρώτη παρτίδα από τις 50 χιλιάδες δόσεις που αναμένεται να ληφθούν το πρώτο τρίμηνο.

Η Borovinić Bojović είπε ότι η δεύτερη παράδοση εμβολίων από το Βελιγράδι θα έρθει εγκαίρως, ώστε να μπορέσουν να χορηγηθούν οι δεύτερες δόσεις εμβολίου.

Δήλωσε ότι δεν μπορούσε να προσδιορίσει πόσες δόσεις εμβολίου έχουν χρησιμοποιηθεί μέχρι στιγμής, καθώς η διαδικασία βρίσκεται σε εξέλιξη.

“Ο εμβολιασμός πραγματοποιείται σύμφωνα με το σχέδιο της Εθνικής Στρατηγικής Εμβολιασμού του Ινστιτούτου Δημόσιας Υγείας”, δήλωσε η Borovinić Bojović.

Μιλώντας για τον εμβολιασμό των ηλικιωμένων πολιτών, δήλωσε ότι υπάρχουν τρεις τρόποι υποβολής αιτήσεων για εμβολιασμό.

“Ο ένας είναι μέσω του ιστοτόπου coronainfo, ο άλλος μέσω επιλεγμένων γιατρών που θα καλέσουν όλους όσοι δεν είναι εγγεγραμμένοι και είναι άνω των 80 ετών, και ο τρίτος τρόπος είναι μέσω της τηλεφωνικής γραμμής που θα είναι συνεχώς ανοιχτή και μέσω της οποίας οι πολίτες θα μπορούν να υποβάλουν αίτηση,” εξήγησε η Borovinić Bojović.

Όταν ρωτήθηκε πόσα εμβόλια θα φτάσουν μέχρι το τέλος του δεύτερου τριμήνου, απάντησε ότι παραγγέλθηκαν άλλα 50 χιλιάδες ρωσικά εμβόλια για το δεύτερο τρίμηνο, 150 χιλιάδες δόσεις Pfizer και 84 χιλιάδες δόσεις AstraZeneca θα φτάσουν μέσω του μηχανισμού COVAX, ενώ ένα τελικό συμβόλαιο για 150.000 κινεζικά εμβόλια βρίσκονται επίσης υπό διαπραγμάτευση.

“Η Εθνική Στρατηγική Ανοσοποίησης προβλέπει ότι θα ήταν βέλτιστο να εμβολιαστούν περίπου 330 χιλιάδες κάτοικοι στο Μαυροβούνιο, οι οποίοι θα μιλούσαν υπέρ της ανοσίας της αγέλης,” δήλωσε η Borovinić Bojović.

Ερωτηθείσα πότε θα ξεκινήσει ο εμβολιασμός του γενικού πληθυσμού, δήλωσε ότι θα ξεκινήσει αμέσως μετά την ολοκλήρωση του εμβολιασμού των ομάδων προτεραιότητας.

Όταν ρωτήθηκε εάν υπήρχαν περιπτώσεις κατά τις οποίες οι εργαζόμενοι στον τομέα της υγείας στο Μαυροβούνιο αρνήθηκαν να εμβολιαστούν, η Borovinić Bojović απάντησε ότι αυτό δεν έχει συμβεί μέχρι στιγμής.

Κάλεσε τους πολίτες να σεβαστούν όλα τα μέτρα για την καταστολή της επιδημίας, δηλώνοντας ότι απαιτείται λίγος χρόνος για να αναπτυχθεί ανοσία μετά τη δεύτερη δόση του εμβολίου. /ibna