Κροατία: Η Εθνική Τράπεζα προειδοποιεί για τρεις κινδύνους

Κροατία: Η Εθνική Τράπεζα προειδοποιεί για τρεις κινδύνους

Η Κροατική Εθνική Τράπεζα (HNB) προειδοποίησε για τρεις κινδύνους: διογκωμένες τιμές ακινήτων, δημόσιο χρέος και δυσκολίες στην αποπληρωμή δανείων, ανέφερε την Τρίτη η καθημερινή εφημερίδα Večernji List.

Με την έναρξη της διαδικασίας εμβολιασμού, υπάρχει ελπίδα ότι η πανδημία θα μπορούσε να περιοριστεί στα μέσα του 2021. Ωστόσο, η διαδικασία ανοσοποίησης προχωρά αργά σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση, αυξάνοντας τον κίνδυνο για ένα ακόμη κύμα COVID-19 γύρω στα μέσα του έτους.

Στην τελευταία ανάλυση της χρηματοπιστωτικής σταθερότητας, η κεντρική τράπεζα σημειώνει ότι η πιθανότητα ισχυροποίησης ή επέκτασης περιοριστικών μέτρων και το ενδεχόμενο μιας ακόμη αναιμικής τουριστικής περιόδου επιδεινώνει την αβεβαιότητα ιδίως στον ιδιωτικό τομέα, ενώ τα έξοδα που σχετίζονται με τους σεισμούς στο Ζάγκρεμπ και την Banija επιβαρύνει τα δημόσια οικονομικά. Η κεντρική τράπεζα αναφέρει ότι το επόμενο έτος ενέχει μια σειρά ρίσκων, με τον πιο επικίνδυνο δυνητικό κίνδυνο να είναι οι αυξημένες τιμές των ακινήτων λόγω κρατικών επιδοτήσεων, το αυξανόμενο δημόσιο χρέος και τα προβλήματα με την αποπληρωμή δανείων.

Παρόλο που η οικονομία αναμένεται να ανακάμψει το 2021, η ένταση αυτής είναι αβέβαιη. Σύμφωνα με τις προβλέψεις του HNB τον Δεκέμβριο, το ΑΕΠ αναμένεται να συρρικνωθεί κατά 8,9% το 2020, κατατάσσοντας την Κροατία μεταξύ των χωρών που πλήττονται περισσότερο στην ΕΕ (το ΑΕΠ της ΕΕ αναμένεται να μειωθεί κατά 7,4%), ενώ αναμένεται ανάπτυξη 4,9% το 2021. Η πρόβλεψη του HNB βασίζεται στην υπόθεση ότι η επιδημιολογική κατάσταση θα εξομαλυνθεί και τα περισσότερα περιοριστικά μέτρα θα αρθούν στην Κροατία και τους κύριους εταίρους του εξωτερικού εμπορίου έως τα μέσα του 2021, κάτι που φαίνεται αρκετά λογικό επί του παρόντος, αλλά αυτό δεν σημαίνει απαραίτητα ότι πράγματι θα συμβεί.

Η οικονομική κατάσταση του κράτους ανακουφίστηκε με την αυξημένη απορρόφηση των πόρων της ΕΕ, αλλά η αύξηση των δαπανών οδήγησε σε κυκλική πτώση των κρατικών εσόδων, η οποία είχε ήδη οδηγήσει σε έντονο δημοσιονομικό έλλειμμα και αύξηση του δημόσιου χρέους.

Η εξάλειψη της πανδημίας και των σχετικών μέτρων, καθώς και η μείωση του κινδύνου ρευστότητας και αφερεγγυότητας αποτελούν τις βασικές προϋποθέσεις για να επανέλθει ο φυσικός τομέας στον επιχειρηματικό τομέα.

Ωστόσο, εάν οι επιχειρήσεις παραμείνουν πρόωρα στην αγορά, η οποία συρρικνώθηκε σημαντικά το 2020 και δεν υπήρχε σε ορισμένες περιπτώσεις, αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει σε αναδίπλωση ορισμένων επιχειρήσεων και σε αύξηση της ανεργίας. Από την άλλη πλευρά, το ένα πέμπτο των επιχειρήσεων στην Κροατία καταγράφει συνήθως ζημίες, και το 2019 το μερίδιο των επιχειρήσεων χωρίς κέρδη στα συνολικά τομεακά έσοδα ανήλθε στο 14%, αναφέρει η εφημερίδα. /ibna