Σημαντικός εταίρος η Τουρκία και πρέπει να παραμείνει στη Δύση, είπε ο Blinken στους ΥΠΕΞ της ΕΕ

Σημαντικός εταίρος η Τουρκία και πρέπει να παραμείνει στη Δύση, είπε ο Blinken στους ΥΠΕΞ της ΕΕ

Την πρώτη επαφή με τους ομολόγους του της ΕΕ είχε την Δευτέρα ο Αμερικανός Υπουργός Εξωτερικών Antony Blinken καθώς συμμετείχε στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ με εικονική παρουσία.

Ο επικεφαλής της Αμερικανικής διπλωματίας είχε προσκληθεί από τον Ύπατο Εκπρόσωπο της ΕΕ για την Εξωτερική Πολιτική και την Πολιτική Ασφάλειας Josep Borrell.

Ιδιαίτερης σημασίας είναι το γεγονός ότι η συμμετοχή του Blinken έγινε στο ΣΕΥ, όπου συζητήθηκαν οι ευρω-ρωσικές σχέσεις, ένα θέμα που είναι ψηλά στην ατζέντα της Κυβέρνησης Binden.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του State Department o Blinken τόνισε τη δέσμευση των Ηνωμένων Πολιτειών για επιδιόρθωση, αναζωογόνηση και την αύξηση του επιπέδου των φιλοδοξιών στη σχέση ΗΠΑ-ΕΕ. Τόνισε τη σημασία της στενής συνεργασίας με την ΕΕ και των κρατών μελών για την αντιμετώπιση παγκόσμιων προκλήσεων βάσει των κοινών αξιών όπως η δημοκρατία, τα ανθρώπινα δικαιώματα και την πολυμέρεια. Κατά τη διάρκεια του ΣΕΥ, ο Blinken, ο Ύπατος Εκπρόσωπος Borrell και οι υπουργοί Εξωτερικών των κρατών μελών της ΕΕ συζήτησαν την κοινή απάντηση σε πιεστικά παγκόσμια ζητήματα, όπως η πανδημία του COVID-19, το Ιράν, την Κίνα και την κλιματική αλλαγή, με τον Αμερικανό ΥΠΕΞ να χαιρετίζει την απόφαση της ΕΕ να επιβάλει κυρώσεις κατά της Ρωσία στο πλαίσιο του καθεστώτος των κυρώσεων για τα ανθρώπινα δικαιώματα ως απάντηση στις ενέργειες που έγιναν εναντίον του Aleksey Navalny και των υποστηρικτών του.

Από την πλευρά του το ΣΕΥ για την τηλεδιάσκεψη  με τον Αμερικανό Υπουργό Εξωτερικών αναφέρει ότι το Συμβούλιο αντάλλαξε απόψεις, σχετικά με την ουσιαστική ατζέντα της συνεργασίας ΕΕ-ΗΠΑ σε βασικά θέματα παγκόσμιας, εξωτερικής πολιτικής και πολιτικής ασφάλειας.

Σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση η συζήτηση έδειξε την πρόθεση των μερών όχι μόνο να εμβαθύνουν την εταιρική σχέση ΕΕ-ΗΠΑ, αλλά και την πρόθεσή τους να σχηματίσουν μια κοινή παγκόσμια ηγεσία για την καταπολέμηση της πανδημίας και την αντιμετώπιση της ανάκαμψης, τον μετριασμό της αλλαγής του κλίματος και τη διασφάλιση της προώθησης των δημοκρατικών αξιών. Η συζήτηση άγγιξε τις διεθνείς ευκαιρίες και προκλήσεις όπως οι σχέσεις με την Κίνα και τη Ρωσία, το Ιράν και την ασφάλεια και την άμυνα.

Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του ΙΒΝΑ συζητήθηκαν επίσης και οι σχέσεις της Τουρκίας με την ΕΕ και τις ΗΠΑ.

Ο Αμερικανός Υπουργός Εξωτερικών τόνισε ότι η Τουρκία είναι σημαντικός εταίρος που πρέπει να παραμείνει στη Δύση και να μην προσδεθεί στο άρμα της Μόσχας. Παρότι η Τουρκία προκαλεί πολλαπλές κρίσεις με την εξωτερική της πολιτική και στο εσωτερικό της εγείρονται πολλά ζητήματα για τα ανθρώπινα δικαιώματα και τη δημοκρατία, ο Blinken σημείωσε ότι πρέπει να υπάρχουν ανοιχτοί δίαυλοι επικοινωνίας και να υπάρξει από κοινού συζήτηση, εκφράζοντας την ετοιμότητα για κίνητρα και ενίσχυση των σχέσεων εάν φυσικά πρώτα παραχθούν συγκεκριμένα αποτελέσματα.

Αντίστοιχες αναφορές υπήρξαν και από άλλους Υπουργούς Εξωτερικών της ΕΕ για την Τουρκία, ασκώντας κριτική για την συμπεριφορά της Τουρκίας.

Ο Antony Blinken εξέφρασε την ικανοποίηση του για τις διερευνητικές συνομιλίες Ελλάδας Τουρκίας και την ανάγκη η Τουρκία να μειώσει την ένταση στην Ανατολική Μεσόγειο. Ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας αναφέρθηκε στην περιφερειακή συνεργασία στην Ανατολική Μεσόγειο την οποία στηρίζουν οι ΗΠΑ, κάνοντας ειδική αναφορά στην συνεργασία 3+1 μεταξύ Ισραήλ, Κύπρου και Ελλάδας με τις ΗΠΑ./ibna