Τουρκία: Πρόσκληση σε τουρκικές εταιρείες να συμμετάσχουν σε νέα έργα απεύθυνε ο Ουκρανός Υπουργός Υποδομών

Τουρκία: Πρόσκληση σε τουρκικές εταιρείες να συμμετάσχουν σε νέα έργα απεύθυνε ο Ουκρανός Υπουργός Υποδομών

Σε συνέντευξη του τη Δευτέρα στο Πρακτορείο Anadolu ο Υπουργός Υποδομών της Ουκρανίας Vladyslav Kryklii, προσκάλεσε τις τουρκικές εταιρείες να συμμετάσχουν στα νέα έργα υποδομών που θα ξεκινήσουν στην Ουκρανία.

«Ελπίζω ότι οι τουρκικές εταιρείες θα συμμετάσχουν σε έργα στο Azov και σε άλλες περιοχές», δήλωσε ο Vladyslav ψ προσθέτοντας ότι ελπίζει πως οι τουρκικές εταιρείες θα συμβάλουν στις υποδομές της Ουκρανίας, όχι μόνο στην κατασκευή δρόμων αλλά και σε άλλους τομείς.

Υπογραμμίζοντας τη σημασία των “αμοιβαία επωφελών και εποικοδομητικών” σχέσεων μεταξύ Ουκρανίας και Τουρκίας, είπε ότι αναμένουν συμμετοχή των τουρκικών εταιρειών όχι μόνο σε έργα που χρηματοδοτούνται από το κράτος αλλά και σε έργα εταιρικής σχέσης δημόσιου και ιδιωτικού τομέα.

Ο Ουκρανός Υπουργός σημείωσε ότι η ουκρανική κυβέρνηση δημιούργησε περισσότερα από 4.000 χιλιόμετρα οδικών αρτηριών το 2020 στο πλαίσιο του εν εξελίξει έργου “Big Construction” της χώρας.

«Θα ξεκινήσουμε σύντομα δύο ακόμη ενδιαφέροντα έργα. Το πρώτο είναι το έργο σύμβασης παραχώρησης για τους σιδηροδρομικούς σταθμούς και το δεύτερο είναι ένα οδικό έργο με την Παγκόσμια Τράπεζα σε μια συνεργασία δημόσιου-ιδιωτικού τομέα. Αναμένουμε τη συμμετοχή των τουρκικών εταιρειών», δήλωσε ο Vladyslav Kryklii.

«Μην διστάσετε να έρθετε στην Ουκρανία για να ανοίξετε γραφεία», πρόσθεσε.

Τονίζοντας ότι η Τουρκία και η Ουκρανία θα πρέπει να αναπτύξουν τις σχέσεις τους στους τομείς των επενδύσεων, των υποδομών και του εμπορίου, σημείωσε ότι «μπορούμε να αναπτύξουμε κοινά έργα και να τα εξάγουμε σε άλλες χώρες».

Τόνισε ότι η Turkish Airlines (THY) διαθέτει έναν από τους πιο δραστήριους και πιο εκτεταμένους στόλους στην Ουκρανία, προσθέτοντας ότι εάν επιλυθεί το ζήτημα της άδειας των οχημάτων διέλευσης, θα επηρεάσει θετικά τους εμπορικούς και μεταφορικούς διαδρόμους.

Η Τουρκία προωθεί στρατηγική εταιρική σχέση με την Ουκρανία, η οποία κτίζεται από το 2018 καταλήγοντας στη συνάντηση Erdogan-Zelinskiy την 16η Οκτωβρίου 2020 στην Κωνσταντινούπολη, όπου υπογράφτηκαν νέες συμφωνίες στο πλαίσιο των στενών αμυντικών δεσμών της Τουρκίας με την Ουκρανία.

Κατά την τελετή υπογραφής των συμφωνιών, ο Erdogan τόνισε: «Η Τουρκία βλέπει την Ουκρανία ως βασική χώρα για τη δημιουργία σταθερότητας, ασφάλειας, ειρήνης και ευημερίας στην περιοχή». Απαντώντας ο Ουκρανός Πρόεδρος σημείωσε ότι οι συμφωνίες άνοιξαν το δρόμο για «νέες ευκαιρίες». Η συνεργασία στον αμυντικό κλάδο, πρόσθεσε, είναι «σημαντική για την ανάπτυξη της στρατηγικής μας εταιρικής σχέσης». Σε αυτή την σχέση προοπτικά συγκαταλέγεται και η ενεργειακή συνεργασία./ibna