Βόρεια Μακεδονία: Εκδόθηκε διεθνές ένταλμα για τον Sašo Mijalkov

Βόρεια Μακεδονία: Εκδόθηκε διεθνές ένταλμα για τον Sašo Mijalkov

Το Υπουργείο Εσωτερικών της Βόρειας Μακεδονίας εξέδωσε διεθνές ένταλμα σύλληψης το απόγευμα της Δευτέρας για τον πρώην επικεφαλής του UBK, Sašo Mijalkov ο οποίος έχει εξαφανιστεί από χθες το απόγευμα, καθώς η αστυνομία δεν κατάφερε να παραδώσει την απόφαση για τον κατ’ οίκον περιορισμό του, η οποία ως προληπτικό μέτρο ελήφθη από το Ποινικό Δικαστήριο κατόπιν αιτήματος της εισαγγελίας.

Η εξαφάνιση του πρώην ισχυρού άνδρα του Nikola Gruevski και πρώην μέλους του VMRO-DPMNE έχει προκαλέσει σωρεία αντιδράσεων τόσο στο πολιτικό επίπεδο όσο και στα κοινωνικά δίκτυα.

Ο Sašo Mijalkov είναι ένας από τους κατηγορούμενους για παράνομες τηλεφωνικές υποκλοπές περισσότερων από 20 χιλιάδων πολιτών κατά την περίοδο 2008-2015. Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, μέσω τριών συστημάτων παρακολούθησης των επικοινωνιών από το UBK, παρακολουθήθηκαν παράνομα 4.286 τηλεφωνικοί αριθμοί για τους οποίους δεν είχαν εκδοθεί καθόλου δικαστικές εντολές.

Στις τελική της αγόρευση για την υπόθεση “Στόχος Φρούριο” όπως έχει ονομασθεί το σκάνδαλο των υποκλοπών, η εισαγγελία ζήτησε μέγιστη ποινή για τον Sašo Mijalkov με την απόφαση να πρέπει να ανακοινωθεί την Παρασκευή 26 Φεβρουαρίου.

Ο Πρόεδρος της Βόρειας Μακεδονίας Stevo Pendarovski ζήτησε έρευνα το συντομότερο δυνατόν σχετικά με το πώς συνέβη η διαφυγή του Sašo Mijalkov και την πλήρη διαλεύκανση της υπόθεσης και εάν υπάρχουν παραλείψεις από τα αρμόδια όργανα να αναλάβουν την ευθύνη.

«Τέτοιες εξελίξεις είναι απαράδεκτες για μια χώρα που αναμένει να ξεκινήσει διαπραγματεύσεις για ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση και που εργάζεται σκληρά για τη μεταρρύθμιση του δικαστικού συστήματος και την οικοδόμηση εμπιστοσύνης στο κράτος δικαίου. Αυτό δυσφημίζει τις προσπάθειες και τις ελπίδες για την αντιμετώπιση του εγκλήματος και της διαφθοράς σε ανώτατα επίπεδα», δήλωσε ο Pendarovski.

Ο Πρόεδρος της Βόρειας Μακεδονίας τόνισε ότι τα θεσμικά όργανα έπρεπε να λάβουν όλα τα μέτρα για την εφαρμογή της απόφασης για τον κατ’ οίκον περιορισμό του πρώην διευθυντή της UBK.

«Οι πολίτες απαιτούν ευθύνη, τόσο ποινικά όσο και ηθικά. Ο αγώνας για το κράτος δικαίου σημαίνει ότι όποιος έχει παραβιάσει το νόμο να τιμωρηθεί», δήλωσε ο Πρόεδρος Pendarovski.

Ο Αντιπρόεδρος του VMRO-DPMNE, Alexandar Nikoloski σε συνέντευξη τύπου που πραγματοποίησε, κατηγόρησε την κυβέρνηση για τη διαφυγή του Sašo Mijalkov λέγοντας ότι ο φημολογούμενος συνασπισμός μεταξύ Zaev και Mijalkov έχει γίνει πλέον αληθινός.

«Η συμμαχία Vice Zaev, Zoran Zaev και Saso Mijalkov τον Οκτώβριο του 2018, έχει πλέον επιβεβαιωθεί. Τον Οκτώβριο του 2018, όταν εκδιώξαμε τον Mijalkov από το VMRO-DPMNE, δηλώσαμε δημοσίως ότι υπάρχει μια μυστική συμμαχία, η οποία όχι μόνο αυτά τα τρία χρόνια, αλλά και πριν από 15 χρόνια εργάζονταν για να καταστρέψουν την Μακεδονία», δήλωσε ο Nikoloski.

«Η επιβράβευση ήρθε αυτό το Σαββατοκύριακο, επιτρέποντάς του να αποφύγει τη δικαιοσύνη. Αυτή τη στιγμή έχουμε έναν φυγόδικο. Ο Spasovski είναι σιωπηλός, η Shekerinska δεν υπάρχει πουθενά και ο Zaev μετατοπίζει την ευθύνη», δήλωσε ο Nikoloski.

«Η Μακεδονία κυβερνάται από εγκληματική συμμαχία. Γι ‘αυτό περιμένουμε να παραδώσουν τον φυγά στη δικαιοσύνη τις επόμενες 24 ώρες» δήλωσε ο Nikoloski, προσθέτοντας ότι δεν περιμένει να το πράξουν.

«Είναι προφανές ότι υπάρχει συμφωνία, για τις συνθήκες που του επιτρέπεται να δραπετεύσει ή να διαπραγματευτεί τους όρους υπό τους οποίους θα παραδοθεί. Δεν περιμένω λοιπόν να τον παραδώσουν. Αυτή η κυβέρνηση πρέπει να φύγει σήμερα», δήλωσε ο Nikoloski.

Θέση πήρε και το State Department για την διαφυγή του Sašo Mijalkov με δήλωση του εκπροσώπου του στην Φωνή της Αμερικής, όπου σημείωσε ότι «γνωρίζουμε τις αναφορές και παρακολουθούμε στενά την κατάσταση»./ibna