Ρουμανία: Συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις τους οι ανθρακωρύχοι

Ρουμανία: Συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις τους οι ανθρακωρύχοι

Οι ανθρακωρύχοι πύκνωσαν τις γραμμές τους και συνεχίζουν τη διαμαρτυρία που ξεκίνησαν πριν λίγες μέρες με αφορμή την μη καταβολή των αποδοχών τους στην ώρα τους, παρά το γεγονός ότι ο Υπουργός Οικονομικών διαβεβαίωσε τους συνδικαλιστές τους πως θα λάβουν τις καθυστερούμενες αποδοχές ως τις 26 Φεβρουαρίου.

Περίπου 60 ανθρακωρύχοι που έχουν κλειστεί στα υπόγεια του Ορυχείου Lupeni απειλούν με απεργία πείνας αν τα αιτήματά τους δεν επιλυθούν.

Σήμερα το πρωί εκατοντάδες ανθρακωρύχοι από τα ορυχεία  Lonea και Livezeni συγκεντρώθηκαν στο Ενεργειακό Συγκρότημα στη Hunedoara ζητώντας τις καθυστερούμενες οφειλές: μισθοί, voucher φαγητού, μεταφορικά και έξοδα θέρμανσης.

Ο Πρωθυπουργός, Florin Cîţu δήλωσε σήμερα ότι “είναι ένας δύσκολος τομέας” και ότι “η μετάβαση στην πράσινη οικονομία έρχεται με προβλήματα”. Καταλαβαίνει τους ανθρακωρύχους, είπε, γνωρίζει ότι περνούν μια δύσκολη περίοδο, όμως δεν πιστεύει ότι η λύση που διάλεξαν είναι μια που επιλύει προβλήματα. Υποστήριξε επίσης ότι υπάρχουν πολιτικοί οι οποίοι επιθυμούν να επωφεληθούν από τα προβλήματα των ανθρακωρύχων, όμως υποσχέθηκε  ότι στη διάρκεια της θητείας του δεν θα συμβεί καμία πορεία ανθρακωρύχων στο Βουκουρέστι.

Ο πρόεδρος του PSD, Marcel Ciolacu, δήλωσε ότι το PSD δεν θέλησε να “τροφοδοτήσει” τη δυσαρέσκεια των ανθρακωρύχων της Valea Jiului που δεν έλαβαν τους μισθούς τους. «Όταν κάθεσαι επάνω σε μια κοινωνική βόμβα, δεν πρέπει να την τροφοδοτείς. Ιδίως στην περίπτωση ενός κόμματος με το μέγεθος του PSD. Δεν πρέπει να χρησιμοποιήσεις (επ’ όφελός σου) μια στενοχώρια των ανθρώπων, πρέπει να βγεις να τους πεις την αλήθεια», είπε ο Ciolacu, εξηγώντας για ποιον λόγο οι σοσιαλδημοκράτες δεν πήγαν όπως άλλοι πολιτικοί στο Lupeni.

O πρόεδρος του PSD θεωρεί ότι η λύση στα προβλήματα των ανθρακωρύχων δεν είναι η κάθοδος στο Βουκουρέστι.

Στο πλαίσιο αυτό, ο Ciolacu εξήγησε ταυτόχρονα τι επιθυμεί από το PSD: την ευγένεια και κοινή λογική του Ion Iliescu και την πολύ καλή κομματική οργάνωση της περιόδου του Liviu Dragnea. Θέλω πίσω στο κόμμα τους επαγγελματίες που έφερε ο Adrian Năstase, τον νεανικό αέρα που έφερε ο Victor Ponta και τελευταίο, αλλά όχι λιγότερο σημαντικό, τη διπλωματία του Mircea Geoană, δήλωσε ο Marcel Ciolacu, χθες το βράδυ στον τηλεοπτικό Antena 3./ibna