Μαυροβούνιο: Έναρξη επιμόρφωσης για 40 νομικούς από το Συμβούλιο της Ευρώπης

Μαυροβούνιο: Έναρξη επιμόρφωσης για 40 νομικούς από το Συμβούλιο της Ευρώπης

Το περασμένο Σαββατοκύριακο, ξεκίνησε το δωρεάν διαδικτυακό μάθημα του Συμβουλίου της Ευρώπης HELP για διαδικαστικές διασφαλίσεις σε ποινικές διαδικασίες και τα δικαιώματα των θυμάτων, σε συνεργασία με το Κέντρο Κατάρτισης στη Δικαιοσύνη και την Κρατική Εισαγγελία του Μαυροβουνίου, όπως ανακοίνωσε το ΣτΕ.

Η Ljiljana Lakić, Πρόεδρος της Συντονιστικής Επιτροπής του Κέντρου Εκπαίδευσης, η οποία παρουσίασε τα μαθήματα HELP που έχουν εφαρμοστεί μέχρι στιγμής προς όφελος των επαγγελματιών του Μαυροβουνίου, καλωσόρισε τους συμμετέχοντες.

Επιπλέον, οι συντονιστές του HELP Milenka Žižić και Sanja Jovićević ενημέρωσαν τους συμμετέχοντες για τη δομή του μαθήματος και τη δυναμική της υλοποίησής του σε μια περίοδο 2 μηνών.

Μια επιλεγμένη ομάδα 40 δικαστών, εισαγγελέων και δικηγόρων θα συμμετάσχει στο διαδικτυακό μάθημα του HELP με σκοπό τη δίωξη εγκλημάτων, παρέχοντας παράλληλα πρόσβαση στη δικαιοσύνη και επαρκή προστασία από περαιτέρω ζημίες στα θύματα.

Ενώ ο Χάρτης της ΕΕ επιβεβαιώνει τα δικαιώματα που κατοχυρώνονται στην Ευρωπαϊκή Σύμβαση για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα (ΕΣΔΑ), αναφέροντας το δικαίωμα σε δίκαιη δίκη και δημόσια ακρόαση από ανεξάρτητο δικαστήριο: το δικαίωμα παροχής συμβουλών και εκπροσώπησης και το δικαίωμα νομικής συνδρομής, και τα δύο μέσα καθορίζουν ορισμένα δικαιώματα που αφορούν τα θύματα. Επομένως, οι νομικοί επαγγελματίες καλούνται να ανταποκρίνονται στις ατομικές ανάγκες των θυμάτων και να γνωρίζουν ιδιαίτερα ορισμένες κατηγορίες ευάλωτων θυμάτων όπως τα παιδιά, τα θύματα σεξουαλικής βίας ή τα θύματα της τρομοκρατίας.

Η τελετή έναρξης διοργανώθηκε στο πλαίσιο της περιφερειακής δράσης «HELP (Βοήθεια) στα Δυτικά Βαλκάνια» που αποτελεί μέρος του κοινού προγράμματος Ευρωπαϊκής Ένωσης/του Συμβουλίου της Ευρώπης «Οριζόντια διευκόλυνση για τα Δυτικά Βαλκάνια και την Τουρκία 2019-2022», που υλοποιήθηκε από την Συμβούλιο της Ευρώπης.

Το Πρόγραμμα του Συμβουλίου της Ευρώπης ανέπτυξε το διαδικτυακό μάθημα HELP του Συμβουλίου της Ευρώπης για τις διαδικαστικές διασφαλίσεις σε ποινικές διαδικασίες και τα δικαιώματα των θυμάτων για την Εκπαίδευση των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στους Νομικούς Επαγγελματίες (Human Rights Education for Legal Professionals, HELP) χάρη στην υποστήριξη της ΕΕ, χρηματοδοτούμενη από το έργο «HELP ΕΕ-ΣτΕ στην ΕΕ». /ibna