Κροατία: Ξεκίνησε σήμερα το πρωί ο μαζικός εμβολιασμός στο Ζάγκρεμπ

Κροατία: Ξεκίνησε σήμερα το πρωί ο μαζικός εμβολιασμός στο Ζάγκρεμπ

Ο Zvonimir Šostar, διευθυντής του Εκπαιδευτικού Ινστιτούτου Δημόσιας Υγείας «Dr. Andrija Jatampar,» επιβεβαίωσε τη Δευτέρα ότι η διαδικασία εμβολιασμού ξεκίνησε στο Ζάγκρεμπ, ευχαριστώντας τους οικογενειακούς γιατρούς που ανταποκρίθηκαν στην πρόσκληση για ανάληψη αυτού του έργου.

Προσέθεσε ότι υπάρχουν περίπου 400 γιατροί που συμμετέχουν στη διαδικασία εμβολιασμού.

«Από τους 500 οικογενειακούς γιατρούς, 400 από αυτούς εξέφρασαν την επιθυμία να εργαστούν για τον εμβολιασμό, οπότε έχουμε 400 γιατρούς,» δήλωσε ο Šostar στη ραδιοφωνική εκπομπή “Στο δίκτυο των πρώτων».

Ο Šostar προσέθεσε ότι το 35% θα εμβολιάσει τους ασθενείς στα χειρουργία τους, ενώ το 65% σε 19 καθορισμένα σημεία στο Ζάγκρεμπ.

«Ήδη διανείμαμε τα περισσότερα από τα εμβόλια την Παρασκευή. Έχουμε στη διάθεσή μας 12.000 δόσεις του εμβολίου AstraZeneca,» δήλωσε ο Šostar, προσθέτοντας ότι κάθε γιατρός θα πρέπει να λάβει τρία μπουκάλια.

«Η παρτίδα της Moderna δεν έχει φτάσει ακόμη, αν και ανακοινώθηκε την περασμένη εβδομάδα. Πιστεύω ότι θα έρθει σήμερα ή αύριο, ώστε να μπορέσουμε να την προωθήσουμε αμέσως στους συναδέλφους μας,» προσέθεσε.

Ο Šostar εξήγησε ότι το εμβόλιο AstraZeneca δεν απαιτεί ειδικές συνθήκες αποθήκευσης, ενώ τα εμβόλια Moderna πρέπει να μεταφερθούν κατεψυγμένα.

«Πρόκειται για ένα τεράστιο έργο, οι εργαζόμενοι δουλεύουν μέχρι τα μεσάνυχτα,» δήλωσε ο Šostar, προσθέτοντας ότι η παράδοση εμβολίων αναμένεται να ολοκληρωθεί σήμερα το απόγευμα.

Εάν όλα πάνε βάσει προγράμματος, 17.000 άτομα θα εμβολιαστούν αυτήν την εβδομάδα.

Η Δρ Mirela Marković, από τον Συντονισμό Οικογενειακών Ιατρών (KoHOM), εξήγησε πώς θα κινηθεί ο εμβολιασμός.

«Προσπαθήσαμε να οργανωθούμε σε κάποιο βαθμό, κάποιοι αυτό-οργανώθηκαν και κάπου υπήρχαν οργανωμένα σημεία ελέγχου. Το γραφείο μου έχει μια κανονική εργάσιμη ημέρα, χωρίς εμβολιασμούς. Θα το κάνουμε αύριο και σήμερα θα ολοκληρώσουμε τις προετοιμασίες. Θα καλέσουμε τους ασθενείς μας να τα παραγγείλουν τη σωστή στιγμή,» είπε η Marković.

Προσέθεσε ότι ο νεότερος πληθυσμός, άτομα που είχαν το δικαίωμα να εμβολιαστούν στον πρώτο γύρο και το έχασαν για κάποιο λόγο, άρχισαν να τους καλούν την περασμένη εβδομάδα.

«Πρόκειται για εργαζόμενους στον τομέα της υγείας, αστυνομικούς και άτομα που εργάζονται στο σύστημα φυλακών. Οι ηλικιωμένοι ασθενείς μας και εκείνοι έως 65 ετών μας καλούν όλο και περισσότερο,» προσέθεσε η Marković.

Πιστεύει ότι όσο περνά ο καιρός, όλα θα είναι καλύτερα οργανωμένα. «Αυτή τη στιγμή, το πιο σημαντικό είναι να ξεκινήσει ο εμβολιασμός. Η προτεραιότητα όλων είναι οι ασθενείς,» είπε. /ibna