Βόρεια Μακεδονία: Αναζητείται από την Αστυνομία ο πρώην Διοικητής της UBK Sašo Mijalkov

Βόρεια Μακεδονία: Αναζητείται από την Αστυνομία ο πρώην Διοικητής της UBK Sašo Mijalkov

Από το απόγευμα της Κυριακής, η Αστυνομία της Βότειας Μακεδονίας αναζητεί τον Sašo Mijalkov, τον πρώην διευθυντή της Υπηρεσίας Ασφάλειας και Αντικατασκοπείας (UBK) των κυβερνήσεων Gruevski, αφού το δικαστήριο εξέδωσε απόφαση για κατ’ οίκον περιορισμό έως ότου εκδοθεί η απόφαση της υπόθεσης “Στόχος-Φρούριο” στις 26 Φεβρουαρίου. Ο Mijalkov είναι ο κύριος κατηγορούμενος σε αυτήν την υπόθεση και η εισαγγελέας Lence Risteska στην τοποθέτηση της ζήτησε τη μέγιστη ποινή.

Κατόπιν αιτήματος της εισαγγελικής αρχής, το Ποινικό Δικαστήριο εξέδωσε απόφαση για κατ’ οίκον περιορισμό για τον Sašo Mijalkov. Η αστυνομία ξεκίνησα την αναζήτηση του Mijalkov από χθες το απόγευμα στο διαμέρισμά του στο Kapishtec, στο σπίτι του στο Vodno και στο ξενοδοχείο “Marriott”, όπου ο Mijalkov εμφανίστηκε για τελευταία φορά περίπου στις 14:00 στο District Café, κοντά στο Marriott Hotel.

Μετά τις τελικές τοποθετήσεις τόσο της υπεράσπισης όσο και της εισαγγελικής αρχής, η ετυμηγορία στην υπόθεση “Στόχος-Φρούριο” έχει προγραμματιστεί για τις 26 Φεβρουαρίου, στην οποία κατηγορούνται 12 άτομα με τον Mijalkov να είναι ο κύριος κατηγορούμενος. Κατηγορείται για εγκληματική οργάνωση, κατάχρηση εξουσίας και χρηματισμό για παράνομη επιρροή, η τελευταία εκ των οποίων λήγει στα τέλη Φεβρουαρίου.

«Παρόλο που πρόκειται για εγκλήματα για τα οποία προβλέπεται μέγιστη ποινή έως 5 έτη, λαμβάνοντας ακόμη υπόψη τις συνέπειες ενός εγκλήματος και τον αντίκτυπο που έχει αυτό στη ζωή των ανθρώπων ως συνέπεια των παράνομων παρακολουθήσεων στις επικοινωνίες τους και ο αντίκτυπος της στο σύνολο της κοινωνικής ζωής. «Πιστεύουμε ότι δεν υπάρχει εμπόδιο για τους κατηγορούμενους Sašo Mijalkov, Goran Grujevski και Nadica Nikolic ως δημιουργούς της ομάδας να καταδικαστούν με τη μέγιστη ποινή φυλάκισης για κάθε ένα από τα εγκλήματα στα οποία κατηγορούνται», δήλωσε η εισαγγελέας Lence Ristoska στη τελευταία ακρόαση της εβδομάδας.

Κατά την ακρόαση στις 19 Φεβρουαρίου, ο Mijalkov δήλωσε ότι η παράνομη τηλεφωνική παρακολούθηση στη χώρα από το 2008 έως το 2015 δεν έγινε από τις υπηρεσίες της UBK. Ισχυρίστηκε ότι δεν συμμετείχε στην υποκλοπή τηλεφωνικών συνδιαλέξεων και στην καταστροφή του εξοπλισμού του επικοινωνιακού εξοπλισμού παρακολούθησης.  Σύμφωνα με τον ίδιο, υπήρχαν και άλλα συστήματα υποκλοπών στη χώρα, εκτός από εκείνα του UBK.

Μέχρι στιγμής, δεν υπήρχαν ενδείξεις ότι ο πρώην επικεφαλής της μυστικής αστυνομίας, Sašo Mijalkov, δεν θα είναι στη διάθεση των αρχών επιβολής του νόμου και ότι θα έπρεπε να εκδοθεί κεντρικό ένταλμα σύλληψης για αυτόν. Παρακολούθησε τακτικά όλες τις συνεδριάσεις του δικαστηρίου και είχε προετοιμάσει την υπερασπιστική του άμυνα. Το αν διέφυγε θα γίνει προφανώς γνωστό σήμερα.

Στα κοινωνικά δίκτυα αγανακτισμένοι πολίτες, φοβούνται ότι το επεισόδιο με τον Nikola Gruevski, ο οποίος κατέφυγε στην Ουγγαρία, όπου του χορηγήθηκε άσυλο από τις τοπικές αρχές, θα μπορούσε να επαναληφθεί.

Για την ενδεχόμενη διαφυγή του Mijalkov, ο ηγέτης του VMRO-DPMNE Hristijan Mickoski ζήτησε την παραίτηση της κυβέρνησης με ανάρτηση του στο Facebook.

«Είπα πριν από πολύ καιρό, ότι η μαφία έχει το δικό της κράτος. Δεν υπάρχει κατώτατο σημείο που δεν έσπασαν. «Παραίτηση της Κυβέρνησης άμεσα!» έγραψε ο Mickoski στο Facebook.

Το VMRO-DPMNE είχε διαγράψει τον Mijalkov από τις τάξεις του και η σημερινή ηγεσία του κόμματος το είχε παρουσίασει ως ένα από τα πιο σημαντικά βήματα για την εκκαθάριση του κόμματος και ως ένα είδος κάθαρσης.

Με απόφαση του δικαστηρίου, ο Mijalkov στερήθηκε το διαβατήριό του πριν από πολύ καιρό και βρίσκεται στη λίστα «απαγόρευσης εξόδου» από τη χώρα, κάτι που σημαίνει ότι δεν μπορεί να διαφύγει από τη χώρα μέσω των επίσημων συνοριακών σημείων διέλευσης./ibna