Ελλάδα: Με ένταλμα σύλληψης για βιασμό κρατείται ο πρώην Διευθυντής του Εθνικού Θεάτρου

Ελλάδα: Με ένταλμα σύλληψης για βιασμό κρατείται ο πρώην Διευθυντής του Εθνικού Θεάτρου

Το κύμα των αποκαλύψεων για σεξουαλικές παρενοχλήσεις, κακοποιήσεις και βιασμούς στην Ελλάδα, που ξεκίνησε από την καταγγελία της αθλήτριας της ιστιοπλοΐας Σοφίας Μπεκατώρου, έχουν φέρει στο φως δεκάδες υποθέσεις, με πολύ γνωστούς και καταξιωμένους στον χώρο τους, αρνητικούς πρωταγωνιστές.

Οι αποκαλύψεις της Ολυμπιονίκου αθλήτριας της ιστιοπλοΐας Σοφίας Μπεκατώρου για σεξουαλική κακοποίηση πριν από 23 χρόνια από μέλος της Ελληνικής Ιστιοπλοϊκής Ομοσπονδίας, άνοιξε τον ασκό του Αιόλου και έδωσε δύναμη σε θύματα σεξουαλικής κακοποίησης να καταγγείλουν περιστατικά.

Κι ενώ μέχρι το Σάββατο κανένας κατηγορούμενος για σεξουαλική κακοποίηση δεν είχε περάσει το κατώφλι της Αστυνομικής Διεύθυνσης, λόγω της παραγραφής των αδικημάτων ή λόγω έλλειψης επαρκών στοιχείων, μια μήνυση για βιασμό που κατατέθηκε για τον ηθοποιό και σκηνοθέτη Δημήτρη Λιγνάδη, οδήγησε στην έκδοση εντάλματος για την σύλληψη του.

Ο πρώην καλλιτεχνικός Διευθυντής του Εθνικού Θεάτρου Δημήτρης Λιγνάδης, ο οποίος δηλώνει αθώος για όσα του προσάπτουν, κατηγορείται για βιασμούς κατά συρροή, ενώ στο ένταλμα σύλληψης  γίνεται ,σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες, αναφορά στον τρόπο προσέγγισης των θυμάτων του.

Η υπόθεση Λιγνάδη, όμως πέρα από τη νομική και κοινωνική της διάσταση έχει περάσει και στην σφαίρα της πολιτικής αντιπαράθεσης με τα κόμματα της αντιπολίτευσης να κατηγορούν την Υπουργό Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη αλλά και τον Έλληνα Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη για συγκάλυψη και ολιγωρία στην υπόθεση Λιγνάδη.

Σύμφωνα με το ιστορικό της τοποθέτησης του Δημήτρη Λιγνάδη στη θέση του Διευθυντή του Εθνικού Θεάτρου, πραγματοποιήθηκε μετά την κατάργηση του νόμου ΣΥΡΙΖΑ για την πλήρωση των διευθυντικών θέσεων σε δημόσιους οργανισμούς όπως το Εθνικό Θέατρο, για λόγους δημοσίου συμφέροντος όπως ανέφερε στη Βουλή στις 7 Αυγούστου 2019, η Υπουργός Πολιτισμού της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας Λίνα Μενδώνη. Στις 13 Αυγούστου η Υπουργός Πολιτισμού διορίζει τον Δημήτρη Λιγνάδη στη θέση του καλλιτεχνικού Διευθυντή του Εθνικού Θεάτρου.

Σύσσωμη η αντιπολίτευση αλλά και τα σωματεία των ηθοποιών ζητούν την παραίτηση της Υπουργού Πολιτισμού. Επιπρόσθετα εμπλέκουν και τον Έλληνα Πρωθυπουργό στον διορισμό του κατηγορούμενου για βιασμό κατά συρροή, πρώην καλλιτεχνικού Διευθυντή του Εθνικού Θεάτρου Δημήτρη Λιγνάδη.

Την Τετάρτη ο Δημήτρης Λιγνάδης αναμένεται να απολογηθεί για το κατηγορητήριο που έχει σχηματιστεί εναντίον του./ibna