Οι ευρω-ρωσικές σχέσεις θα συζητηθούν στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ

Οι ευρω-ρωσικές σχέσεις θα συζητηθούν στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ

Πραγματοποιείται σήμερα το Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ, του οποίου θα προεδρεύσει ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ για Θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφάλειας Josep Borrell.

Στο Συμβούλιο θα συμμετάσχουν και οι Υπουργοί Εξωτερικών των κρατών μελών της ΕΕ των Βαλκανίων, Ελλάδα, Κύπρος, Βουλγαρία, Ρουμανία, Κροατία και Σλοβενία.

Οι υπουργοί της ΕΕ θα ενημερωθούν για τις τρέχουσες υποθέσεις και στη συνέχεια θα εξετάσουν ορισμένα πρόσφατα ζητήματα και επικείμενα γεγονότα, μεταξύ των οποίων η κατάσταση στη Μιανμάρ, ενώ θα εγκρίνουν σχετικά συμπεράσματα. Οι υπουργοί θα συζητήσουν επίσης για την Αιθιοπία και τη σύνοδο κορυφής της G5 Sahel, ενώ θα λάβουν ενημέρωση σχετικά με το Ιράν και τη Λευκορωσία.

Στη συνέχεια, θα διεξαχθεί στρατηγική συζήτηση σχετικά με τις τελευταίες εξελίξεις όσον αφορά τις σχέσεις ΕΕ-Ρωσίας καθώς θα ενημερωθούν και για την επίσκεψη του Josep Borrell στη Μόσχα.

Οι υπουργοί θα ανταλλάξουν επίσης απόψεις σχετικά με το στρατηγικό προσανατολισμό – την πρωτοβουλία της ΕΕ που αποσκοπεί στην ενίσχυση μιας κοινής ευρωπαϊκής συνείδησης ασφάλειας και άμυνας. Καθώς η ΕΕ βρίσκεται αντιμέτωπη με νέες και διαρκώς μεγαλύτερες απειλές και προκλήσεις, οι υπουργοί θα αποτιμήσουν τις εξελίξεις και θα εξετάσουν τη σκοπιμότητα να ενισχυθούν οι υφιστάμενες πολιτικές και μέσα.

Ο υπουργός Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών, Antony Blinken αναμένεται να συμμετάσχει μέσω τηλεδιάδιασκεψης το απόγευμα, για ανταλλαγή απόψεων σχετικά με τις σχέσεις ΕΕ-ΗΠΑ.

Τέλος, κατά τη σύνοδο θα εξεταστούν οι τελευταίες εξελίξεις όσον αφορά το Χονγκ Κονγκ και οι επόμενες ενέργειες της ΕΕ./ibna