Ρουμανία: Σειρά επαφών του Ούγγρου ΥΠΕΞ στο Βουκουρέστι

Ρουμανία: Σειρά επαφών του Ούγγρου ΥΠΕΞ στο Βουκουρέστι

Ο Υπουργός Εξωτερικών της Ρουμανίας Bogdan Aurescu που σήμερα επισκέπτεται το Κισινάου, συναντήθηκε χτες με τον Ούγγρο Υπουργό Εξωτερικών και Εξωτερικού Εμπορίου, Péter Szijjártó, ο οποίος επισκέφθηκε το Βουκουρέστι για την προετοιμασία της Μικτής Οικονομικής Επιτροπής Ρουμανίας-Ουγγαρίας. Κατά τη διάρκεια της συνάντησης συζητήθηκαν οι εξελίξεις σχετικά με τη διαχείριση της πανδημίας COVID-19, καθώς και σημαντικά θέματα της διμερούς ατζέντας.

Ο Bogdan Aurescu επανέλαβε τη βούληση της ρουμανικής πλευράς για ανάπτυξη και ενίσχυση της σχέσης με την Ουγγαρία σε όλους τους τομείς κοινού ενδιαφέροντος, σύμφωνα με το πολιτικό Σύμφωνο του 1996 και τη ‘Δήλωση (του 2002) για τη συνεργασία και τη στρατηγική ρουμανο-ουγγρική σχέση για την Ευρώπη του 21ου αιώνα’.

Ο Péter Szijjártó εξέφρασε τη βούληση της ουγγρικής πλευράς για την αναθέρμανση της σχέσης με τη Ρουμανία σε όλους τους τομείς, με την υλοποίηση έργων κοινού ενδιαφέροντος, σύμφωνα με ανακοίνωση Τύπου του ρουμανικού ΥΠΕΞ.

Και οι δύο αξιωματούχοι υπογράμμισαν το αυξημένο ενδιαφέρον για την ενδυνάμωση της διμερούς οικονομικής συνεργασίας, των αμοιβαίων επενδύσεων και των εμπορικών συναλλαγών.

Οι υπουργοί Bogdan Aurescu και Péter Szijjártó χαιρέτισαν την οργάνωση της νέας Μικτής Οικονομικής Επιτροπής το προσεχές διάστημα στη Βουδαπέστη και υπογράμμισαν την ανάγκη προόδου των συζητήσεων για τη δημιουργία το συντομότερο δυνατόν, Ρουμανο-ουγγρικού Εμπορικού Επιμελητηρίου στη Βουδαπέστη. Ταυτόχρονα χαιρέτισαν την εμβάθυνση της διατομεακής συνεργασίας στον τομέα των μεταφορών, με αναφορά στα εγκαίνια, τον Σεπτέμβριο 2020, της διασύνδεσης  του αυτοκινητόδρομου A3-M4, και τόνισαν το ενδιαφέρον για τη διασύνδεση της οδού ταχείας κυκλοφορίας μεταξύ Satu Mare – Oar (Ρουμανία) και Mátészalka – Csenger (Ουγγαρία). Συζητήθηκε επίσης το σχέδιο για τη σιδηροδρομική σύνδεση μεγάλης ταχύτητας Βουκουρεστίου-Βουδαπέστης.

Συμφωνήθηκε επίσης, η επίσπευση της ολοκλήρωσης δυο ακόμη project που βρίσκονται στο στάδιο των συζητήσεων, προκειμένου να καταστεί δυνατή η υπογραφή σε σύντομο χρονικό διάστημα, του Πρωτοκόλλου της 8ης συνεδρίασης της Ειδικής Ρουμανο-ουγγρικής Επιτροπής Συνεργασίας σε Προβλήματα Εθνικών Μειονοτήτων και η ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων σχετικά με το άνοιγμα δύο μεθοριακών σταθμών στο Variaşu Mic – Dombegyhaza και Grăniceri – Elek.

Σε ό,τι αφορά στο “Πρόγραμμα Οικονομικής Ανάπτυξης της Τρανσυλβανίας”, ο Bogdan Aurescu επανέλαβε την κοινή δέσμευση, τον Μάιο 2020, για τη διαπραγμάτευση διεθνούς συμφωνίας που θα καθορίζει τις παραμέτρους στη βάση των οποίων το πρόγραμμα αυτό το οποίο χρηματοδοτείται από τον ουγγρικό προϋπολογισμό, και άλλα προγράμματα, να μπορούν να υλοποιηθούν στη Ρουμανία.

Στην ανακοίνωση του ρουμανικού ΥΠΕΞ επισημαίνεται επίσης ότι κατά τις συνομιλίες, η ρουμανική πλευρά  αναφέρθηκε και στις προσδοκίες σχετικά με τη διασφάλιση των δικαιωμάτων ταυτότητας των ατόμων που ανήκουν στη ρουμανική μειονότητα στην Ουγγαρία. Συγκεκριμένα, υπογραμμίστηκε η ανάγκη ποιοτικής εκπαίδευσης στη ρουμανική γλώσσα, με κατάλληλη χρηματοδότηση, προκειμένου να διατηρηθεί και προωθηθεί η εθνική, πολιτιστική, γλωσσική και θρησκευτική ταυτότητα των ατόμων που ανήκουν στη ρουμανική μειονότητα, καταλήγει η ανακοίνωση.

Ο Ούγγρος αξιωματούχος συναντήθηκε επίσης, με τον Ρουμάνο Υπουργό Ενέργειας, Virgil Popescu, με τον οποίο συζήτησε για το φυσικό αέριο στη Μαύρη Θάλασσα, τον αγωγό  BRUA και την ουγγρική άποψη  (perspective) για το project.

Σε ανάρτησή του στο Facebook, ο Popescu αναφέρει ότι οι δυο αξιωματούχοι υπογράμμισαν την ανάγκη ανάπτυξης των διμερών σχέσεων, ιδιαίτερα στον τομέα της ενέργειας. “Συζητήσαμε για το φυσικό αέριο στη Μαύρη Θάλασσα, τον αγωγό BRUA και τη θέση της Ουγγαρίας για το project, δεδομένου ότι  αναζητούνται βιώσιμες λύσεις για τη διαφοροποίηση των πηγών προμήθειας και μεταφοράς, με σκοπό την ενίσχυση της ενεργειακής ασφάλειας”. Ο Ρουμάνος υπουργός ανέφερε επίσης ότι συμφωνήθηκε η ενίσχυση της συνεργασίας σχετικά με τις συζητήσεις που θα διεξαχθούν σε επίπεδο ΕΕ αναφορικά με την εκπλήρωση των στόχων για το πέρασμα στην καθαρή ενέργεια. Στη συνάντηση έλαβαν μέρος επίσης από την πλευρά της Ουγγαρίας ο Πρέσβης Zakonyi Botond και ο Υφυπουργός Mosoczi László, και από τη ρουμανική πλευρά, οι Υφυπουργοί Dan Drăgan και Niculae Havrileţ, καθώς επίσης ο εκπρόσωπος του ΥΠΕΞ επιφορτισμένος με ειδικά καθήκοντα σε θέματα ενεργειακής ασφάλειας, Cristian Bădescu. virgil-popescu

Το πρόγραμμα των επαφών του  κ. Péter Szijjártó περιέλαβε και συνάντηση με τον Ρουμάνο Υπουργό Οικονομίας, Claudiu Năsui, ο οποίος τον διαβεβαίωσε ότι θα συνεχίσει να διευκολύνει την πρόσβαση των Ούγγρων επενδυτών στη ρουμανική αγορά, με την επίσπευση του περιορισμού της γραφειοκρατίας και τη διασφάλιση ενός προβλέψιμου νομοθετικού πλαισίου.

Οι εμπορικές συναλλαγές των δύο χωρών ξεπερνούν τα 9 δις ευρώ. Η Ουγγαρία είναι η 4η μεγαλύτερη αγορά για τις ρουμανικές εξαγωγές και 3η χώρα για τις ρουμανικές εισαγωγές. Στη Ρουμανία έχουν επενδύσει περισσότερες από 14.000 ουγγρικές επιχειρήσεις με κεφάλαιο που αγγίζει τα 1,4 δις ευρώ. Από την άλλη πλευρά, 7.700 ρουμανικές επιχειρήσεις έχουν πραγματοποιήσει επενδύσεις στην Ουγγαρία, συνολικής αξίας 278 εκ ευρώ.

Οι δυο αξιωματούχοι συμφώνησαν στην ίδρυση διμερούς εμπορικού επιμελητηρίου στη Βουδαπέστη και τη συνέχιση του διαλόγου στο πλαίσιο της Μικτής Διακυβερνητικής Επιτροπής Οικονομικής Συνεργασίας που θα διεξαχθεί στις 8 και 9 Απριλίου 2021 στη Βουδαπέστη και της οποίας θα συμπροεδρεύσουν.

Στο πλαίσιο των επαφών του στη ρουμανική πρωτεύουσα, ο Szijjártó συναντήθηκε και με τον Υπουργό Μεταφορών Cătălin Drulă, με τον οποίο συζήτησαν τα επενδυτικά σχέδια στις οδικές και σιδηροδρομικές υποδομές, τις οδικές μεταφορές, τον περιορισμό του χρόνου αναμονής στα σύνορα για τις σιδηροδρομικές μεταφορές καθώς και οι μεταφορές στο Δούναβη.

Στη συνάντηση έλαβαν μέρος επίσης, ο Ούγγρος Υφυπουργός αρμόδιος για τις Μεταφορές στο Υπουργείο Καινοτομίας και Τεχνολογίας László Mosoczi, καθώς και ο Πρέσβης της Ουγγαρίας  Botond Zakonyi.

Τέλος, συνάντηση με τον Ούγγρο αξιωματούχο είχε και ο Ρουμάνος Υπουργός Ανάπτυξης, Cseke Attila. Οι δυο αξιωματούχοι συμφώνησαν στην ανάγκη αναθέρμανσης της διμερούς συμφωνίας του 2001, καθώς τα τελευταία χρόνια δεν σημειώθηκε καμία πρόοδος σε αυτήν την κατεύθυνση.

Ο αντιπρόεδρος της ρουμανικής κυβέρνησης Kelemen Hunor εξέφρασε την άποψη ότι για πρώτη φορά μετά από πολλά χρόνια, οι ρουμανο-ουγγρικές διακυβερνητικές σχέσεις δύνανται να βελτιωθούν σημαντικά. Ο Hunor δέχθηκε τον Szijjarto, στην έδρα της κυβέρνησης. Στη συνάντηση πήρε μέρος και ο Ρουμάνος Υπουργός Περιβάλλοντος, Tanczos Barna (στέλεχος του UDMR).

Σύμφωνα με ανακοίνωση  Τύπου του UDMR, οι Peter Szijjarto και Kelemen Hunor συζήτησαν την προοπτική των διμερών σχέσεων και τις δυνατότητες βελτίωσής τους.

Ο Hunor υπογράμμισε τη σημασία της ενίσχυσης των διμερών σχέσεων για τους πολίτες των δύο κρατών.

Όπως ανέφερε, συζητήθηκαν ιδίως η οικονομική και ενεργειακή συνεργασία, η ανάπτυξη των υποδομών και τα σημερινά προβλήματα της ουγγρικής μειονότητας./ibna