Μαυροβούνιο: Ζοφερό μέλλον για τους πιλότους της Montenegro Airlines

Μαυροβούνιο: Ζοφερό μέλλον για τους πιλότους της Montenegro Airlines

Οι πιλότοι της πτωχευμένης εθνικής αεροπορικής εταιρείας του Μαυροβουνίου Montenegro Airlines (MA) παραμένουν στο σκοτάδι σχετικά με τον αριθμό πιλότων που θα μεταφερθούν στη νέα αεροπορική εταιρεία ToMontenegro.

Όπως ανακοίνωσε η Ένωση Πιλότων, αν πετάξουν μόνο δύο αεροπλάνα, αυτό σημαίνει ότι 20 πιλότοι θα χάσουν τη δουλειά τους.

Δήλωσαν στην Dnevne novine ότι υπήρχαν 40 πιλότοι που εργάζονταν στο MA, των οποίων το καθεστώς παραμένει άγνωστη.

«Για 24 χρόνια, οι πιλότοι της ΜΑ αποτελούσαν εμπορικό σήμα της εθνικής αεροπορικής εταιρείας, με άψογη λειτουργία αεροσκαφών, χωρίς κανένα συμβάν,» ανέφερε η ένωση.

Σήμερα, όλοι οι πιλότοι του MA δεν έχουν δουλέψει και λένε ότι καμία από τις αρχές δεν έχει επικοινωνήσει μαζί τους μετά τη συνομιλία με τον πρωθυπουργό Zdravko Krivokapić.

«Κανείς δεν μας καλεί. Είχαμε μια συνομιλία και αυτό ήταν. Σήμερα, βλέπουμε ότι η κυβέρνηση έχει ανακοινώσει διαγωνισμό για έναν σύμβουλο για μια νέα αεροπορική εταιρεία. Λοιπόν, αν κάποιος είχε επαγγελματίες να βοηθήσουν, τότε αυτή είναι η MA. Ένας σύμβουλος από το εξωτερικό θα υποβάλει αίτηση για τον διαγωνισμό, ο οποίος θα προσφέρει αυτό που μπορεί να προσφέρει το προσωπικό μας και θα χρεώσει πολλαπλάσια. Αποδεικνύεται ότι οι καλύτεροι είναι εκείνοι που ήταν «έξω» για λίγο και δεν είμαστε αρκετά καλοί. Κανείς, μα κανείς, δεν μας κάλεσε για διαβουλεύσεις, και έχει προκληθεί απίστευτη ζημία,» εξηγεί η ένωση.

Σύμφωνα με αυτούς, ο δρόμος προς την Ευρωπαϊκή Ένωση σίγουρα δεν περνά από εταιρείες που κλείνουν και βυθίζονται στην άβυσσο, απλώς για να ανοίξει μια διαφορετική εταιρεία του ίδιου είδους λίγο μετά.

«Μια επιβλητική απόφαση της κυβέρνησης, και ταυτόχρονα επιπόλαια. Ανακοινώνουν ότι τα αεροπλάνα θα απογειωθούν την 1η Ιουνίου. Όποιος γνωρίζει έστω και ελάχιστα για αυτήν την βιομηχανία γνωρίζει ότι η πώληση εισιτηρίων πρέπει να ξεκινήσει τουλάχιστον δύο έως τρεις μήνες νωρίτερα,» ανακοινώθηκε από το Συνδικάτο.

Είπαν ότι παραμένει άγνωστο πόσα αεροπλάνα θα απογειωθούν και πότε θα μεταφερθούν, καθώς δεν υπάρχουν εισιτήρια σε κυκλοφορία.

«Θα αντικρίσουμε 100.000 κενές θέσεις για τη σεζόν και θα μεταφέρουμε μόνο λίγους επιβάτες,» ανακοίνωσε η Ένωση Πιλότων.

Προσέθεσαν ότι γνωρίζουν ότι οι πιλότοι έχουν μισθούς άνω του μέσου όρου του Μαυροβουνίου, ωστόσο επισημαίνουν ότι δεν έχουν λάβει το παραμικρό από τον Σεπτέμβριο.

«Δεν έχουμε πληρωθεί από τον Σεπτέμβριο. Ακόμα κι αν είχαμε κάποιες αποταμιεύσεις, αυτές λιγοστεύουν μέρα με τη μέρα, και κανείς δεν ρωτά πώς θα εκπαιδεύσουμε τα παιδιά μας ή πώς θα αποπληρώσουμε τα δάνεια,» καταλήγει η Ένωση Πιλότων. /ibna