Β-Ε: Η ΕΕ θα βοηθήσει στη διαχείριση της μεταναστευτικής κρίσης, δήλωσε η Johansson

Β-Ε: Η ΕΕ θα βοηθήσει στη διαχείριση της μεταναστευτικής κρίσης, δήλωσε η Johansson

Η Ευρωπαία Επίτροπος Εσωτερικών Υποθέσεων Ylva Johansson δήλωσε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση θέλει να είναι ένας αξιόπιστος εταίρος της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης από κάθε άποψη, συμπεριλαμβανομένης της μεταναστευτικής κρίσης, υπογραμμίζοντας ότι η χώρα πρέπει να δείξει ότι είναι ικανή να ελέγξει αυτές τις διαδικασίες.

«Η διαχείριση των μεταναστευτικών πληθυσμών είναι ευθύνη των ίδιων των χωρών, και η Β-Ε πρέπει επίσης να ενεργήσει με αυτόν τον τρόπο. Ολόκληρη η χώρα πρέπει να αναλάβει το μερίδιο που της αναλογεί,» δήλωσε η Johansson στο Σεράγεβο την Παρασκευή μετά από συνάντηση με τον Πρόεδρο του Συμβουλίου Υπουργών της Β-Ε Zoran Tegeltija και τα μέλη της ομάδας του.

Η πλειονότητα των παράνομων μεταναστών στη χώρα συγκεντρώνεται γύρω από το Σεράγεβο και την περιοχή Bihać στα δυτικά της χώρας κοντά στα σύνορα της Κροατίας, καθώς άλλα μέρη της χώρας αρνούνται να τους δεχτούν. Επιπλέον, οι αρχές της οντότητας της Δημοκρατίας Σέρπσκα επαναπροωθούν συνεχώς τους μετανάστες στην επικράτεια της Ομοσπονδίας της Β-Ε.

Η Johansson βρίσκεται σε διήμερη επίσκεψη στη Β-Ε για να εξετάσει προσωπικά τα προβλήματα που σχετίζονται με την παράνομη μετανάστευση στη χώρα, λέγοντας ότι η ΕΕ μπορεί να βοηθήσει στον έλεγχο της μεταναστευτικής κρίσης.

Την Πέμπτη, η Johansson επισκέφθηκε το καντόνι Una-Sana, όπου κατοικεί σήμερα η πλειοψηφία -περίπου 8.000- μεταναστών. Μίλησε με τις τοπικές αρχές και επισκέφτηκε το αυτοσχέδιο καταυλισμό μεταναστών Lipa, περίπου 20 χιλιόμετρα έξω από το Bihać.

Σε δήλωση προς τον Τύπο την Παρασκευή, η Johansson δήλωσε ότι πραγματοποίησε ανοιχτές συνομιλίες με τον Πρωθυπουργό Tegeltija, με το βασικό της μήνυμα να είναι ότι μπορούν να βασίζονται στην ΕΕ ως έναν αξιόπιστο εταίρο στην παρούσα κατάσταση.

Υπενθύμισε ότι πρόσφατα η ίδια παρουσίασε το νέο σύμφωνο μετανάστευσης και ασύλου στην ΕΕ που αντιμετωπίζει τους μετανάστες ως μόνιμο ζήτημα που δεν θα εξαφανιστεί, και ως εκ τούτου πρέπει να αντιμετωπιστεί κατ’ αυτόν τον τρόπο.

Ένας από τους όρους του συμφώνου είναι ότι οι μετανάστες που δε δικαιούνται ανθρωπιστική προστασία πρέπει να επιστρέφονται από τα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ στις χώρες καταγωγής τους.

Ο ίδιος κανόνας θα πρέπει να ισχύει και για τη Β-Ε, η οποία θα διευκόλυνε αυτόματα τον έλεγχο των παράνομων μεταναστών στη χώρα.

Ο Tegeltija είπε ότι, λαμβάνοντας υπόψη το μέγεθος της χώρας του και του πληθυσμού της, η Β-Ε παλεύει με την υπερβολική επιβάρυνση της μεταναστευτικής κρίσης εδώ και χρόνια.

Ισχυρίστηκε ότι η Β-Ε δεν μπορεί να ελέγξει τα σύνορά της ενάντια στο κύμα των μεταναστών και ότι πρέπει να υπάρξει κοινή προσπάθεια από όλες τις χώρες επιταχύνοντας τη διαδικασία επανεισδοχής.

«Η Β-Ε είναι διατεθειμένη να είναι εταίρος στον έλεγχο της μετανάστευσης, αλλά δεν μπορεί να είναι όμηρος της μεταναστευτικής κρίσης, ούτε είναι διατεθειμένη να γίνει ξενοδοχείο για τους μετανάστες που εισέρχονται στη χώρα και στη συνέχεια δεν τους επιτρέπεται να την εγκαταλείψουν,» δήλωσε ο Tegeltija. /ibna